Recept Tarte tatin met prei

Het oog wil ook wat, zeker aan tafel. Deze Tarte tatin met prei ziet er op de foto werkelijk spectaculair uit. Op een laag deeg zie je rechtopstaande stukjes gekarameliseerde prei. Wow, als dat in mijn eigen keuken gaat lukken…

Je weet het misschien al, een Tarte Tatin is een omgekeerde taart. Een appeltaart, maar de naam wordt ook gebruikt om hetzelfde principe maar dan met andere vullingen te duiden. Het recept voor deze Tarte tatin met prei komt uit een bundel met recepten uit de ELLE eten. Naast vele hartige taarten staan er ook heerlijke zoete taarten in dit kookboek (maar daarover later meer).

   

TARTE TATIN MET PREI
Voor 4 personen

Ingrediënten:
* 6 preien
* 100 gr gezouten boter
* 120 gr bloem, plus extra om te bestuiven
* 50 gr suiker
* 1 el azijn
* 3-4 el room
* 1,5 el kerrie
* zout

Bereidingswijze:
Maak de prei schoon en snijd de prei in stukken van 2 centimeter.
Maak het deeg: verwarm in een pan 3-4 eetlepels water met de boter en wat extra zout. Breng aan de kook en giet in een hittebestendige kom. Voeg de bloem toe en roer tot een egaal deeg ontstaat. Maak een bal van het deeg en laat het in een vochtige theedoek in de koelkast rusten.
Maak de karamel: verwarm de suiker met 1 eetlepel water tot een goudbruine karamel (pas op, is heet!) ontstaat. Giet de azijn er voorzichtig bij en roer van het vuur af het mengsel met een garde goed door. Klop ook de room, 1 eetlepel kerrie en wat zout erdoor. Giet het in een springvorm met antiaanbaklaag.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Zet de stukken prei rechtop in de karamel en druk ze stevig tegen elkaar aan. Bestrooi met peper en zout.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot het 3 millimeter dik is. Leg het deeg op de prei en snijd het bij. Prik het deeg een paar keer in.
Bak de hartige tarte tatin in 45 minuten gaar.
Keer de taart om, verwijder de vorm en strooi voor het opdienen de rest van de kerrie erover.

boek: ELLE eten-serie
Pasta en risotto - Terra – isbn: 9789089893024 – hier te koop
Fingerfood - 
Terra – isbn: 9789089893017 – hier te koop
Gebraden en gevuld - 
Terra – isbn: 9789089893000 –  hier te koop
Taart - 
Terra – isbn: 9789089892997 –  hier te koop

Meer recepten vind je in de rubriek Recepten of zoek op ingrediënt in het zoekvenster rechtsboven.

Lees ook:Tarte Tatin, het recept
Lees ook:Recept Tarte Tatin
Lees ook:ELLE eten gebundeld in 4 kookboekjes
Lees ook:Recept Hartige taart met witlof, ham en kaas
Lees ook:Recept rabarber-walnotentaart

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>