Recept Empanada’s

Ik begin deze DIY-receptenweek met een wat vreemde eend in de bijt: Argentijnse empanada’s. Je kunt deze daar op bijna iedere straathoek kopen, maar ze worden ook vaak zelfgemaakt. Gewoon, omdat het leuk is om met z’n allen rond de tafel te zitten en iets lekkers te maken. En omdat iedereen zijn favoriete ingrediënten heeft, en zijn favoriete manier van het dichtvouwen van de empanada’s bestaan er talloze recepten voor.

Ik haalde dit recept voor Argentijnse empanada’s uit het nieuwe kookboek Argentinisima. Ik was bij de tot standkoming ervan betrokken, en daarom past het wat mij betreft prima in dit DIY-thema. Vanavond meer over dit kookboek, nu eerst het recept.

Argentijnse empanada’s
Voor 4 personen

Ingredienten:
* 500 gr tarwebloem, plus extra om te bestuiven
* 1 theel. zout
* 100 gr margarine, op kamertemperatuur
* 170 ml water
* extra bloem voor het uitrollen van het deeg
* 25 gr margarine om te bestrijken
* 1 ei
Voor de vulling:
* 150 gr aardappelen
* 2 uien
* 500 gr rundvleesreepjes
* 2 eetl. olijfolie of andere plantaardige olie
* 1 theel. gedroogde chilivlokken
* handje rozijnen
* 50 gr zwarte olijven
* peper en zout

Bereidingswijze:
Maak eerst het deeg. Zeef hiervoor de bloem en meng met 1 theelepel zout. Voeg de margarine toe en kneed het met de hand door elkaar. Voeg beetje bij beetje het water toe en kneed het tot een soepel deeg. Vorm een bal van het deeg en laat deze een halfuur tot een uur op kamertemperatuur staan in een kom die is afgedekt met een vochtige theedoek.
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Schil de aardappelen en snijd ze in kleine dobbelsteentjes. Kook de aardappelblokjes in gezouten water gaar.
Snipper intussen de uien en halveer de reepjes rundvlees. Bak de uien glazig in de olie en voeg het vlees toe, samen met de chilivlokken en de rozijnen. Snijd de olijven in plakjes en meng deze met de gare aardappelblokjes ook door het vleesmengsel. Voeg peper en zout naar smaak toe en laat de vulling afkoelen.
Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol hierop het deeg uit tot het ca. 2 millimeter dik is. Bestrijk het deeg met wat margarine, strooi daarover wat bloem en vouw het deeg dubbel. Rol het deeg dan opnieuw uit, bestrijk het weer met margarine, strooi er opnieuw wat bloem over en vouw het deeg dubbel. Herhaal dit nog twee keer. Rol de laatste keer het deeg uit tot een dikte van 3-4 millimeter.
Steek rondjes ter grootte van een schoteltje (12-14 centimeter) uit het deeg. Leg op elk rondje 1½ eetlepel van de vulling. Smeer een beetje water over de randen van het deeg, zodat het goed dicht blijft plakken, en vouw het rondje dubbel. Druk de randen met een vork goed dicht. Maak zo alle empanada’s en leg ze op een ingevette bakplaat (of op bakpapier). Klop het ei los en bestrijk hiermee de empanada’s.
Bak de empanada’s in de oven in ca. 25 minuten goudbruin.

Uit het boek: Argentinisima – Carola Verschoor de Berkhout – Karakter – isbn: 9789061128298 – te koop bij bruna
Meer recepten vind je in de rubriek Recepten.

Lees ook:Recept – Zelf pitabroodjes in de BBQ maken
Lees ook:Koulibiac voor op de paastafel (Stéphane Reynaud)
Lees ook:Recept Speculaastaart
Lees ook:Recept rabarber-walnotentaart
Lees ook:Recept – Mandarijnentaart

1 Reacties // Reageer

One thought on “Recept Empanada’s

  1. Carola

    Lekker, Edith!! De presentatie op Manuscripta verliep goed. Ik heb je gemist… ben benieuwd wat er vanavond volgt over het boek :-) de eerste reviews zijn al online en de eerste reacties zeer positief. Groetjes, C.

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Druiven die niet te eten zijn | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>