Recept Gehaktballetjes

Als je het mij vraagt dan zijn gehaktballetjes het ideale vakantie-eten. Je kunt ze warm, lauw en koud eten. Je kunt ze op honderden manieren kruiden: Italiaans, Frans, Grieks, Marokkaans, Turks, Aziatisch, etc. Je kunt ze serveren in een tomatensaus bij de pasta, los bij de borrel, koud voor onderweg, in plakjes op brood, in stukjes bij een salade. En je hebt er alleen maar een koekenpan voor nodig. Het gehakt mengen kan je in een kookpannetje, (schone) fruitschaal of zelfs een diep bord.

Ik maak altijd een dubbele portie gehaktballetjes. Eéntje voor ‘s avonds bij het eten, de andere portie is om te snacken overdag bij een lange wandeling of saaie autorit. En als ik thuis ben, eet ik ze de volgende dag op brood bij de lunch. Als kind deed ik dat al, en bewaarde ik een stuk van mijn gehaktbal voor op brood de volgende dag. En oh wee, als mijn moeder het dan vergeten was op mijn brood te doen…
 

Dit recept voor gehaktballetjes komt uit het kookboek Feest, met mijn tips om ingrediënten te vervangen als je op vakantie niet al deze boodschappen kunt doen.
Morgen vertel ik je meer over dit kookboek, en geven we ook een exemplaar weg!

Recept Gehaktballetjes
Voor een heel feestje!

Ingrediënten:
* 2 el olijfolie
* 2 sjalotjes
* 1 teen knoflook
* 500 gr rundergehakt
* 1 eigeel
* 1 el paneermeel  – of broodkruim
* 1 el ketjap manis
* 1 tl sambal
* 3 takjes selderij – of peterselie
* peper en zout

Bereidingswijze:
Verwarm de olijfolie in een pan en bak hierin de gepelde en fijngesneden sjalotjes en knoflook zachtjes aan. Een minuut of 3.
Doe het bij het gehakt in een grote kom en meng ook de overige ingrediënten erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
Vorm kleine balletjes, golfbalgrootte ongeveer.
Verwarm weer wat olijfolie in de koekenpan en bak hierin de gehaktballetjes rondom aan. Als ze niet in 1x in de pan passen, doe het dan in porties.
Laat de balletjes in een minuut of 10 op lager vuur gaar worden. Snijd een balletje open om te testen (en proeven!).
Serveer ze koud of warm.

TiP: vervang de ketjap en sambal eventueel door een kruidenmix die je in je vakantieland kunt kopen. Een eetlepel of twee (max drie) zou genoeg moeten zijn.

.

Uit het kookboek: Feest van Shari Bhattoe [uitgeverij Karakter, isbn 9789045204314]
- Meer lekkere recepten vind je in de rubriek recepten

Lees ook:Recept – Jamie’s Marokkaanse gehaktballetjes
Lees ook:Recept Gehaktballetjes met wodka-dille-roomsaus
Lees ook:Recept Gazpacho (koude tomatensoep)
Lees ook:WK snack: Spaans-Hollandse Hapas
Lees ook:Koken voor studenten met een kookboek: tomatensoep

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Recept Gehaktballetjes

  1. Herna

    Ik gebruik altijd half om half gehakt,dat zou minder droog zijn. Ik heb het nooit getest dus ik weet niet of dat juist is.
    Groet Herna

      /   Reply  / 
  2. Edith Dourleijn Auteur

    Tja, het is denk ik vooral ook een kwestie van smaak, Herna. Ik ben opgegroeid met gehaktballen van rundergehakt en heb dat altijd zo gehouden.
    In half-om-halfgehakt zit ook varkensvlees, en daarvan wordt inderdaad gezegd dat het iets vetter is.Wellicht was dat vroeger zo, toen gehakt nog vaker alleen gemaakt werd van vlees dat ‘over’ bleef. Nu is gehakt zo populair dat ook ‘goede’ delen gemalen worden. In deze voedingswaardetabel zie je overigens dat varkens- en rundvlees dezelfde Kcal hebben en dat gemiddeld genoemen rundergehakt iets meer vet bevat.
    Het hangt er dus helemaal vanaf welk stukje varkensvlees je (slager) gebruikt om gehakt van te maken! Vraag het dus hem of haar, of kijk of op de verpakking in de supermarkt.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>