Recept: Hollandse garnalenbisque

Tijdens het paasweekend brachten wij een bezoek aan de familie in Zeeland. Bij ons in de familie zijn we dol op tradities. En als ik weer eens een weekend in mijn geboorteplaats ben komen er steevast Hollandse garnalen op tafel. Ongepeld natuurlijk. Dan gaan we samen om de tafel zitten, bakjes erbij, en samen pellen maar. Mijn moeder vertelt dan altijd de verhalen van vroeger, hoe zij ook met de hele familie rond de tafel zaten en samen maar liefst een kilo pelden in een uur. Toen ze dat verhaal weer ophaalde dacht ik terug aan de uitzending van Masterchef Holland, waarbij de garnalenpelwedstrijd een onderdeel was.

Heerlijke leermeesters
Nu ben ik geen groot fan van Masterchef Holland. De eerste editie was al niet super, maar deze serie is weinig inspirerend. Nee, geef mij maar de versie uit Nieuw-Zeeland en Australië. Met altijd positief commentaar, alleen maar opbouwende kritiek en een positieve vibe. En oh die George en Matt. Wat een heerlijke leermeesters. En zo inspirerend! Maar dat kan ook komen door de onbekende ingrediënten. Ik leer nou eenmaal graag en elk onbekend ingrediënt is voor mij een feest.

53 gram in 10 minuten
Maar goed, terug naar de Nederlandse versie. Tijdens de uitzending met de Hollandse garnalen kregen de kandidaten de opdracht om binnen 10  minuten zoveel mogelijk garnalen te pellen. De hoogste kwam aan 47 gram in tien minuten. Toen ik dus met mijn lege schaaltje voor me zat was ik ook wel eens benieuwd naar mijn eigen peltechnieken. Weegschaal erbij, en wegen maar. Viel dat even tegen. 53 gram in tien minuten. En wat te doen met de schalen? Daar maken we bisque van natuurlijk!

 

INGREDIËNTEN

 • 750 gram ongepelde garnalen
 • 25 gram boter
 • 1 prei (alleen het wit)
 • 1 ui
 • 2 wortelen
 • 1 teentje knoflook
 • 1 rode (punt)paprika
 • fijngehakte peterselie en dille
 • snufje cayennepeper en paprikapoeder
 • 1 blikje tomatenpuree
 • 500 ml gezeefde tomaten.
 • 1 eetlepel bloem.
 • ½ liter witte droge wijn
 • ½ liter visbouillon)
 • room naar wens
Voorbereiding

 • Pel de krakend verse garnalen, houd het afval apart.
 • Snijd alle groenten klein.
Bereiding

 • Laat de boter smelten in een grote pan. Voeg het garnalenafval toe, roer om en laat even stoven.
 • Voeg de lepel bloem toevoegen, dan de groenten erbij en goed omroeren.
 • Doe dan de wijn erbij, de bouillon, de tomatenpuree en de gezeefde tomaten. Terwijl dit aan de kook komt, de kruiden toevoegen.
 • Laat dit 30 minuten zachtjes koken met deksel op de pan.
 • Neem een roerzeef, giet de soep erdoor en vang alle sappen op.
 • Eet smakelijk!
Serveertips
Op het moment van opdienen een hoopje garnalen in het bord leggen en afwerken met platte peterselie. Laat de garnalen niet meekoken, dan worden ze taai.
Je kunt een kannetje room op tafel zetten voor de liefhebbers

 

 

 

Lees ook:Recept Aspergesalade met Hollandse garnalen
Lees ook:Recept Garnalenrisotto met doperwten
Lees ook:Recept Limoncello ijs
Lees ook:Testkeuken: Bakbliq
Lees ook:Kokenblog kerstmenu: salmorejo als voorgerecht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>