Recepten tomatensaus // Recepten

Eén van de eerste dingen die ik zelf leerde maken was een tomatensaus. In zoveel gerechten kan je deze saus goed gebruiken, dat ik dat wel een goed recept vond om als eerste goed onder de knie te krijgen. Bij de pasta, in de lasagne, met gehaktballetjes erin, met bouillon maak je er snel een soepje van.. Ideaal om een grote pan te maken en dan in porties in te vriezen.

Probeer het eens! 

TOMATENSAUS
Voor 4 personen

Ingrediënten:
* 1,5 kilo rijpe tomaten, of twee blikjes tomaat
* 1 ui
* 2 of 3 el olijfolie
* 2 tenen knoflook
* 2 blikjes tomatenpuree
* peper en zout
* paar takjes verse basilicum

Bereidingswijze:
Breng een pan met ruim water aan de kook. Zet ook een bak met koud water klaar.
Snijd aan de onderkant van de tomaten een kruisje in de schil. Dompel de tomaten per 3 of 4 onder in het hete water en haal ze er na 10 seconden uit (gebruik een schuimspaan) en dompel ze in het koude water. Je ziet dan dat de schil los laat. En haal dan de schil er vanaf. Doe dit met alle tomaten. Zo ontvel je dus tomaten. Haal dan de pitjes eruit, zodat je alleen het stevige vruchtvlees overhoudt.
Pel en snipper de ui. Verwarm de olijfolie in een pan, geen koekenpan. En bak hierin zachtjes de ui. Pel intussen de knoflook, hak ze fijn en bak ze een minuutje mee. Doe de tomatenpuree erbij en laat deze even meebakken.
Doe dan de tomaten in de pan en laat net zo lang pruttelen tot een mooie saus ontstaat. Een halfuurtje ofzo! Met tomaten in blik liever wat langer.
Breng op smaak met lekker veel peper en zout. Garneer met de basilicum.

TiP: Nog sneller kan het door de tomaten niet te ontvallen en ze in partjes aan de gebakken uien toe te voegen (en dan is een kilo ook wel genoeg!). Zo zijn de tomaten wat vochtiger, dus laat ze dan op wat hoger vuur inkoken tot een fijne saus. Roer wel regelmatig om aanbranden te voorkomen.

Lees ook:Recept Gevulde kipfilet met geitenkaas in tomatensaus
Lees ook:Recept Pasta met Siciliaanse pesto
Lees ook:Spaghetti met rauwe tomatensaus
Lees ook:Recept Penne met zongedroogde tomaten
Lees ook:Recept Krokante asperges met lentesaus

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Recepten tomatensaus

  1. Tom

    Hallo,

    Een redelijk lekkere saus! Ga alleen wel voor die 1,5 kilo rijpe tomaten. Dat is het lekkerst!

    Groet Tom

      /   Reply  / 
  2. Sierbestrating

    Ik koop hem altijd uit een potje, veel slimmer en lekkerder natuurlijk om hem zelf te gaan maken!

      /   Reply  / 
  3. Edith Dourleijn Auteur

    Dat zou ik zeker een keer doen, S! Gewoon dubbele hoeveelheid maken en dan invriezen.

      /   Reply  / 
  4. mies

    lijkt me leuk om een keer te maken

      /   Reply  / 
  5. Pingback: Nationale antipakjesavond | Koken

  6. Joop

    Èen lekkere saus, maar je moet wel met die 1,5 kilo doen, dan is hij echt veel lekkerder.

    xx Truus

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *