Zelf ijsthee maken – 3 methodes

Normaal gesproken drink ik de hele dag door thee. Maar in de zomer maak ik daar ijsthee van. Niet kant-en-klaar uit een pak, maar ik maak het zelf. En sinds ik van Marion van de Blik, de eigenaresse van de Nederlandse winkel van Betjeman & Barton - één van onze favoriete lekkere adresjes -  eenvoudige wel heel eenvoudige methode leerde, doe ik niets anders meer.

Ik maak namelijk (koudgezette) ijsthee door eenvoudig wat thee in koud water te doen en dat een nacht laten staan (zie hier). Net zoals in het kokende water geeft de thee zo haar smaak af, alleen duurt dat iets langer. En het is aanzienlijk lekkerder dan de klassieke ijsthee.

 

Klassieke ijsthee
De standaard methode om ijsthee te maken, is door heel sterke thee te zetten, daar veel suiker in op te lossen en deze snel te laten afkoelen. Dat is niet alleen best een gedoe, maar je thee bevat dan ook veel suiker. Door de thee ‘koud te trekken’, zoals hierboven beschreven, wordt ie lang zo bitter niet. En heb je ook geen, of maar een beetje, suiker nodig om dit te maskeren.

Pickwick Wellbeing Moments
Zelf maak ik altijd (ijs)thee van losse thee. Maar als je dan een pakket zakjesthee van Pickwick krijgt opgestuurd om te testen, is het ook zo zonde om die niet te gebruiken. Met name één smaak trok mijn aandacht. Niet om er warme thee van te trekken, dat leek me eerlijk gezegd niets. ‘Te parfumig’ leek me.
Nee, ik was erg nieuwsgierig hoe het mengsel Chi Berries, van zwarte thee, rooibos, biet, hibiscus, sinaasappel, rozenbottel en bessen, als ijsthee zou zijn. De ijsthee op de ‘koude manier’ getrokken werd wat flauw van smaak. Daarom verzon ik deze ‘gemengde methode’ en zo kreeg ik een heerlijk frisse, knalroze ijsthee.
De 5 andere smaakjes ben ik nu ook aan het uitproberen.

RECEPT

IJsthee Chi Berries

* 2 zakjes Chi Berries (Pickwick)
* 1 el suiker (of niet, lees hier)
* 1,5 liter water

Hang de twee theezakjes in een mok en giet hier kokend water op. Laat zeker 10 minuten trekken tot de thee heel sterk is geworden.
Giet de thee over in een kan, schenk er nog zoveel water bij dat je 1,5 liter ijsthee krijgt. Laat de zakjes in de thee hangen!
Voeg naar wens suiker toe en laat een nachtje trekken in de koelkast.
Verwijder de zakjes en geniet!

Lees ook:Oeps
Lees ook:Roddelen met rooibos op het werk
Lees ook:Thee met smaak
Lees ook:recept bisschopswijn
Lees ook:Ze bestaan: theesommeliers!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>