Smaaktest: rust zacht lieve boterkoek

Twee dagen. Zo lang duurt het om de boterkoek uit het Nederlands Bakboek te maken. Maar dan heb je volgens de schrijfster Gaitri Pagrach-Chandra wel de allerlekkerste. Het geheim? De lange rusttijd van het deeg. Leg hem een nachtje in de koelkast en hij smaakt opeens veel lekkerder. Opvallend, want de meeste kookboeken spreken niet over rusttijden voor de boterkoek. Zou de smaak met dit recept echt zo veel verschillen? Wij nemen de proef op de som.

Rusttijden
Het is gebruikelijk dat veel soorten deeg even moet rusten voordat je het gaat bakken. De gluten die ontstaan tijdens het kneden kunnen zich dan goed hechten. Het deeg is daarna soepeler en steviger, dus beter in de juiste vorm te kneden of te snijden. Heel handig bij het maken van pasta en koekjes. Deeg voor hartige taarten moet ook even de koelkast in omdat op die manier boterklontjes blijven in het deeg. Die klontjes houden de laagjes gluten uit elkaar. Zo ontstaat in de oven een luchtig deeg. Bij brooddeeg is het helemaal logisch dat er even pauzes ingelast moeten worden. Gist moet tenslotte zijn werk kunnen doen.

Maar waarom moet de boterkoekdeeg nu zo nodig de koelkast in? Dat hoeft toch niet in een bepaalde vorm gekneed te worden? Wat zegt het nou over de smaak? En waarom zo lang? Een koude deegbal is alleen maar vervelend. Weer een paar uur extra wachten voordat je het in een vorm kunt drukken.

De boterkoek battle
We bakken twee boterkoeken en volgen het recept uit het Nederlands Bakboek. Bij de ene volgen we het bakboek-advies en laten we het deeg een nacht in de koeling rusten. Bij de andere doen we dat niet en verwerken we het deeg direct. Als de koeken zijn afgekoeld worden ze getest. Lekker zijn ze zeker, vooral door de toevoeging van gember. Maar smaakt de ene koek nou lekkerder dan de ander? Nee, er is geen duidelijk verschil te herkennen. De smaak en structuur van het deeg zijn exact hetzelfde.

De uitkomst
De uitkomst van de smaaktest valt natuurlijk wel een beetje tegen. We hadden namelijk stiekem gehoopt op een recept voor een heel bijzondere boterkoek. Helaas. Al is deze best lekker. Het is ons in ieder geval duidelijk geworden. De bereidingstijd kan weer teruggebracht worden naar een halfuur. En de boterkoek? Die blijft hierdoor gewoon lekker traditioneel simpel.

Dit is de eerste blog in de serie Smaaktest, waarin de inhoud van een recept kritisch wordt bekeken en getest. Heb je zelf een kookvraag? Ben je nieuwsgierig naar de bedoeling van dat ene zinnetje in een kookboek? Wil je graag een bepaald recept getest zien? Laat het ons weten!

Lees ook:Recept – Boterkoek
Lees ook:Boterkoek: it’s all in the family
Lees ook:recept speculaasbrokken
Lees ook:Recept Hartige taart met witlof, ham en kaas
Lees ook:Recept Quiche Lorraine

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Smaaktest: rust zacht lieve boterkoek

 1. PaulO

  Ik heb nog een vraag: over dat droog borstelen van champignons.
  Hen nooit gemerkt dat het zoveel verschil uitmaakt als je ze even door een kom water roert of onder de kaarn schoonspoeld. Niet in smaak, niet in gewicht (zgn. volgezogen)

    /   Reply  / 
 2. Jasmijn Bus Auteur

  Leuke vraag, Paul! Daar kom ik zeker op terug!

    /   Reply  / 
 3. Mannin

  Interessante vraag! En wat een leuk stukje met een heldere conclusie! Scheelt weer heel wat tijd! :)

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>