Kom in actie! Het gaat om je eten!

Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes zijn er van alle tijden. Iedereen weet wel een handige tip om die vlek uit je lievelings spijkerbroek te verwijderen (hoe? dat ligt dus aan de vlek!). Wat je moet doen als je soep te zout is (een aardappel meekoken). En hoe je slakken uit je moestuin houdt (met bier!). En over tips als de laatste wil ik het vandaag hebben. Want dit soort tips worden in de (biologische) landbouw veel gebruikt. Groenten worden bespoten  met een mengsel van water en karnemelk (tegen luizen). En zo zullen er nog veel meer zijn.

En dit gaat verboden worden! Tuinders worden dan verplicht op chemische wijze te bestrijden! Ons voedsel!
 Belachelijk he? 
  


Hoe zit het?
Ik zal het zo goed mogelijk proberen samen te vatten. RUB staat voor Regeling Uitzondering Bestrijdingsmiddelen en hiermee worden bovenstaande middeltjes bedoeld. Maar ook melk, bijenwas, bier, zeep, knoflook, zeewier, plantaardige oliën, e.d. vallen hieronder. Deze werden bij de instelling van de RUB zo onschuldig (en zo weinig gebruikt) bevonden, dat ze niet geregistreerd (tegen hoge kosten) hoefden te worden als bestrijdingsmiddel.
Sindsdien is er wel het een en ander veranderd. De biologische tuinbouw is in omvang sterk gegroeid, en daarmee het gebruik van deze middeltjes. Ook bleken ze vaak effectiever van (geregistreerde) chemische middelen. Mooi, zou je denken. Maar omdat de controle op het gebruik van dit soort middelen niet te doen is – het gebruik wordt immers niet bijgehouden – worden ze ‘maar’ verboden. Per 1 juli 2012.
Er is een oplossing. Namelijk het registreren van deze middeltjes. Maar dat kost tijd en geld. Voor 1 juli a.s. lukt dat in elk geval niet. Want hoe weet je nu wat precies het werkzame middel is in knoflook tegen die ene luis?
(Meer weten over de RUB, de invoering en afschaffing ervan? Kijk hier eens.)

Dus?
Zal het gevolg zijn dat biologische telers en boeren het moeilijk krijgen. En dat ook gangbare telers en boeren (want die zullen ook heus dit soort middeltjes kennen en gebruiken) moeten grijpen naar chemische bestrijdingsmiddelen. Oh, pardon, gewasbeschermingsmiddelen. Met alle gevolgen van dien. Voor het eten dat we binnenkrijgen en voor onze leefomgeving en dat van de dieren en planten. Kortom, de RUB moet blijven!

Wat kan jij doen?
Lees wat Foodlog er als eerste over schreef. En hoe woedend Telegraaf-journalist Felix Wilbrink werd. Lees hoe tuinders er tegenaan kijken. Praat over het onderwerp mee op foodlog of op twitter met hashtag #gifbier (of #RUB). Schrijf vandaag nog minister-president Rutte een brief, zoals culinair journalist Norbert Koreman of de Bijenstichting doen. Kortom, kom in actie. Het gaat om jouw eten!

Lees ook:De paus gaat biologisch
Lees ook:Dit weekend: Kunsthal KOOKT 2008
Lees ook:Kunsthal kookt wederom in 2008
Lees ook:Eerlijke kans voor biologische bananen
Lees ook:Ben jij de beste biologische kok van Nederland?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>