Wijnkenner word je zo

Wat mij betreft is er niets lekkerders dan een maaltijd met een bijpassende wijn. Alleen op dat laatste onderdeel loopt het in huize Van der Meer vaak spaak. Hoe weet ik nou welke wijn het beste bij een gerecht past? Vanwege mijn gebrek aan kennis op dit vlak kan ik me bij de slijterij van alles wijs laten maken. Gelukkig is er nu het boek Wijnkenner word je zo, die de (beginnende) wijnliefhebber een schat aan informatie geeft over wijn en alles wat daarmee samenhangt.

Duidelijke en begrijpelijke informatie

Ken de druif, wijn proeven en kopen, aroma en smaak, praten over wijn, ontdek je favoriete wijn en stel je eigen wijnkelder samen. Het zijn allemaal thema’s die in het boek worden aangesneden. Een ideaal naslagwerk voor iedereen die graag meer wil weten over wijn, zonder daarvoor gelijk een hele officiële cursus te volgen. De talrijke illustraties maken het een luchtig boek. Hoewel het een heel praktisch boek is met veel duidelijke en begrijpelijke informatie, irriteer ik me soms aan de schrijfwijze en de toon. Een voorbeeld: Bij een volle hartelijke wijn kun je je date heel verleidelijk aankijken, maar denkt je schoonmoeder dat je aangeschoten bent. Of als het gaat om het gebruik van glazen: Waterglas: Hieruit serveer je alleen wijn die geen enkele kwaliteit bezit. <..>Heel handig als je van plan was bocht te serveren.

Toegankelijk en humoristisch

Een ander minpuntje aan het boek vind ik de fictieve figuren Julia, Pascal, Tom, Emma en Paul. Aan het begin van ieder hoofdstuk wordt een beeld geschetst van een persoon als inleiding op het hoofdstuk. Het is de bedoeling dat we onszelf in die persoon herkennen, maar als ik lees “Dit hoofdstuk is voor alle Julia’s die graag op een eenvoudige manier geslaagde feestjes organiseren” dan voel ik me niet echt aangesproken. De stijl van auteur Ophélie Neiman wordt getypeerd als toegankelijk en humoristisch en wat dat betreft zie je dit duidelijk terug in het boek, maar je moet er van houden. Ik voel me nu als lezer van het boek niet heel serieus genomen en dat is jammer.

Gedoseerde informatie

Naast deze minpuntjes, die niet onoverkomelijk zijn, ben ik verder heel positief over dit boek. Laat mijn kritische noot je dan ook niet weerhouden om dit boek aan te schaffen of cadeau te geven, want het is zeker een boek waar je met plezier doorheen kunt bladeren en ook de informatie is goed gedoseerd in combinatie met de illustraties.

Wijnkenner wordt je zo
Prijs: 22,50 euro
ISBN 9789461431080
Uitgeverij Good Cook

Lees ook:ADV: Deel je anoniemste toilegeheim en voel je opgelucht
Lees ook:My favorite wine-notieblokje
Lees ook:Topchefs & Saké
Lees ook:Kort maar goed lesje etiketten lezen
Lees ook:Nieuwe webwijnengids in aantocht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>