Tarte Tatin, het recept

 

Gisteren kon je hier op koken.blog alles lezen over de Franse ‘patisseriebijbel’ Tarte Tatin. Een prachtboek met een encyclopedische schat aan bak-, ingrediënten-, en techniekinformatie. En natuurlijk prachtige, klassieke recepten uit de Franse patisserie. En welk recept kan deze keuken beter vertegenwoordigen dan de Tarte Tatin zelf?

RECEPT: Tarte tatin

Voorbereiding: 25 minuten, plus tijd om te koelen
Baktijd: 30 minuten
Voor 6 personen

Ingrediënten

  • 125 g fijne kristalsuiker
  • 500 g appels
  • 1 hoeveelheid briseerdeeg (zie recept hieronder)
  • 40 g boter

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 °C/gasstand 6. Neem een metalen, vuurbestendige taartvorm van 20 cm met een vaste bodem en vul deze met 100 g suiker en 1–2 eetlepels water. Zet de vorm ca. 5 minuten boven matig vuur tot de suiker enigszins gesmolten is aan de randen. Roer nu met een houten lepel in de taartvorm tot de suiker helemaal is gesmolten. Dat duurt ca. 12–13 minuten. Zorg dat de hele bodem van de taartvorm bedekt is met karamel en laat afkoelen.

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in dunne plakjes. Leg ze dakpansgewijs in een ringvorm op de karamel en bestrooi met de resterende suiker. Bedek met blokjes boter. Rol het deeg uit tot een dikte van 5 mm en leg op de appels; stop het deeg rondom in de bakvorm, zodat de vruchten volledig zijn bedekt. Bak 30 minuten. Stort daarna meteen op een schaal, zo dat de gekaramelliseerde appels naar boven zijn gekeerd.

 

RECEPT: briseerdeeg (pâte brisée)

Voorbereiding: 20 minuten, plus koelen
Baktijd: 20–25 minuten, voor het blind bakken
Voor 400 gr

Ingrediënten

  • 250 g bloem, plus extra om te bestuiven
  • 1 eetlepel neutrale olie, zoals zonnebloem- of koolzaadolie
  • 1 theelepel zout
  • 125 g koude boter, in blokjes, plus extra om in te vetten
  • 1–2 eetlepels ijskoud water

Bereiding

Strooi de bloem in een kom. Maak er een kuiltje in en doe hierin de olie, het zout en de boter. Wrijf de boter met je vingertoppen door de bloem tot het deeg op broodkruim lijkt. Bevochtig het deeg met water zodat het samenhang krijgt en kneed het kort met de hand. Hoe sneller je dit doet, des te beter wordt het deeg.

Bedek het deeg met plasticfolie en laat minstens 30 minuten koelen in de koelkast, maar langer mag ook, bijvoorbeeld een hele nacht. Laat het deeg weer op kamertemperatuur komen voordat je het uitrolt. Bestuif een werkblad licht met bloem en rol het deeg uit tot een schijf van 5 mm dikte. Bedek hiermee een ingevet bakblik van 23 cm, bij voorkeur met een losse bodem. Met het deeg kunnen ook kleine ronde of bootvormige (barquettes) bakvormen worden bekleed.

Verwarm voor het blind bakken van het deeg de oven voor op 200 °C/gasstand 6. Bedek de taartbodem met bakpapier en vul met bakbonen of ongekookte rijst. Bak gedurende 10 minuten, verwijder dan voorzichtig het bakpapier en de bakbonen of de rijst en plaats de taartbodem nog eens 10-15 minuten terug in de oven tot hij licht goudbruin van kleur en gaar is.

Tip: Zorg dat de ingrediënten en de materialen zo koel mogelijk blijven, zodat het deeg zijn kruimelige textuur behoudt. Eventuele restjes deeg kunnen worden ingevroren.

 

 

Lees ook:Recept Tarte Tatin
Lees ook:Recept Tarte tatin met prei
Lees ook:Recept Italiaanse appeltaart met pijnboompitten!
Lees ook:Recept rabarber-walnotentaart
Lees ook:Recept appelcrumble

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>