Wie bakt de lekkerste brownies?

Een brownie bakken. Het lijkt zo simpel, maar als verwoed verzamelaar van kookboeken weet je soms niet meer waar te beginnen. Zoveel verschillende recepten! In mijn collectie tel ik er al minstens twintig. En als ik de bedenkers ervan moet geloven zijn ze allemaal geweldig.
Opvallend zijn echter de grote verschillen in aanpak. Waar de één royaal bakt met boter, werkt de ander het liefst met room of olie. Ook baktijden variëren van 1 minuut (!) tot 20, 40, soms wel 50 minuten. Maar geeft dat ook hetzelfde resultaat wat bij een echte brownie hoort: krokant van buiten, zacht van binnen?

Tijd voor een testje. Want waarin schuilt nou toch het geheim van de beste brownie? En hoe ingewikkeld is het recept? De afgelopen week heb ik drie brownie-recepten uit drie recente bakboeken gemaakt: de brownies met rum & kaneel uit Bakken met Karin, de ultieme brownie van de beste thuisbakker Rutger van den Broek, en de ‘brownie-in-een-kopje’ van de Vlaamse foodblogger Louie Van Nieuwenborgh.

Karin’s brownies met rum & kaneel
Karin kennen we van de makkelijke maaltijden. Met het recept voor brownies laat ze zien dat ook bakken simpel kan zijn. Binnen 40 minuten heb je haar gebak op tafel staan. Niet te moeilijk doen. Chocolade gewoon in de magnetron laten smelten in plaats van au bain-marie. En noten rooster je in een droge koekenpan in plaats van de oven te gebruiken.
Wat betreft de ingrediënten blijft Karin dichtbij het klassieke recept: boter, stukjes pure chocolade en pecannoten. En ook druipt het vet niet van de pagina af, zoals soms wel bij andere brownie-recepten. Wat deze brownie anders maakt dan anderen is de toevoeging van rum en kaneel. Leuk bedacht. Maar de drie eetlepels rum blijken achteraf toch iets te overheersend in smaak. Ik zou eerder kiezen voor drie theelepels. Maar ach, maak voor jezelf uit wat het lekkerste is. De brownie is in ieder geval na 20 minuten bakken lekker krokant van buiten en smeuïg van binnen.

Rutgers ultieme brownies
Ook Rutgers klassieke brownies beloven een knapperige buitenkant en een fudgy binnenkant. In tegenstelling tot Karin gebruikt Rutger zowel pure chocolade als cacao. Waarom is mij niet helemaal duidelijk. Ook bakt Rutger met veel grotere hoeveelheden boter, bloem en suiker. Verklaart wellicht waarom deze brownie twee keer zo lang in de oven moet. Een extra eierdooier moet het gebak meer smeuïgheid geven.
Het duurt even voordat ie er staat, maar dan heb je ook een een verrukkelijke brownie met een intense chocolade- en volle hazelnootsmaak. Die overigens een dag later nog lekkerder is, zoals Rutger nog even extra tipt in zijn boek.

Louie’s brownie-in-een-kopje
Louie van Nieuwenborgh belooft een brownie in een handomdraai. Het geheime instrument: de magnetron. Roer alle ingrediënten in een beker goed door elkaar, zet in de magnetron op vol vermogen en voilà…na één minuut en 20 seconden heb je een beker met een brownie erin.
Leuk bedacht experimentje van deze jonge foodblogger. Lekker weinig afwas. Maar zou het werken? Netjes volg ik het recept van olie, room, suiker, cacaopoeder en bloem. Met mijn neus tegen het raampje van de magnetron gedrukt wacht ik de minuut in spanning af. Het resultaat is toch ietwat teleurstellend. Het beslag is weliswaar gegaard, maar smaakt taai en heeft geen bijzondere smaak. En de olie drijft er nog bovenop. Er is wel een cake ontstaan maar een schuimige en smedige brownie kun je het niet noemen. Het garen blijkt secondewerk. Als de magnetron niet net zo krachtig is als die van Louie dan is het baksel al snel mislukt. Veel oefenen dus.

Heerlijk duurt het langst
Wie heeft nu het beste recept voor de lekkerste brownie? Ach, smaken verschillen. Niet voor niets zijn er zoveel verschillende recepten. Mijn favoriet is toch echt die van Rutger. Ook hier slaagt de ‘Heel Holland Bakt’-finalist erin om de andere ‘thuisbakkers’ achter zich te laten. Zijn brownies zijn verslavend lekker.
Maarrr…vergeet Karin niet. Zij laat duidelijk zien dat een brownie-recept helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Wil je een snellere variant van Rutgers gebak maken, neem dan zeker haar tips voor het roosteren van noten en smelten van chocolade in ogenschouw. Ze hebben geen invloed op het eindresultaat maar zorgen wel dat je brownies sneller klaar zijn. Kortom, ook de beste thuisbakker kan nog van zijn collega’s leren.

Meer lezen over Karins, Rutgers en Louie’s nieuwste bakboeken? Klik op de foto voor een boekreview.

 

 

 

 

 

In de rubriek Smaaktest bekijken we de inhoud van een recept kritisch. Heb je zelf een kookvraag? Ben je nieuwsgierig naar de bedoeling van dat ene zinnetje in een kookboek? Wil je graag een bepaald recept getest zien? Laat het ons weten!

Lees ook:Rutger Bakt
Lees ook:Dubbele bakweek!
Lees ook:Rutger bakt feestelijk
Lees ook:foodblogger debuteert met beste kookboek
Lees ook:DIY Brownies

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>