De heerlijke eenvoud van kippenleverpaté

Uit onverwachte hoek kreeg ik vorige week een tweedehands en heerlijk ouderwets boek over het maken van paté cadeau. Het serieuze werk wordt erin besproken: terrines, gelei en ook het gebruik van ganzenlevers wordt zonder scrupules breed uitgemeten. Dit is paté maken voor gevorderden, zeg maar. En als ik eens een hele zondag niets te doen heb, ga ik vast wel een keer zo’n mooie gevulde ganzenpoot ofzo maken.

Feel-good-gerecht

Paté maken kan echter ook verrassend simpel zijn, leerde ik toen ik veertien jaar geleden in Ierland ging wonen en werken als kok. Overal stond chicken liver paté prominent als voorgerecht op de menukaarten, ook in de duurdere restaurants. Daar werd het gepresenteerd als zo’n feel-good retrogerecht dat alle Ierse grannies vroeger al maakten, en waar iedereen de mooiste jeugd- en smaakherinneringen aan had. Het werd om te upgraden soms chicken liver parfait genoemd, maar het recept bleef nagenoeg hetzelfde.

Lekker low budget

Nu, bijna anderhalf decennium later en een economische crisis verder, staat de kippenleverpaté nog steeds op de menukaarten in Ierland; van sjiek restaurant tot lokale pub. Want het blijft een heerlijk voorgerecht; eenvoudig en ook lekker low budget. Dat laatste is natuurlijk de reden dat de grannies van toen het ook zo graag maakten!

 

Paté van kippenlevers

Ingrediënten

1 grote ui, fijngehakt

2 tenen knoflook, fijngehakt

50 gram roomboter

250 gram kippenlevers

2 theelepels cognac (of whiskey, jenever)

1 eetlepel peterselie, fijngehakt

zout en peper

Bereidingswijze

Maak de kippenlevers schoon. Snijd de witte randjes en eventuele harde stukjes eraf. Smelt de helft van de boter in een koekenpan en bak de ui glazig. Voeg de rest van de boter met de kippenlevers en knoflook toe. Bak ze op een laag vuur tot de kippenlevers bruin beginnen te worden; dit duurt ongeveer een kwartier.

Zet het vuur nu hoog, voeg de cognac en de peterselie toe en bak het geheel nog een paar minuten. Laat het mengsel een beetje afkoelen, voeg zout en peper toe en pureer het daarna in een keukenmachine tot een gladde massa. Stort de paté in eenpersoonsbakjes en laat ze geheel afkoelen voor je ze serveert.

* Je kunt de paté ook in een langwerpige bakvorm storten, die je van tevoren goed met plastic folie hebt bekleed. Als de paté dan is afgekoeld kun je er mooie plakken van snijden.

* Serveer de paté als voorgerecht met toast en zelfgemaakte appelchutney. Hiervan later deze week het recept.

 

Lees ook:Recept Pindasoep
Lees ook:Recept Urban Cook: kruidige Aziatische salade
Lees ook:Recept uit Comptoir Libanais: pompoensoep (shorbat lakten)
Lees ook:Recept Ossenhaas-carpaccio met anijszwammen en sjalottenvinaigrette
Lees ook:Recept: Ediths boerenkoolquiche

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>