Gevonden chocoladedrank

Woensdag = wijn-spijsdag (uitleg).

Een bericht dat afgelopen week op wijn.blog.nl verscheen en dat me intrigreerde was de vondst van 200 jaar oude Champagne. Ergens tussen 1825 en 1830 verging een schip in de Baltische Zee en vorig jaar werd het gevonden. Met de Champagne en met nog wat andere flessen wijn. Het bijzondere aan dit bericht vind ik dat de wijn nog altijd goed te drinken zou zijn. Op voedselgebied komt dat toch minder vaak voor.  

Maar archelogische culinaire vondsten kunnen ook op een andere manier nuttig blijken.
 

Dat blijkt wel uit het feit dat er chemische analyses op los gelaten kunnen worden. Daarmee kan bestudeerd worden waarvoor gevonden potten gebruikt werden. Zo herinner ik me dat dergelijke analyses aantoonden dat in Midden-Amerika, in het huidige Honduras, al 500 jaar langer chocoladedrankjes werden gebrouwd dan we dachten. Al 1000 jaar voor onze jaartelling dronk de elite bij speciale gelegenheden een drankje van cacao.
En denk maar niet dat dat drankje vergelijkbaar was met onze chocolademelk, het was aanzienlijk dikker en bitterder drankje,  bijna een soort bier. Ik schreef er hier al iets over.

Waarom dit verhaal? Iedere woensdag leg ik een link met een bericht op wijn.blog.nl, en Mariëlla doet daar hetzelfde met een bericht dat eerder op koken.blog.nl verscheen. Het bericht van gevonden Champagne van 200 jaar oud deed me denken aan hoe archeologen nadenken over hoe we eeuwen geleden aten.
En Mariëlla gaf op haar beurt een heerlijk wijnadvies bij asperges.

Lees ook de andere berichten in deze rubriek Wijn erbij.

Lees ook:Perzik ontvellen
Lees ook:Gratis kookboek bij Gall & Gall
Lees ook:Nieuwe webwijnengids in aantocht
Lees ook:Lekkernijen door toeval
Lees ook:Picknicken in het park

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Gevonden chocoladedrank

  1. Pingback: Champagne uit 19e-eeuws scheepswrak geveild | Wijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>