Basisrecept Witte asperges

Laten we van deze korte week eens een aspergeweek maken. Twee weken geleden was de officiële opening van het aspergeseizoen, dat gevierd werd in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Door het mooie weer in maart staken de eerste asperges al hun kopjes uit de grond, dus ik had ze al bij mijn eigen aspergeboer gehaald. Toen at ik ze op klassieke wijze, de verschillende koks lieten bij de opening zien dat er meer mogelijk is met asperges.

Maar laten we eerst aandacht besteden aan de basis. Eerder legde ik je uit hoe je asperges gaar kunt koken. Maar tegenwoordig doe ik het anders: ik kook de asperges kort en laat ze daarna in het nog warme water verder garen. Het duurt dan iets langer eer de asperges gaar zijn dan als je ze de hele tijd laat koken, maar ze blijven dan iets steviger en – maar dat vind ik – lekkerder.
Probeer het eens. 

BASISRECEPT WITTE ASPERGES
Voor 4 personen

Ingrediënten:
* 4 kilo witte aperges

Bereidingswijze:
Hoe je asperges ook bereid, het belangrijkste doe je het eerste: het schillen.
Je wilt niet dat er nog een stukje schil aan de asperges zit, dat verpest je plezier in het eten van asperges.
Dus: leg een asperge dwars voor je neer op een snijplank. Haal een schilmesje (in de vorm van een hoefijzertje, die schillen het fijnst) vanaf ongeveer 4 centimenter van de kop naar de onderkant over de asperges. Draai de asperge een klein stukje en schil opnieuw. Zorg dat je geen plekje overslaat.
Controleer als je klaar bent alle asperges door ze tegen het licht te houden, je ziet dan vanzelf de iets donkere schillen, die ook nog eens minder glanzen.
Verwijder ook de houtige onderkant: maar hoe verser de asperges zijn, hoe minder je van het onderkantje je eraf hoeft te halen. Meestal is 1/2 tot 1 centimeter wel genoeg.

Het koken: Doe de asperges in een ruime pan, zodat ze plat kunnen liggen. Voeg water toe en breng aan de kook. Doe zout erbij zodra het water kookt. Laat nu de asperges ongeveer 4 minuten koken. Draai dan het vuur laag en laat de asperges, met deksel op de pan, nog eens 15 tot 20 minuten staan tot ze gaar zijn.
Voeg met een tang voorzichtig hoe flexibel de asperges zijn om de gewenste gaarheid te bepalen. Dat hangt een beetje van de asperges af en ook van je smaak, natuurlijk!

Tip: Kook er aardappels bij en serveer ze met een hardgekookt ei en goede gekookte ham. Of kijk in het recepten-archief voor lekkere recepten met asperges.

Heb jij dit seizoen al asperges gegeten? En hoe?

Meer recepten vind je in de rubriek Recepten of zoek op ingrediënt in het zoekvenster rechtsboven.

Lees ook:Lentekriebels? Basisrecept voor asperges
Lees ook:Basisrecept witte asperges
Lees ook:Recept Asperges met Hollandaisesaus
Lees ook:Recept Asperges in frisse citrusdressing
Lees ook:Recept Krokante asperges met lentesaus

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Basisrecept Witte asperges

  1. Mariella Beukers

    Oké, dan deze week nog eens wat wijnsuggesties bij asperges ;-) Vanavond op Wijn.blog.nl. Gezien mijn recente reisje naar Duitsland, zou dat wel eens een Duitse wijn kunnen zijn ..

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Asperges met… Weissburgunder uit Saale-Unstrut | Wijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>