De asperge steekt weer de kop op!

De gladgestreken aarde barst weer open. De asperge steekt de kop weer op! Jaarlijks groots gevierd met een Nationaal Openingsfeest op de tweede donderdag van april. Dit keer in het sprookjesbos van de Efteling, waar de Fakir voor deze speciale gelegenheid de witte stengel uit de grond tovert.

Als een Miss wordt de verse blanke Hollandse asperge daar onthaald. Op het podium de nieuwe aspergeambassadeur 2013, Sandra Ysbrandy, tv-kok van Life4You en het Familiediner. Klaar om het eerste ‘mandje’ in ontvangst te nemen. Pers dringt zich met camera’s naar voren om een glimp van de seizoensgroente vast te leggen. De hongerige gasten willen niet anders dan van al dat schoons genieten.

Het klinkt misschien wat overdreven, al die aandacht voor deze ene groente. Welke groente wordt zo streng geselecteerd, heeft zijn eigen openingsfeest, mag leunen op de promotie-activiteiten van een groenteambassadeur en heeft zelfs een eigen museum?

Piepend de lekkerste
Asperges eten kan het hele jaar. Groen of wit. De laatste uit de kas of helemaal overgevlogen uit Argentinië of Peru. De allerlekkerste zijn die uit de eigen koude grond. Hun versheid kun je horen piepen als je de stengels langs elkaar wrijft. Maar alleen de komende twee maanden kun je deze krijgen.

Aspergesteken betekent hard werken voor de boer. De Hollandse asperge is een van de laatste seizoensproducten die nog grotendeels op ambachtelijke wijze worden geoogst. In de vroege morgen turen naar barstjes in het zand, met de hand graven in opgehoogde richels, op zoek naar nog blanke stengels. Snel moet er gewerkt worden voordat hun kopjes groen of blauw verkleuren door de zon. Na het wassen en sorteren op hun postuur nog even schillen. En dan klaar voor de verkoop. De lekkerste asperges koop je het liefst dagvers, bij de boer.

Hollandse traditie
De asperge heeft inmiddels de status gekregen van een folklore-product. Zoals de Zeeuwse mosselen en de eerste tonnetjes haring in Scheveningen, is het aspergeseizoen een traditie die behoort tot het culinair erfgoed. Die tweede donderdag in april is dus geen marketinghype, maar een manier om dit bijzondere product onder de aandacht van de consument te brengen. Eten we de verse Hollandse asperge niet meer, dan verdwijnt hiermee een bijzondere culinaire traditie.

Gezond – vers – lekker
Dit seizoen zullen het Nederlands Aspergecentrum en de aspergeambassadeur samen hun best doen zoveel mogelijk lekkerbekken voor zich te winnen. Sandra Ysbrandy vertelt enthousiast “Ik vind het belangrijk dat mensen gezond eten en verse producten in hun gerechten verwerken. Niet alleen tijdens een gezellig tafelmoment met het gezin, maar ook doordeweeks is het belangrijk om gezond te eten. Ik vind het dan ook een eer dat ik als aspergeambassadeur de asperge onder de aandacht mag brengen. Een groente waarvan ik vind dat iedereen moet weten dat deze hartstikke gezond is en helemaal niet moeilijk om klaar te maken.”

Inderdaad, aspergegerechten zijn zo lekker en hoeven helemaal niet moeilijk in bereiding te zijn. Er is zoveel lekkers van deze groente te maken. Kijk eens op de site van aspergecentrum.nl en laat je inspireren door lekkere recepten. Doen jullie mee?

Tot 24 juni staat het witte goud nog volop in de belangstelling. Dan moet de kroon weer netjes worden afgezet. En zit er voor ons niets anders op dan geduldig wachten tot de nieuwe lichting volgend jaar.

 

Lees ook:Het aspergeseizoen 2012 is geopend
Lees ook:De laatste asperges van dit seizoen!
Lees ook:Venkel-sinaasappelsalade met frambozendressing
Lees ook:Hij is er weer! Het Raspberry Maxx-prepaidpakket!
Lees ook:Asperges eten in Zwolle

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>