CDA wil verbod op vegetarisch kookboek

Opmerkelijk nieuws: CDA-kamerlid Henk Jan Ormel gaat vanmiddag aan minister Gerda Verburg vragen of zij het geplande vegetarische kookboek van het Voedingscentrum wil tegenhouden.
Gerda Verburg is de minister van Landbouw en onder haar ministerie valt het Voedingscentrum.

Geen propaganda
Het Voedingscentrum werkt al een tijdje aan een vegetarisch kookboek. Het kamerlid voor de CDA is echter van mening dat een dergelijk instituut geen propaganda mag maken voor het niet-eten van vlees. Dat hoorde de website Meat&Meal hem zeggen in het Radio 1-programma Dit is de Dag. Henk Jan Ormel wil liever dat het geld, dat nu wordt besteed aan het vegetarische kookboek, wordt gebruikt voor een voorlichtingscampagne over het maatschappelijk nut van dierproeven.

Ik vind dat het Voedingscentrum wel een dergelijk kookboek mag uitgeven, maar wat vind jij?

Lees ook:Recept: Pastasalade met groentelinten en amandelsaus
Lees ook:Het is weer aspergetijd!
Lees ook:Paul McCartney wil vegetarische maandag
Lees ook:Lekker eten in een ziekenhuis, het kan!
Lees ook:Vegetarische week op koken.blog

35 Reacties // Reageer

35 thoughts on “CDA wil verbod op vegetarisch kookboek

 1. Birgitta Machielse

  Mensen die vlees eten:
  * zijn milieuvervuilers
  * mensen in de 3e wereld lijden honger o.a. vanwege vleesgebruik
  * doen mee aan het dierenleed

  Vlees kan kanker veroorzaken en andere ziektes.
  Kortom een vegetarier is een sociaal persoon want denkt aan natuur, mens en dier!
  Laat dat vegetarische boek maar gauw komen!!!!

    /   Reply  / 
 2. Hanno Berger

  Dit is weer een typische reactie van een CDA-kamerlid. Alleen maar oog voor de belangen van de boeren en geen enkel mededogen voor het onpeilbare dierenleed dat een gevolg is van de immense bio-industrie.

  Gelukkig zien steeds meer mensen tegenwoordig in, dat het hoog tijd is om (ook) vegetarisch te gaan eten. Goed voor ons allemaal en nog gezonder ook.

  Prima dat het Voedingscentrum met de tijd meegaat en hier een boek voor gaat uitbrengen.

  Hulde!

    /   Reply  / 
 3. Eetschrijver

  Nou ja, wel even relativeren. Het gaat hier immers niet om het bepleiten van een verbod op een vegetarisch kookboek zoals de titel suggereert, maar om de vraag of de overheid zo’n kookboek moet subsidiëren, en of dat via het Voedingscentrum moet gebeuren. Los van mijn eigen mening kan ik me voorstellen dat een Kamerlid vindt van niet.

  Bezopen vind ik overigens wel dat het Voedingscentrum onder LNV valt, en nog steeds niet onder Volksgezondheid.

    /   Reply  / 
 4. Inge

  Tja het promoten van kip en vlees reclames op kosten van de belasingbetaler is uiteraard wel geoorloofd. Het is duidelijk dat het CDA pro vlees consumptie is, immers deze partije drijft op vee boeren. Men ziet dit boek als propoganda, tja de reclame van de kip dan (met zinnetje erachter: met steun van de europeesche unie:()

    /   Reply  / 
 5. katarina

  Geachte heer Ormel,

  Erg boos en verbaasd ben ik dat u een vegetarisch kookboek van het Voedingscentrum wilt verbieden.Iedereen weet toch dat vleesconsumptie slecht is voor de dieren, het klimaat en voor het milieu?
  Ik meen dat zelfs de ministers van ontwikkelingssamenwerking en milieu zich willen inzetten voor een verminderde klimaat consumptie. En dan komt u hiermee!

  Iedereen weet dat het CDA voorstander is van de bio-industrie, maar een kookboek verbieden is wel het toppunt!!
  Waarom heeft u zo`n hekel aan vegetarisch eten? Ik wil u graag Vegetarische Verrukkingen komen aanbieden,het `sexy kookboek voor echte mannen’ wat ik afgelopen jaar in samenwerking met Wakker Dier heb gemaakt. Ook wil ik graag een vegetarische maaltijd voor u bereiden en ik hoop dat ik u tijdens het eten van de maaltijd op andere gedachten kan brengen.

  Ik hoor graag van u!

  Met vriendelijke groet,

  Katarina Justic
  Onderweg naar Morgen / Wakker Dier

    /   Reply  / 
 6. Richard

  NIET TE GELOVEN!!!!!!

  Vegetaarisch zijn is juist goed voor het milieu en bovendien veel lekkerder dan vlees

    /   Reply  / 
 7. Igna

  Dit is nu echt CDA. Het verwonderd mij helemaal niet. Een groot deel van de CDAers zitten in de bio-industrie. Ze werven geld direct of indirect uit het misbruik van dieren. Dat vlees eten gepaard gaat met dierenmishandeling, milieuvervuiling, mineralen tekorten in de derde wereldlanden, gezondheidsklachten, landschapvervuiling, Geldverspilling, opdrijven van de grondstofprijzen zoals granen waardoor het brood duurder is geworden, bevorderen van resistente bacteriën, energie verspilling, watervervuiling, ziekte verspreiding etc. dat zal hen worst wezen. Het is zeker een taak van de overheid om dit alles te voorkomen en daar is een vegetarisch kookboek een zeer goed middel voor. Een pluim voor het Voedingscentrum.

    /   Reply  / 
 8. Sandra

  Typisch CDA. Jammer dat deze mensen zo kortzichtig zijn. Kip promoten mag, een vegetarisch kookboek op de markt brengen vindt men propaganda ? Kom nou, iedereen weet dat de vleesconsumptie drastisch omlaag moet !!
  CO2-uitstoot, dierenleed, gezondheidsproblemen…
  Lang leven de vegetariërs !!!

    /   Reply  / 
 9. Jarmila

  Hallo Ormel,niet te geloven maar wel te begrijpen dat je tegen het vegatarisme bent. Het CDA heeft maar een doel het steunen van de bio- industrie. Deze is een zeer grote vervuiler van het milieu minder vlees eten is al een grote oplossing van het milieu probleem in de wereld de mensen in de derde wereld landen hebben niet voldoende te eten omdat wij onze 450.miljoen dieren te eten moeten geven -en waarom?? alleen maar produceren voor de export .denk eens wat meer aan dierwelzijn en eet geen vlees dit zou een heleboel oplossen in de wereld, hier wat minder dit kan best je zou als CDA dit moeten steunen!!! Mijn stem gaat dit keer naar de Partij voor de Dieren -en ik stem nooit meer op het CDA.

    /   Reply  / 
 10. Lies de Vries

  De bio-industrie verziekt de mensheid. Het is verschrikkelijk zoals deze levende wezens, die pijn en stress voelen net als wij, opgepropt zitten in hokken zonder daglicht.
  Laten we toch vegetarisch gaan eten, is ook veel gezonder.

    /   Reply  / 
 11. Ron Flonders

  Goede reclame voor de Partij voor de Dieren. Marianne Thieme zal wel vegetarisch gehakt van Ormel maken in de Kamer.

    /   Reply  / 
 12. Jasper Beckeringh

  Eén vraag blijf ik houden aan de heer Ormel: Wat heeft een voorlichtingscampagne over het nut van dierproeven met een gezond dieet te maken?

  Een vegetarisch kookboek heeft alles met een gezond dieet te maken. Een gezond dieet begint namelijk met minder tot geen vlees eten! Het Voedingscentrum voorziet mensen met informatie hoe zij dat op een lekkere en voedzame manier kunnen doen.

  Daarbij: mogen vegetariërs geen voorlichting krijgen over gezond eten? Of gaat meneer Ormel ervan uit dat een vegetarisch dieet zo gezond is dat zij geen voorlichting meer nodig hebben?

    /   Reply  / 
 13. Daphna Brekveld

  Dit voorstel van Henk Jan Ormel toont aan dat er in onze samenleving nog heel veel emancipatie moet plaatsvinden op het gebied van gezonde voeding, milieu en duurzaamheid.
  Maar dit is typisch een CDA reactie kortzichtiger kan het niet.
  Ormel moet zijn maatschappelijke horizon toch eens verbreden.
  Ik raad Ormel eens aan een maand vegetarisch te gaan eten, iets wat ik al bijna 30 jaar doe misschien verruimd dat zijn denkwijze en komt hij tot andere inzichten.
  In ieder geval is door deze uitspraak van Ormel bewezen dat een partij als de Partij voor de Dieren hoogst noodzakelijk is.

    /   Reply  / 
 14. MetaBool

  Doet het Voedingscentrum eindelijk iets nuttigs, mag het niet van het CDA…

    /   Reply  / 
 15. Pat de Jong

  Dat er over het nut van dierproeven nog een voorlichtingscampagne zou moeten worden gehouden is voor mij totaal onbegrijpelijk in deze tijd. Er zijn zoveel andere manieren om iets te testen tegenwoordig. En inderdaad, rood vlees bijvoorbeeld kan kanker veroorzaken. Dus hoezo geen vegetarisch kookboek. Juist wel! Er zijn zoveel goede alternatieven gemaakt van soja, dat kun je bijna niet van echt vlees onderscheiden. Smaakt heerlijk. Nee het CDA is hier toch niet goed bezig denk ik.

    /   Reply  / 
 16. rene lemmens

  Weet deze Ormel wel dat er ook een Nederland bestaat buiten het nuffige Den Haag? Hebben deze overbetaalde figuren dan nog niet in de gaten dat de kiezers, voor wie ze slechts 1 maal in de 4 jaar belangsatelling hebben, hun achterhaalde en wrede ideeen meer dan zat zijn? Gelukkig zijn er partijen waarvan de leiding wel weet van het bestaan van een wereld buiten Den Haag. Zij hebben een aangescherpten duidelijk diervriendelijk beleid.CDA? Christelijk in ieder geval niet!

    /   Reply  / 
 17. aline ploeg

  heel typisch dat het vegetarisme niet gepromoot mag worden door het CDA. er gaat zoveel economisch belang samen met de vleesindustrie. ik ga bijna denken dat het CDA een mooie bonus heeft gekregen. de vleesindustrie veroorzaakt niet alleen onnodig dierenleed, het zorgt voor een groot deel voor de vervuiling van ons milieu, is slecht voor onze gezondheid en houdt het wereldvoedselprobleem is stand. schandalig dat het CDA het boek wil verbieden, ondanks alle ellende (waar mens en dier de dupe van worden) die gepaard gaat met de vleesconsumptie. schande!

    /   Reply  / 
 18. aline ploeg

  standpunten van het CDA (zie http://www.cda.nl):

  - Voor het CDA zijn dieren levende schepselen waarvoor de mens verantwoordelijkheid draagt. We moeten zorgzaam met dieren omgaan en de belangen van dieren zorgvuldig afwegen tegen andere belangen zoals volksgezondheid (vogelgriep), voedselveiligheid (zoönosen) en economische duurzaamheid(energie/ milieu).

  - De aarde en natuur zijn aan ons in bruikleen gegeven. Door de economische groei is de druk op het milieu toegenomen. Het CDA wil deze druk niet afwentelen op na ons komende generaties.

  Vegetarische voeding zorgt voor een wereld met minder dierenleed, een beter milieu en een betere voedselverdeling in de wereld.

  Als ik de standpunten van het CDA lees, zouden ze 100% achter een vegetarisch kookboek moeten staan, in plaats van economische belangen boven mens en dier te stellen.

    /   Reply  / 
 19. Els P.M.C. Adams

  Het schaamrood stijgt mij naar de kaken, plaatsvervangende schaamte! De partij van Henk Jan Ormel maakt deel uit van een zeer dieronvriendelijk kabinet! Maar dat hij door protest aan te tekenen tegen de uitgave van dit vegetarisch kookboek niet uitsluitend de belangen van hun vermeende achterban promoot maar ook de vooruitgang in de werkelijke normen en waarden wil tegengaan, daar staat hij schijnbaar niet bij stil. Het eten van vlees is niet meer van deze tijd! En voor hem voor wie deze visie té modern is….. In de bijbel staat geschreven; wat u niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet! En God is er ook voor de dieren!

    /   Reply  / 
 20. Suzanna van der Voort

  Ik vind het bittere noodzaak dat het Voedingscentrum zich ook inlaat met gezonde voeding, dus: vegetarisch eten!
  Het Voedingscentrum moet staan voor een open, transparante en eerlijke benadering omtrent ons eten, onafhankelijk van subsidies van diegenen die bloedgeld verdienen aan de vleessector.

  De overheid heeft als taak : het bevorderen van de volksgezondheid en hieronder valt óók GOEDE voorlichting in je eetgedrag!

  Vegetarisch eten heeft zóveel voordelen ten opzichte van de walgelijke vlees industrie en tja…omdat het hier om walgelijk veel geld gaat, zal het bevorderen van een vegetarische leefwijze niet zonder slag of stoot gaan, want ook in ons “kikkerlandje” wordt goed verdiend aan dierenleed.

  Het is belachelijk, dat de overheid de gevaren van roken en het meeroken van anderen benadrukt en hiertegen iets onderneemt en dat er nu een of andere politieke kwakzalver opstaat om bezwaar aan te tekenen tegen het Voedingscentrum en de richtlijnen voor een vegetarisch kookboek.

  Voor onze aarde, tégen dierenleed, voor onze eigen gezondheid is het promoten van een vegetarische levenswijze méér dan wenselijk en ik ben zelf voorstander om een heffing op het vlees te zetten, dat de vervuiler en diegenen die deze vervuilende industrie in stand wil houden, maar een goede “vervuil-heffing” betalen.

  Gebruiken de Nederlandse politi hun verstand om te zitten…of is ook hier weer “eigenbelang” (geld) op nummer een.

    /   Reply  / 
 21. Antoon van Belle

  Als de heer Henk Jan Ormel even langs komt
  dan zal de toonte Lager het mormel even laten sudderen in een mengsel van zwavelzuur, zoutzuur salpeterzuur in een explosievijlige magnetron.

    /   Reply  / 
 22. Saskia Oskam

  Jammer dat het CDA altijd dierenwelzijnsissues saboteert. Ik vind het goed dat het Voedingscentrum een vegetarisch kookboek wil maken, wat is daar nu mis mee? De heer Ormel zou eens bij zichzelf te rade moeten gaan en de bijbel moeten lezen over het rentmeesterschap over de aarde en de dieren die daarop leven. CDA, toon je hart nu eens voor je medeschepselen!

    /   Reply  / 
 23. Piet

  De heer Ormel heeft gelijk + dat mensen die geen vlees eten veel vaker ziek zijn en daarmee veel zwaarder o de maatschappij en ziektekosten drukken!

    /   Reply  / 
  1. @rno

   Waar heb je de wijsheid vandaan, dat mensen, die geen vlees eten vaker ziek zijn?

     /   Reply  / 
  2. Suzanna van der Voort

   Hoe kom je toch aan deze onzin? Uit kinderboeken, sprookjes of wordt je gepromoot door de vleesindustrie?
   Een goed uitgebalanceerd vegetarisch dieet vóórkomt zelfs vele aandoeningen die een enorme druk uitoefenen op de ziektekosten en een vegetarisch dieet is ook goed voor het milieu!

   In de vleesindustrie gaat het alleen maar om geld en om nog meer geld en men deinst er niet voor terug om de consument vette leugens en onwaarheden voor te schotelen en een goede raad aan jou Piet: doe eens goede informatie op, want je laat een flinke steek vallen met je beweringen dat vlees goed is voor je gezondheid, je praat de vleessector naar de mond!
   Zelfs met vis eten , dient men uit te kijken en ook hier worden er vele leugens de wereld ingeschopt voor geld!

     /   Reply  / 
 24. Henny van Dongen

  Ik haal al 23 jaar lang recepten en informatie bij het voedingscentrum, al toen het nog voorlichtingsbureau voor de voeding heette. Ik weet niet beter dat het voedingscentrum breed informeert over voeding en eten, dus ook over vegetarisch eten. Ik vind het daarom niet meer dan normaal dat het voedingscentrum een vegetarisch kookboek uitgeeft. In de uitgaven die ik ken informeert het voedingscentrum over de risico’s van vegetarisch eten en hoe je deze risico’s kunt wegnemen. En dat verwacht ik ook van een voedingscentrum.
  Ik heb de gewraakte uitzending niet gehoord, maar volgens mij propagandeert het voedingscentrum het niet-eten van vlees niet. In de schijf van vijf staat immers nog steeds vlees? Het voedingscentrum besteedt wel meer aandacht dan vroeger aan zaken als dierenwelzijn en milieu. Is dat misschien een doorn in het oog?
  Ik heb moeite om de link te leggen tussen voorlichting over voeding en dierenproeven. Gaat het hier om het testen van additieven op dieren? Wil de heer Ormel hier het maatschappelijk nut van beklemtonen? Wil hij het geld dat nu gebruikt wordt voor het vegetarisch kookboek gebruiken om ons te overtuigen van dit nut? Ik had liever dat er onderzoek werd gedaan naar de relatie tussen additieven en welvaartsziekten als kanker. Maar dat is mijn mening.

    /   Reply  / 
  1. Antoon van Belle

   Zeer Geachte Mevrouw van Dongen,
   Vele vleeseters profileren zich als diervriendelijk, want ze eten slechts een klein stukske vlees per dag of per week. Nooit zeggen ze erbij dat het vlees van een biggetje komt, of van een lammetje, of van een kalfje of van een kuikentje.
   Ze vertellen er ook niet bij dat zij het diertje niet zelf slachten maar laten slachten door een slager. Zelf kunnen ze de moed niet opbrengen.
   Ongeacht of het verorberde stuk vlees klein of groot is, afkomstig is van een volwassen dier of van een pasgeboren biggetje, lam of kalfje, het dier moet toch geslacht.
   Zelf willen ze ook niets te maken hebben met een
   slager: zulke barbaren horen niet in hun kennissen
   of vriendenkring. Brrr… de idee alleen al!
   Vleeseters vreten ook alles: ze proeven niet
   eens dat varkens alle soorten afval krijgen
   ‘voorgeschoteld’ uit restaurants en voedings-
   verwerkende industrie: plastic, papier,
   bedorven vlees, onfrisse groenten en fruit.
   Varkens krijgen weinig te eten zodat ze geen keuze
   hebben en alles eten om hun honger te stillen.
   Zonder bijbehorende sausen zou vlees niet te eten
   zijn. Niet moeilijk om te begrijpen dat vlees kankerverwekkend is. Veevoeders bevatten groei-
   hormonen die kankerverwekkend zijn.
   Last but not least: wereldwijd sterven er per dag 28.000 mensen aan honger.
   Het enige wat met vleeseten bereikt wordt is het bevredigen van egoïsme.

     /   Reply  / 
 25. Antoon van Belle

  VRAAG AAN DE MISTRESS VAN DEZE WEBSITE om het forum
  te voorzien van de optie ‘images’ waarop een foto kan meegestuurd om reacties te illustreren.
  ÉÉN FOTO ZEGT MEER DAN 1000 WOORDEN.
  God Zij met U en met Uw Geest.
  Wees-Gegroet en Ga-in-Vrede.
  Toontje Lager (Lichting 1940-02-02, BE)
  PDG v/d Stichting ‘aaaneta’
  All Animals Are Nice Except Thinking Animals.

    /   Reply  / 
 26. Antoon van Belle

  Belle is nog wat vergeten.
  Hebben vleeseters al eens stilgestaan bij het oneindig veel verdriet, pijn en leed dat vleeseters
  veroorzaken aan dieren die geen stem hebben en zich
  niet kunnen verdedigen tegen fokkers, jagers,beulen,
  slachters,vreetzakken.
  Er is maar weinig voor nodig om de stap te maken van dierenmishandeling naar het mishandelen van mensen-als-je-zo-kunt-noemen.

    /   Reply  / 
 27. Antoon van Belle

  Realiseren de vleesvreters zich wel hoeveel ANGST de dieren moeten uitstaan als:
  1. ze op transport worden gezet naar de
  slachthuizen;
  2. als ze na uren transport bij de slachthuizen
  arriveren die ze al ruiken honderd meters in
  het rond;
  3. als ze met stalen pijpen worden geslagen om ze
  van de vrachtwagens te porren naar hun laatste
  rustplaats
  4. verwelkomd door medogenloze slachters …
  Dag-en-nacht verspreidt zich de angst van miljoenen dieren en leven wij in een wereld van angst, ongemerkt.
  5. Tolstoj: ZOLANG ER SLACHTHUIZEN ZIJN ZULLEN ER OORLOGEN ZIJN…

    /   Reply  / 
 28. Antoon van Belle

  ANDRENALINE is het hormoon dat aangemaakt wordt door
  de bijnieren van mens en dier: zie WIKIPEDIA.
  ANDRENALINE wordt overvloedig aangemaakt bij ANGST en STRESS, VLUCHTREACTIES, WOEDE-AANVALLEN, PANIEKAANVALLEN,HYPERVENTILATIE, DOET BLOEDDRUK STIJGEN, VERSNELT HARTSLAG, VEROORZAAKT VAATVERNAUWING.

    /   Reply  / 
 29. Antoon van Belle

  vervolg: ANDRENALINE
  Het hoeft geen betoog dat dieren die onafgebroken op hun hoede moeten zijn voor vleeseters, dat dieren veel ANRENALINE produceren.
  En wie krijgt ANDRENALINE gratis naar binnen? De vleeseters!
  Wie krijgt gratis eerdergenoemde klachten? Juist.
  En wie moet er voor opdraaien voor de ziekenzorgkosten? Juist: ons vegetariërs.
  PRIJSVRAAG: Waarom kan een Struisvogel zo hard lopen: ANTWOORD: omdat de struisvogel constant on the run is voor jagers en hunters! Zo simpel is dat.

    /   Reply  / 
 30. Pingback: Vegetarisch Recept: Pastasalade met groentelinten en amandelsaus | Koken

 31. Pingback: Verrassend anders | Koken

 32. ingrid

  Te idioot voor woorden een vegetarier leeft gemiddeld langer dan iemand die vlees eet!!!
  maar ja je heb altijd wel iemand die niet om dieren leed geeft.
  wij zijn van nature ook geen vlees eters kijk maar naar ons gebit ver gelijk het eens met het gebit van een tijger en zie daar het verschil mensen zijn geen vlees eters

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>