Een lekkere salade begint met de dressing

Een goede sla bij het eten kan niet zonder een goede vinaigrette. Dat is het Franse woord voor dressing voor over de sla. Als je de basis kent, kan je daarop naar hartelust varieren. En dat is het leuke van een salade bij het eten. Een goede dressing bestaat uit mosterd, azijn, olie, peper en zout. In de klassieke Franse vinaigrette zit ook een beetje gesnippperde ui (of sjalot) en verse gehakte peterselie.

Maar je kunt azijn vervangen door andere soorten azijn. Denk aan balsamico, appelcider, witte wijn, etc. Ook in de olie kan je varieren (probeer verschillende olijfolies uit) of neem eens een notenolie voor een bijzondere smaak. Of kies voor andere groene kruiden in je dressing zoals bieslook, of tijm. Het is zo moeilijk echt niet, als je dit basisrecept maar aanhoudt en de onderlinge verhouding goed in de gaten houdt en proeft! 

De mosterd is bedoeld om de binding tussen het water (azijn) en olie een tijdje vast te houden. Langzaam zal de binding weer verslappen, dus als je de vinaigrette vantevoren maakt moet je deze vlak voor het serveren weer even opkloppen. Laat je de mosterd weg, dan zal de binding na het kloppen heel snel verdwijnen.

Klassieke Franse vinaigrette

* 1 sjalotje
* mespuntje mosterd
* wat peper en zout
* 1 el azijn
* 3 el olie
* 1 el gehakte (verse) peterselie

Pel en hak het sjalotje fijn.
Meng de mosterd en de peper en zout goed door elkaar. Voeg ook de azijn toe en meng dit door de mosterd. Op deze manier kan het zout goed oplossen in de dressing.
Voeg dan langzaam de olie toe terwijl je flink met een garde klopt. Zoals je zult zien, zal de dressing dan ‘binden’. Voeg je de olie te snel toe, dan moet je heel hard kloppen om een goede binding te krijgen.
Voeg als laatste naar smaak de gehakte sjalot en peterselie toe.

De dressing proeven
Doop nu een blaadje sla in de dressing en proef of de combinatie goed is. Je kunt eventueel nog wat olie als je de smaak wat zachter wilt krijgen, of wat azijn voor een pittigere smaak toevoegen. Wil je een zoetje in je dressing, klop dan eerst een klein beetje honing of suiker door de mosterd en azijn, dus voordat je de olie aan de vinaigrette toevoegt.

Schudden kan ook
De tip van Jamie Oliver om een potje of flesje te gebruiken werkt ook erg goed. Doe daar alle ingredienten in, en schud flink. En je zult zien dat ook dan de ingredienten mooi samenvloeien. Er zijn ook van die speciale dressingshakers voor te koop.

Meng de vinaigrette pas vlak voor het opdienen door de sla. Anders wordt de sla erg slap.

Meer lekkere recepten vind je in de rubriek Recepten.

Lees ook:Recept met het blad van bieten
Lees ook:Courgettesalade met perzik
Lees ook:Recept Appel-bietjessalade met venkel en roquefort
Lees ook:Recept Aspergesalade met Hollandse garnalen
Lees ook:Recept Gerookte rode biet met linzensalade

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Een lekkere salade begint met de dressing

  1. Pingback: Recept slapakketjes | Koken

  2. Pingback: Recept Gerookte rode biet met linzensalade | Koken

  3. Pingback: Recept Portobello’s met ricotta en walnoten | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>