Lekkernijen door toeval

Woensdag = wijn-spijsdag (uitleg).

Eerder deze week vertelde Mariëlla over de Gamaydruif, waar in de Beaujolais alle wijn van wordt gemaakt. Vergeten druiven in een eiken ton bleken een heel smakelijk drankje op te leveren. Maar wijn was al veel langer bekend. In het Midden-Oosten zijn kruiken gevonden uit 4000 voor Christus, waarin wijn zou zijn bewaard. Waarschijnlijk is het wel zo, dat wijn bij toeval is ontdekt.

En zo zijn in het verleden wel meer lekkernijen bij toeval ontstaan. Laten we er eens een paar op een rijtje zetten.  
   

Maar wijn is niet de oudste gegiste drank, dat is mede, ‘honingwijn’ die is ontdekt bij het winnen van honing uit bijenvolken. Ook bier is een oude drank, en zal waarschijnlijk zijn ontstaan doordat iemand in een brij van graan heeft gespuwd. Graan gaat immers niet vanzelf gisten, in de Noorse sagen was het Odin zelf. Kaas leerden we kennen door een herdersjongen die in een kalvermaag wat melk voor onderweg meenam en dat door het geklots en geschud veranderd was in een (zachte) kaas. Dat was al ca 8000 voor Christus! Dat brood luchtig wordt van gist snapten we pas in de 19e eeuw, maar de oude Egyptenaren kenden wel al het gerezen brood. En koffie werd ontdekt doordat een geit in (het huidige) Ethiopië wel erg blij en springerig werd toen ze had gesnoept van een koffiebessenstruik.

Weet jij nog meer van dit soort voorbeelden?

Waarom dit blogje? Iedere woensdag leg ik een link met een bericht op wijn.blog.nl, en Mariëlla doet daar hetzelfde met een bericht dat eerder op koken.blog.nl verscheen. Lees ook de andere berichten in deze rubriek Wijn erbij.

Lees ook:Topchefs & Saké
Lees ook:jenever-stokerijen worden beschermd
Lees ook:Eerste chocolademelk was een soort bier
Lees ook:Recept – Tosti met oude kaas en mango
Lees ook:Ze bestaan: theesommeliers!

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Lekkernijen door toeval

  1. Pingback: Chips met twee sterren | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>