Biefstuksalade met asperge

Een gekke Spaanse kok met wie ik ooit samenwerkte, leerde mij de fijne kneepjes van het biefstuk bakken en hoe je precies kunt voelen wanneer een biefstuk rare, medium of well-done gebakken is. Al was een doorbakken biefstuk alleen voor de barbaren natuurlijk, volgens hem.

Maaltijdsalade

Zelf eet ik een biefstuk ook nog altijd het liefst zo rare mogelijk, maar dan afgekoeld in een stevige maaltijdsalade. Meestal maak ik die dan als een los geïnterpreteerde versie van de Italiaanse carpaccio: met rucola, pijnboompitjes, schilfertjes Parmezaanse kaas en olijfolie of een lichte knoflookdressing erover.  De laatste tijd kies ik voor wat meer variatie. Vanavond maak ik de Oosterse versie, met veldsla, geraspte radijsjes, sesamzaadjes en een honing-sojadressing.

Tom Hunt

Maar vandaag hier het recept voor een lente-achtige biefstuksalade met linten van rauwe groene asperges. De asperges smaken zo licht bitter en wat nootachtig. Het idee om asperges op die manier te bereiden heb ik gepikt van een recept uit het geweldige boek Puur Natuurlijk Koken van Tom Hunt, dat je deze week kunt winnen op onze FaceBook-pagina!

Lentetip: Zo’n biefstuksalade is ook perfect picknicketen. Maak de borden gewoon helemaal klaar en doe er plastic folie overheen. Als je ze rechtop vervoerd komen ze perfect aan op de plek van bestemming en kun je echt eten, lekker buiten. Brood met een smeerseltje erbij en natuurlijk een flesje wijn en enjoy!

RECEPT

benodigdheden (voor 2 personen)

1 flinke biefstuk van ongeveer 150 gram

ca. 80 gram sla naar keuze (gemengd, rucola of veldsla bijvoorbeeld), gewassen

2 groene asperges

6 kerstomaatjes, gehalveerd

ca. 20 gram pijnboompitjes, geroosterd

boter om te bakken

scheutje olijfolie

knoflookdressing ( kant & klaar of maak ‘m zelf: 1 eetlepel aioli, 2 eetlepels mayonaise, 1 eetlepel water en wat grof gemalen peper)

bereidingswijze

Bestrooi de biefstuk aan beide kanten met peper en zout. Braad hem om en om aan in hete boter, ongeveer 2 minuten per kant. Haal de biefstuk uit de pan en laat hem op een bord afkoelen, goed bedekt met alufolie.

Snijd de biefstuk in plakjes van ongeveer 3 mm dik.

Snijd de kopjes van de asperges af en snijd die in dunne plakjes. Snijd 1 cm van de onderkant van de stengel en snijd de asperges vervolgens met een dunschiller in linten.  Doe de aspergelinten en -plakjes in een schaal en sprenkel er wat olijfolie over. Meng het vervolgens door elkaar.

Meng de sla en de aspergelinten met een klein beetje van de knoflookdressing. Verdeel de sla over twee borden. Leg de biefstukplakjes er bovenop. Verdeel de stukjes tomaat er omheen en strooi de pijnboompitjes erover. Sprenkel vervolgens nog wat knoflookdressing over je salade.

Lees ook:Aspergetijd! De Koken.Blog top 5 aspergerecepten
Lees ook:Recept: aspergesalade met gebakken brie, peer en pancetta
Lees ook:Puur Natuurlijk Koken WINACTIE
Lees ook:Recept: Salade met gegrilde aubergine
Lees ook:Recept Asperges in frisse citrusdressing

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>