Smulroute voor de asperge-liefhebber (deel 1)

Hoe kun je het asperge-seizoen beter beginnen dan met een bezoek aan de Peel en Maasvallei? Om er lekker te eten, inspiratie op te doen of kennis van producten te krijgen. Een belangrijk deel van de aspergeoogst komt hier vandaan. In de maanden april, mei en juni worden de asperges gestoken uit hun bruine zandbedden. Dat is ook de tijd van de aspergemenu’s in tal van Noord-Limburgse restaurants. Maar er is zoveel meer te proeven. Terecht dat het gebied is uitgeroepen tot Regio van de Smaak 2013. Voor Koken.blog reisde ik af naar de streek om het aspergegevoel te beleven. Met vandaag deel 1.

Net als bij wijnen het geval is, zijn er bepaalde gronden die betere kwaliteit leveren dan de andere. Noord-Limburg heeft alles mee voor de asperge: ze gedijen het beste op hele fijne zandgrond en die is er in het hele noordelijke deel van de provincie volop te vinden.

Wild schuddende dekbedden
Om de Limburgse asperge beter te leren kennen wil ik hem daar ook het liefst zelf steken. Mijn reis begint daarom bij asperge boer Luc Linders in Beringe. Ik ontmoet hem op zijn land dat voor een groot deel verborgen ligt onder een heftig klapperend dekbed van wit plastic. De sterke wind jaagt het fijne zand en stof op. Een aspergemes en platte kist draagt Luc niet bij zich. De wind is te krachtig en zorgt er helaas voor dat we niet kunnen steken. Te druk is hij nu bezig om zijn witte goud te beschermen. Het wordt dus niet zoeken naar barsten in de aarde, maar in het zeil. Een scheurtje in de plastic tunnels kan al groot nadelig effect hebben op de oogst. Tja, dat hoort ook bij het werk van een aspergeteler.

Asperge-automaat
Er zit niets anders op dan mijn eerste asperges ergens anders te halen. Gelukkig kun je die bij verschillende boeren en winkels in de omgeving halen. Ik doe dat een paar honderd meter verderop. In een karakteristiek tuinhuisje op het erf van boerenbedrijf Tilla’s, aan de Peelstraat 84 vind je verse asperges in een asperge-automaat. Vers van het veld af en direct te koop aangeboden. 24 uur per dag, zeven dagen in de week. Geniale vondst voor asperge-verslaafden, nietwaar?

 

Wie het noorden van Limburg bezoekt tijdens het aspergeseizoen kan eigenlijk de regio niet verlaten zonder een bezoekje af te leggen aan de twee bekendste aspergerestaurants De Hamert in Wellerlooi en Brienen aan de Maas in Well, waar je in elk jaargetijde van streekgebonden specialiteiten kunt genieten: van asperges in het voorjaar tot de mooiste wildgerechten in het najaar. Maar vandaag kies ik voor een andere invulling.

Culinair genieten in het groen
Via de prachtige Heldense bossen vervolg ik mijn weg naar Kastelendorp Baarlo. Hier is een prachtig viersterrenhotel gebouwd op de fundamenten van het oude kasteel de Raay: Sandton Hotel Chateau de Raay. Vanavond zal ik er asperges eten en overnachten. Ik raak direct in vakantiestemming als ik de poort van het landgoed binnenrijd. Het ruim rechthoekige gebouw – waaraan nog verschillende stijlperioden te herkennen zijn – heeft een opvallend Zwitsers chalet-dak. In het historische hoofdgebouw en een paar bijgebouwen zijn 50 hotelkamers, zalen en het restaurant ‘de Wintertuin’ gehuisvest. Iets verderop in de uitgestrekte tuin ligt de oranjerie. Hierbinnen kun je een bezoek brengen aan Art Centre De Raay met een zeer omvangrijke kunstcollectie. Niet alleen om naar te kijken of om te kopen, maar ook om tijdens workshops zelf aan de slag te gaan. Kunst is trouwens een terugkerend element op het landgoed. Overal hangt kunst en er zijn ook kunstkamers te boeken, ingericht door befaamde kunstenaars.

De kruidentuin van De Raay
Maar goed, ik ben hier vooral een heel andere kunst: de kookkunst. Vrij snel na mijn aankomst maak ik kennis met chefkok Dylan van Hirtum van Restaurant De Wintertuin. Hij loodst mij mee naar buiten, naar de kruidentuin, deels gevestigd in een oude kloosterkas. Ruim 130 verschillende kruiden en bloemen groeien en bloeien hier. En niet alleen om de tuin zo’n mooi aanzicht te geven.

Dylan verwerkt veel van de kruiden en planten in zijn gerechten. Sleutelbloem, watermunt, barbarakruid, ijzerkruid, saliemuskaat, bergsteentijm. Zoveel namen waar ik nog nooit van gehoord had. Over alles weet hij iets boeiends te vertellen. Dat doet hij overigens niet alleen voor mij, maar voor iedereen die zich wil verdiepen in de wereld van kruiden. Chateau de Raay verzorgt rondleidingen en workshops en geeft graag uitleg over de kruiden, waar ze voor zijn en wat je er mee kunt doen.

De kruiden vind je terug op de menukaart van De Wintertuin. Schuingedrukt staan deze net als alle andere regionale producten vermeld bij ieder gerecht. Zo vind ik ‘s avonds sleutelbloem als garnering op mijn amuse met drie verschillende bereidingen van asperge. En proef ik de viooltjes terug in mijn voorgerecht van kreeft en asperges: gesuikerd en als ijsje. Zo verrukkelijk lekker! Bij Chateau de Raay kun je echt fantastisch eten: Limburgse keuken op topniveau!

Lees hier deel 2 van de Smulroute voor de Aspergeliefhebber. Dan bezoek ik het Nationaal Asperge- en Champignonmuseum en maak ik kennis met wel een heel bijzondere legende. Of ga zelf eens de lekkerste uitjes naar Noord-Limburg ontdekken. Op de site van regiovandesmaak.nl vind je veel tips en informatie.

 

 

Lees ook:Smultour voor de asperge-liefhebber (deel 2)
Lees ook:Asperges eten in Zwolle
Lees ook:Nederland Duitsland Engeland Aspergeland
Lees ook:Basisrecept witte asperges
Lees ook:Recept Asperges in frisse citrusdressing

1 Reacties // Reageer

One thought on “Smulroute voor de asperge-liefhebber (deel 1)

  1. Edith Dourleijn

    Klinkt als een fijn reisje Jasmijn. Veel van de genoemde kruiden/bloemen kende ik ook niet. IJzerkruid wel, maar dat kan ik dan onder de Franse naam: verveine. Mijn favoriete kruidenthee!

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Smultour voor de asperge-liefhebber (deel 2) | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>