Hopscheuten

Woensdag = wijn-spijsdag (uitleg). Laten we het hebben over hopscheuten!

Hopscheuten! Je ziet ze zelden in de groentenwinkel, laat staan bij de supermarkt. In Nederland is er maar 1 teler die ze heeft, en ook in België zijn er niet veel hoptelers die de scheuten uit de grond trekken voor de verkoop. Het is dan ook een zeer exclusieve groenten, die bijna per kilo 100 euro moet kosten. Erik van Loo, van restaurant Parkheuvel**, vertelde me in een interview dat hij dol is op deze ietwat bitter smakende groente, die hij heeft leren kennen toen hij in België werkte.  

Zelf heb ik ze nog nooit gegeten, en dat maakt natuurlijk nieuwsgierig. Laten we op onderzoek uitgaan.
 

En we hoeven niet ver weg, er is een prachtige website over deze bijzondere groente. Hopscheuten.nl.

Wat zijn hopscheuten?
Het zijn de scheuten van de hopplant, dat klinkt logisch. In maart steken de eerste scheuten de kopjes uit de grond en de boer haalt ze eruit. Maar niet allemaal, alleen de sterkere planten mogen blijven staan en doorgroeien zodat de hop geoogst kan worden voor bijvoorbeeld bier. Het oogsten van de scheuten is arbeidsintensief en daarom erg duur.  Er is zelfs een museum is gewijd aan hopscheuten. Dat staat in Poperinge, het hart van de hopteelt in Vlaanderen.

Hopscheuten.nl
Deze info las ik op hopscheuten.nl is het initiatief van Okke van Amerongen, die over meer bijzondere groenten, en ook fruit, een eigen website maakte. Om de site over hopscheuten te vullen beloofde hij via twitter om hopscheuten in België voor de liefhebbers te gaan halen. In ruil voor een recept met foto, kregen ze deze gratis. Leuke actie, waarover je kunt lezen op zijn site. Ik baal er nu alleen maar nog meer van dat ik niet aan die actie mee kon doen, want de recepten op hopscheuten.nl maken nieuwsgierig. 

En wat zou Mariëlla erbij drinken? Een biertje?

Waarom dit verhaal? Iedere woensdag leg ik een link met een bericht op wijn.blog.nl, en Mariëlla doet daar hetzelfde met een bericht dat eerder op koken.blog.nl verscheen. De trots van de Vlamingen op de wijnen van Vlaamse wijnmakers in Frankrijk inspireerde me tot dit bericht over hopscheuten, een groente waar ze ook erg trots op zijn. En Mariëlla dacht terug aan de keer dat zij en ik kroketten met Johannes van Dam aten.
Lees ook de andere berichten in deze rubriek Wijn erbij.

Lees ook:Gratis kookboek bij Gall & Gall
Lees ook:Perzik ontvellen
Lees ook:Nieuwe webwijnengids in aantocht
Lees ook:Gevonden chocoladedrank
Lees ook:Wijn erbij

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Hopscheuten

 1. Mariella Beukers

  Oh, oh, nu dwing je me iets te bedenken ;-) Dat is gemeen… Maar het komt eraan, als het niet vandaag is, dan morgen. Maar eerst iets bij de kroketten… zoals beloofd. Komt over een uurtje of twee, nu eerst de tuin in!

    /   Reply  / 
 2. Pingback: Kroket met Weense bubbels | Wijn

 3. Mariella Beukers

  Morgen, vrijdag 22 april, op wijn.blog een voorlopig wijnadvies bij hopscheuten. Reacties meer dan welkom!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>