Mysterie van het witte ei

Lekker hè, zo’n eitje bij het Paasontbijt. En met een geverfde wordt het nog feestelijker. Het liefst wit. Daarom, rond Pasen, maakt het eerst zo begeerde bruin tijdelijk plaats voor wit. Om daarna weer snel zijn witte collega te verstoten van het schap. Maar waar blijft die dan als we ze de rest van het jaar niet kopen? En waarom kiezen we eigenlijk eerder voor bruin? Wij waren in ieder geval nieuwsgierig en onderzochten het mysterie van het witte ei.

Koek en ei
De kleur van de schaal hangt samen met het ras van de kip. Kippen met witte oorlellen leggen over het algemeen witte eieren, kippen met een rood oorlelletje bruine. Witte eieren worden gewoon het hele jaar door gelegd. Dus geen fantasieverhalen over witte ‘paaskippen’ die alleen maar rond Pasen eieren mogen leggen. Het is maar dat je het weet.
Dat we ze niet kopen, wil niet zeggen dat we ze niet eten. Heel onopvallend verdwijnen ze  in onze sauzen, koekjes, snoep, brood en ja, …zelfs tandpasta. Ja heus, witte eieren zijn enorm populair in de ei-verwerkende industrie. Maar in eierdoosjes bestemd voor de consument vind je ze nauwelijks.

Wit uit de bio-industrie?
“90% van alle gelegde eieren is bruin,” legt Marcel Steenvoorden ons uit. Hij is kwaliteitsmanager bij Eierhandel Guliker & Roodbol. “Dat is wat de klant wil. Want kennelijk associëren mensen witte eieren nog steeds met de kooikip. Een beetje terecht is dat wel. Het kleine en lichte kippenras is namelijk uitermate geschikt voor de legbatterij. Veel goedkoper om te houden. Daarom zijn deze witte kippen vroeger veel gebruikt in de bio-industrie.”

Sinds vorig jaar is er een Europees verbod op de legbatterijen. Als de kippenboer zich netjes aan de regels houdt, eten we dus nu alleen nog maar scharreleieren. Daarmee verdwijnt ook langzaam het verschil tussen het witte en het bruine ei. En de smaak?  ”De smaak van het ei hangt af van het voer van de kip en dat is bij de verschillende rassen hetzelfde,” vertelt Steenvoorden.
De rest van het jaar kunnen de supermarkten ons dus prima witte scharreleieren leveren. Helaas geen biologische. Het verhaal gaat dat de witte kippen niet goed te houden zijn in een biologische omgeving. Mmm, dat laatste is nog wel een onderzoekje waard lijkt ons zo.

En welke kleur ei staat er op de ontbijttafel van Marcel Steenvorden? “Bruin,” antwoord hij lachend. “En ach, het zit toch allemaal tussen de oren. Een ei is een ei.”

Leuke ei-weetjes voor aan het Paasontbijt:

  • Kippen met witte oorlellen leggen over het algemeen witte eieren, kippen met rood oorlelletje bruine. Maar witte kippen met een rood oorlelletje leggen weer bruine kippen.
  • Aan het eerste cijfer op een ei kun je zien met wat voor soort ei je te maken hebt. Hoe lager het cijfer, hoe beter het leven van de kip: 3 = kooi, 2 = scharrelei, 1 = vrije uitloop en 0 = biologisch.
  • Eendeneieren zijn groter maar minder van smaak. Daarom worden ze veel gebruikt in de bakkerij. Ganzeneieren kun je ook eten. Die geven weer veel meer smaak.
  • Het Zuid-Amerikaanse kippenras Araucana geeft groene eieren. Soms zelfs roze.
  • Joden beschouwen alleen witte eieren als kosjer.
  • De kleur van de eidooier hangt af van wat de kip eet. Zo kleurt de dooier van een graskip meer oranje dan wanneer diezelfde kip maïs eet.

Bruin of wit, kies zelf maar. Bij het lekkere recept Gevulde choco eieren met cheesecake en passievrucht van Raspberricupcakes.com maakt het niet uit welke kleur de schil is. Die is gewoon lekker van chocolade.

 

 

 

Lees ook:Test je kennis van eieren
Lees ook:Wat is bruine fond?
Lees ook:Ik heb hele … gekleurde bloemkolen
Lees ook:Witte truffel 158 duizend euro waard
Lees ook:Nieuwe keuken Koken.blog.nl

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>