Asperges voor en na

2013101114345_Bavarois_van_asperges_GR

Hebben jullie ons horen juichen afgelopen donderdag, vanuit Limburg? Het Nederlandse Aspergeseizoen is weer geopend! We kunnen ons weer tegoed doen aan die heerlijke witte asperges van eigen bodem, op allerlei manieren bereid. Natuurlijk zijn we dol op de klassieke bereiding: gekookt (of gestoomd of geblancheerd in de oven, zoals kenners het doen) met aardappels, gesmolten boter, een gekookte eitje en een paar dikke plakken ham.

Dagelijks recept

Maar de mogelijkheden van wat je met asperges kunt doen zijn dus bijna eindeloos! Asperge-pastasalade, asperges van de grill, asperge-omelet met zalm, hartige taart met asperges; die tweeënhalve maand tot het einde van het seizoen op 24 juni zou je bijna wel doorkomen met iedere dag een ander aspergerecept, als je de recepten telt op de website van het Nederlands aspergecentrum: www.aspergecentrum.nl/recepten

Zoete asperges

De beste asperge-ontdekking van de afgelopen jaren is wat ons betreft de asperge in zoete gerechten: vlaai, ijs, toetjes, noem maar op. Onze plaatselijke ijssalon maakt inmiddels traditiegetrouw asperge-roomijs dat veel klanten niet onberoerd laat. Van de site van het aspergecentrum vandaag de Aspergebavarois, de perfecte showstopper als afsluiting van een aspergediner.

Budgettip: De allerbeste asperges zijn natuurlijk ook de lekkerste. En een bord vol van die mooie dikke stengels is de niet kinderachtige prijs wel waard. Maar als je de asperges gaat verwerken in een gerecht, kun je op de markt of bij de aspergeboeren zelf perfecte ‘koppen en stengels’ kopen: gebroken asperges in vaak variërende formaten. Smaakt net zo goed in je soep, pasta, hartige taart of ijs en kost je stukken minder dan die bevallige lange slungels!

asperges2

BAVAROIS MET GEKONFIJTE ASPERGES

Nagerecht voor 6 personen

Ingrediënten

  • 350 gram asperges
  • 1 vanille stokje
  • 2 dl melk
  • 5 blaadjes gelatine
  • 4 eierdooiers
  • 300 gram suiker
  • 25 gram poedersuiker
  • 1/2 liter slagroom
  • 1 dl. water

Bereidingswijze

  • Asperges schillen en 10 min. koken met een beetje suiker.
  • Pureer de asperges vervolgens met gebruik van een keukenmachine.
  • Snijd het vanillestokje in de lengte open, schraap het merg eruit en voeg zowel merg als stokje aan de melk en de asperge puree toe.
  • Breng het geheel langzaam tegen de kook aan en laat dit mengsel minstens 10 minuten trekken op een laag vuur.
  • Week de gelatine in koud water.
  • Klop de dooiers met 100 gram suiker tot een dikke crème.
  • Zeef de melk en klop deze door het dooiermengsel.
  • Zet de crème op een pan met heet water en verwarm deze al roerende, au bain marie, tot het gebonden is.
  • Los al roerende de goed uitgeknepen gelatine erin op.
  • Plaats de kom in een schaal met ijswater en roer zo nu en dan, tot de crème lobbig wordt.
  • Klop de slagroom met de poedersuiker op tot yoghurtdikte.
  • Spatel zodra de crème lobbig wordt, de slagroom erdoor.
  • Giet het mengsel in koude timbaaltjes of koffie kopjes.
  • Laat in de koelkast opstijven in circa 4 uur.
  • De resterende suiker licht verwarmen tot ze licht gekarameliseerd is.
  • Voeg vervolgens het water erbij en doe daarna de rauwe geschilde, door de helft gesneden asperge erin .
  • Ongeveer 12 minuten laten koken en af laten koelen.
  • Stort de bavarois op een bord, garneer met de gekonfijte asperges en een flinke klodder slagroom.

Lees ook:Prijswinnend recept
Lees ook:Lentekriebels? Basisrecept voor asperges
Lees ook:Recept Hemelse Modder
Lees ook:Recept Cappuccino van groene asperges en Parmezaanse kaas
Lees ook:Recept Asperges in het toetje

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>