Koetjesdag!

Je zou het met dit koude weer niet geloven, maar de astronomische lente is vandaag toch echt begonnen. En dat betekent ook het begin van het boerenseizoen. Koeien mogen dan eindelijk, na vijf maanden, de stal verruilen voor het weiland.

Nou ja, er is eigenlijk geen echte afgesproken datum voor het naar buiten laten gaan van koeien. Iedere boer bepaalt zelf wanneer hij de staldeuren openzet. Zuivelproducent Campina kiest er in ieder geval al acht jaar voor om op de eerste officiƫle lentedag af te trappen met de koeiendans en maakt daar meteen een mooi feestje van. En dat mag ook best, want koeien reageren uitgelaten op hun eerste uitstapje. Dat alleen al is bijzonder om een keer mee te maken.

Freek Vonk (oa. van Freek in het Wild, DWDD en GIEL!) gaf vanochtend samen met Campina, op boerderij Polderzicht in Ouderkerk a/d Amstel, het startsein. Met een heerlijk lentezonnetje opende de televisiebioloog de staldeuren en dirigeerde de ‘dames’ het weiland in. Hierbij geholpen door leerlingen van twee verschillende basisscholen. De koeien dansten uitzinnig door de wei. Na afloop volgde een weilandsafari om de kinderen duidelijk te maken waar de melk vandaan komt. Want jammer genoeg, zijn er nog te veel kinderen die niet weten dat de meeste melk van een koe komt.

Bekijk hier het filmpje hoe Freek Vonk de koeien laat dansen.

Campina Boerderijdagen
Wil je ook een keer kijken hoe het op de boerderij aan toe gaat? Dit voorjaar worden weer de Campina Boerderijdagen georganiseerd. Je kunt dan de koeien in de wei zien, al je vragen aan de boer stellen tijdens een rondleiding en ontdekken waar jouw melk vandaan komt. Je kunt melk, vla of yoghurt proeven. Daarnaast zijn er nog veel meer leuke activiteiten. Diverse boerderijen in het land doen mee. Kijk voor meer informatie op de website van Campina Boerderijdagen.

 

Lees ook:Stadskinderen leren over boerenleven
Lees ook:Week van de boerderijzuivel
Lees ook:Hier komt je kaas vandaan!
Lees ook:Een cadeautje van mest
Lees ook:Boer zocht toch geen kind

1 Reacties // Reageer

One thought on “Koetjesdag!

  1. Herna

    En de vriend van Eva Jinek!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>