Ha, snert!

Uit de boodschappentas komen prei, knolselderij en spliterwten, worst en hamschijf. Zo, tijd voor erwtensoep.

Erwtensoep is typisch Nederlands: als de NS weer problemen heeft met sneeuw op het spoor, wordt er snert uitgedeeld op het station en bij de nieuwjaarsduik worden liters erwtensoep gegeten om weer door te warmen.

Erwtensoep met rozijnen

Het oudste bekende recept voor erwtensoep komt uit het Notabel Boecxken van Cokerijen uit 1514. Een ander recept dan in het Wannee-kookboek van oma, want in deze soep gaan niet alleen uien en erwten, maar ook saffraan, komijn en eventueel rozijnen.

Snerten

Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur weet dat het woord ‘snert’ voor erwtensoep komt van het woord ‘snerten’, iets door en door gaar koken. Het was een prachtige soep voor de winter, want het wordt gemaakt van ingrediënten die goed bewaard kunnen blijven: gedroogde erwten, gezouten vlees en aardappelen.

Echte rookworst

En dan die worst, tja. Echte rookworst, gestopt in een darm en met een lekkere rooksmaak door een rookkast, is moeilijk te vinden. Hema-worst dan maar? Of Unox? In de echte erwtensoep gaan sowieso spliterwten, prei en knolselderij. Of er winterwortel in moet, is onderwerp van discussie, net zoals de spekjes die sommige mensen in de erwtensoep doen. Kluif, daar moet de soep van worden gemaakt, of hamschijf. Maar waar vind je dat? Daarom kiezen sommige erwtensoep-kokers voor schouderkarbonaadjes of krabbetjes.

En nu aan de slag, hier is het recept.

Lees ook:Recept snert
Lees ook:Recept snert
Lees ook:Recept snert; hoera voor de Hollandse pot
Lees ook:Recept Brabantse preiprol
Lees ook:Recept Goudse kaas-mosterdsoep

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>