Nieuw Zeelandse Wijnen in Nieuw Amsterdams menu

Het schaap lacht me telkens toe wanneer ik in de rij voor de kassa bij Albert Heijn sta. Het herkenbare symbool op het etiket van de populaire Nieuw Zeelandse Sauvignon Blanc ’Flaxbourne’ die menige Nederlander ondertussen kent. Toch is de productie van de meeste Nieuw Zeelandse wijnen, anders dan de verkrijgbaarheid van de prettig geprijsde ’Flaxbourne’ flessen (euro 6,99) doet vermoeden, relatief klein en zijn vele Nieuw Zeelandse kwaliteitswijnen van diverse druivenrassen nog onbekend. Of gaat hier verandering in komen?

VOC en nieuwe ontdekkingen
Op het moment dat heel gastronomisch Nederland naar Amsterdam afreisde om de evenementen Wine Professional en Horecava bij te wonen, organiseerde pr-bureau Pitch een Nieuw Zeelands ‘Wine Diner’ in restaurant Bolenius om de Nederlandse pers alvast te laten proeven aan de inhoud van de samenwerking die zij onlangs aangingen met de New Zealand Trade & Enterprise (NZTE) en New Zealand Winegrowers (NZW ). Sabine Fehrmann van NZTE en Chris Stroud van NZW waren aanwezig om de diverse Nieuw Zeelandse wijnen toe te lichten. Chefkok Luc Kusters en sommelier/gastheer Xavier Giesen van restaurant Bolenius begeleidden deze wijnen met een Nieuw Amsterdams menu om op creatieve wijze te verwijzen naar ons koloniale verleden waarin we met de VOC op jacht gingen naar specerijen en nieuwe ontdekkingen. Nieuwe ontdekkingen heb ik tijdens dit ‘Wine Diner’ zeker opgedaan, zowel op culinair als op wijngebied.  Aangezien ik een beschrijving van het volledige menu met al mijn smaaknotities niet echt vind thuishoren op een blog heb ik hieronder alleen datgene beschreven dat op mij het meeste indruk heeft gemaakt. Enjoy!

Nieuw Zeelands wijndiner
Het Nieuw Zeelandse wijndiner waarvoor restaurant Bolenius een Nieuw Amsterdams menu had samengesteld, bestond uit zeven gangen:

 

 

 

 

 

 

 

Originele amuses en Cuvee No.1 
Ik kan niet anders zeggen dan dat ik de manier van presenteren en de samenstelling van de gerechten uit het Nieuw Amsterdams Menu zeer origineel qua samenstelling en presentatie vond. De starters ‘ VOC kletskop/ossenworst/Amsterdamse ui’,  ‘Hollandse Klompjes’ en ‘macaron met zalmeitjes’ die op de palm van je hand gezet werden en op kaviaareske wijze gegeten worden, zijn me echt bijgebleven. De mousserende Nieuw Zeelandse wijn Cuvee No 1, Marlborough, Sparkling die we hierbij in het glas geschonken kregen was van hoge klasse! Nooit eerder heb ik zo’n goede mousserende wijn uit Nieuw-Zeeland geproefd die Champagne-kwaliteiten kent. Navragen heeft mij de informatie geleverd dat de wijnmaker van deze wijn afkomstig is uit Reims in de Champagne, dus dat verklaart al veel. Deze wijn is een goede begeleider van de meeste zeer smakelijke en creatief gepresenteerde amuses. Alleen de ‘hollandse klompjes’ met de paprikatonen en specerijen kan deze wijn niet echt aan. Later blijkt dat de kruidige ’Brancott Sauvignon Blanc 2010 in mijn ogen een betere combinatie geweest zou zijn bij dit gerechtje.

Sauvignon Blanc uit Nelson maakt indruk
Alle Sauvignon Blancs die wij proeven zijn jong, afkomstig van het Zuidereiland en grotendeels uit wijngaarden uit de omgeving van Marlborough. Toch geven ze allen een verschillende smaakstijl varierend van fris, grassige types (Nobilo Orca Bay), intens fruitig en elegant (Saint Clair),  kruidig en frisse zuren (Brancott) tot typische stuivende sauvignon blancs (Lawson’s Dry Hills). De enige wijn die niet uit de omgeving van Marlborough komt, maar uit een wijngaard bij de stad Nelson is ‘Old coach Road’ en een hele mooie soepele Sauvignon Blanc levert met een frisse smaak, mooie zuren en accenten van brandnetel en tropisch fruit. Dit is mijn favoriete glas bij het gerecht van kreeft/kaapsebes/vetspek/zuurdesem.

Culinair spectakeltje
Een gerecht dat op spectaculaire wijze wordt gepresenteerd is de NH Blauwhoender/bouillon/champaginon/VOC munt. Iedere gast ontvangt een gouden doosje, waarvan wij op teken van de gastheer het deksel mogen openen.Dan verschijnt een gouden VOC munt (geldstuk) op een zwart fluwelen ondergrond. Ondertussen wordt een bouillon over de Blauwhoender geschonken die al op het diepe bord voor mij legt, waarna de gastheer met een tangetje langskomt om de VOC munt voorzichtig in de bouillon te laten glijden die daarin oplost. Op de rand van het bord ligt nog een soort theezakje met gedroogde paddestoelen die ik nog zelf aan het bord mag toevoegen. Luc Kusters en Xavier Giesen verzorgen een bijzondere culinaire vertoning en een gerecht dat mooi in balans is.

Aardse combinatie met ‘Craggy Range’
Ik ben dol op aardpeer, dus het gerecht Lasagne van aardpeer/vadouvan/zwarte knoflook bevalt mij erg goed. Ook al moet ik na het eten van aardpeer ongeveer 2 uur later me altijd verontschuldigen dat ik meerdere keren van tafel moet om naar het kleine hokje te rennen. Dat heb ik er toch voor over. De Chardonnay die hierbij geschonken wordt uit Hawkes Bay is mooi,vol en rijk van smaak. Tonen van citrusvruchten blijven nog lang in mijn mond achter. Hij past erg goed bij de gefermenteerde knoflook en volle en romige smaak van de aardpeerlasagne. Ook kan hij de Vadouvan kruiden goed aan die gelukkig mild gedoseerd zijn in dit gerecht.

Nieuw Zeelandse pinot noir of Bourgogne?
Bij het mooie gerecht van Kabeljauw/parmezaan/witte kool/kervel worden drie Nieuwe Zeelandse Pinot Noirs (Lawson’s Dry Hills, Saint Clair en Brancott) geschonken.  Lawson’s Dry Hills pinot noir, 2010 afkomstig uit Marlborough behoort direct tot mijn favoriet. Deze wijn is zacht, rond en vol, zeer goed in balans en heeft een fijne afdronk. Een prachtige wijn die in een blinde proeverij rustig als Bourgogne uit de bus kan komen.

Slotwoorden
De avond was al in volle gang toen ook nog een gerecht van ‘runderwang/witlof/hete bliksem’ voorgezet werd met een werkelijk subliem glas Syrah ‘Elephant Hill’. Deze wijn met een smaak van rijpe kers en pruimen heeft een erg goede balans tussen de zachte tannines en de frisse zuren. En ook het dessert van ‘wintergroenten/citrus/oranje’ met een glas laat geoogste Sauvingnon blanc ’Jules Taylor Late Harvest’ uit Marlborough is een mooie afsluiter. Opvallend zijn de rabarbertonen in de smaak en er is een rijke en goede zuurbalans aanwezig. Wat is het toch een feest om hier allemaal mee kennis te maken. Verrukkelijk!  Ik kan de lezers van dit stukje alleen maar aanmoedigen absoluut een keer een bezoek aan restaurant Bolenius te brengen en de namen van de hierboven beschreven wijnen te onthouden. Mocht je in de gelegenheid zijn, aarzel dan niet een fles of liever een hele doos ervan aan te schaffen. Voor de geinteresseerden heb ik ook de leveranciers van deze wijnen beschikbaar. Stuur me daarvoor een reactie en ik stuur de adressen door.

 

 

Lees ook:Recept Sint-jakobsschelpen in bacon van de bbq
Lees ook:De kus van Therese – De Librije komt met eigen wijnlijn
Lees ook:De chef en de wijn
Lees ook:Chef en sommelier – Peter Klosse
Lees ook:De Rainbow wijngids

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>