Woezel & Pip love groente

WinterReceptWortel_450x200-01Iedereen weet dat groente goed is voor kinderen, maar weet je ook hoeveel groente ze per dag nodig hebben? Dat is gemiddeld 75 gram, oftewel 1 à 2 opscheplepels. 70% van de peuters in Nederland krijgt dit niet binnen. Voldoende groente eten blijkt dus niet altijd eenvoudig. Olvarit en Woezel & Pip willen ouders daarbij helpen.

Uiteraard zijn we bij koken.blog ook dol op groente, maar dan toch echt liever vers. Het is zo’n kleine moeite. Zelf heb ik een stoompan, daar gaan de groentes, aardappelen, stukje vis, hup, zo in. Even stomen, staafmixer erop of prakken, en klaar. De maaltijd voor de volwassenen wordt daarna pas op smaak gebracht, gegratineerd of voorzien van een sausje. Easy as that.

Prima boodschap
Maar goed, ondanks de kant-en-klare potjes, is de boodschap van de campagne uiteraard een boodschap waar wij helemaal achter staan. Geef je kinderen meer groente. Misschien dat de Woezel & Pip avonturen daar in sommige gezinnen aan kan bijdragen. En dat is natuurlijk prima. Naast een leuk boekje over de groentetuin zijn er Woezel & Pip kleurplaten, een groentediploma en op de website vol peuterproof-recepten van Tante Perenboom, tips van de Wijze Varen, en nog veel meer.

Helpen in de keuken
Kinderen vinden het hartstikke leuk om mee te helpen in de keuken. Het is niet alleen heel gezellig om samen te koken, maar het helpt je kind ook om uiteindelijk beter te eten als hij zelf met groente bezig is. Op de website vind je peuterproof-recepten die je samen met je kind kunt klaarmaken. In de tekst staan heel duidelijk taken waar je kind mee kan helpen. Een voorbeeld:

RECEPT: Couscous met zalig​e zalm​​ en worteltjes

Wat heb je nodig voor 1 maaltijd voor je ​peuter?
  • ¼ tomaat (30 g)
  • ½ groentelepel wortels (30 g)
  • ½ groentelepel broccoli (30 g)
  • 1 ½ opscheplepel snelkook couscous (60 g)
  • 50 g zalmfilet
  • 1 theelepel olijfolie

Bereidingswijze (ca. 30 minuten):

1. Bereid de couscous volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
2. Kook ondertussen de broccoli.
  • Spoel de broccoli grondig af met koud water en laat je kindje hierbij helpen. Verwijder verwelkte of beschadigde roosjes.
  • Snijd de stengel van de bloemen op de plaats waar ‘de takken naar de roosjes’ beginnen.
  • Snijd elke bloem van de stengel zodat je een klein bloempje met één kort steeltje onderaan overhoudt. Is de bloem heel groot? Snijd deze dan in de lengte doormidden.
  • Zet de pan op hoog vuur en breng het water aan de kook.
  • Draai de vlam laag en kook de broccoli ongeveer 3 minuten.
  • Giet de gare broccoli af in een vergiet.
3. Bereid de wortels terwijl de broccoli kookt.

  • Was de wortels grondig en snijd ze in stukjes van 5 centimeter.
  • Zet de pan op hoog vuur en breng het water aan de kook.
  • Draai de vlam laag en kook de wortels in 10 tot 20 minuten gaar.
  • Giet de gare wortels af in een vergiet.
4. Bak de zalm.
  • Verhit de olie in een koekenpan op hoog vuur.
  • Bak de zalm in 5 minuten goudbruin en gaar. De zalm is klaar als de stukken ondoorschijnend zijn.
5. Was de tomaten en snijd deze in stukjes ter  grootte van een dobbelsteen.
6. Laat je kindje de tafel dekken.
7. Dien de broccoli, wortels, tomaten, couscous en zalm op.

 

Lees ook:Runderstoofpot voor de kleintjes
Lees ook:Recept Gestoomde broccoli met citroenboter
Lees ook:Kinderen eten meer groenten met creatieve naam
Lees ook:‘Broccoli is het gezondst’
Lees ook:Recept Pasta met paarse spruit-broccoli

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>