Recept Kipcurry uit Sri Lanka

Bij curry’s denk je waarschijnlijk vooral aan India. Maar ook in het buur(ei)land Sri Lanka kennen ze tal van varianten. In het kookboek Serendip krijg je er een flink aantal van voorgeschoteld. Peter Kuruvita, de schrijver van dit bijzondere kookboek (lees hier maar) verteld dat in zijn familie de kip die in de curry zou verdwijnen echt een currykip moest zijn, en absoluut geen soepkip. Op de markt leerde hij een levende kip aan te wijzen die ter plekke geslacht werd.

Jij mag van mij gewoon naar de supermarkt om dit recept voor kipcurry eens uit te proberen. Maar besteedt dan wel evenveel aandacht aan je keuze voor de kip als ze in Sri Lanka doen, en koop een kip van onbesproken afkomst (biologisch dus).

Kipcurry uit Sri Lanka
Voor 6 personen

Ingredienten:
Om te binden:
* 1 el rauwe langkorrelige rijst
* 1 el geraspte verse of gedroogde kokos
* 2 kleine groene chilipepers
* 3 groene kardemonpeulen
* 2 kruidnagels

Voor de curry:
* 1 kip van 1,4 kilo ongeveer, in stukken verdeeld
* 2 tl gemalen komijnzaad
* 2 el gemalen korianderzaad
* 2 tl rode chilipeper
* 1/2 tl geelwortelpoeder
* 1/2 tl fenegriekzaad
* 2 tl Sri Lankaans kerriepoeder voor vlees (zie Serendip, p 30)
* 1/2 kaneelstokje
* 1/2 tl zwart mosterdzaad
* 1 tl zout
* 1 dl plantaardige olie
* 1 ui
* 2 tenen knoflook
* 5 cm pandanblad
* blaadjes van 1 takje vers kerrieblad

Bereidingswijze:
Doe de rijst met de kokos in een koekenpan en laat op laag vuur roosteren. Schud de pan regelmatig tot de kokos bruin is.
Doe de rijst en kokos en de andere ingredienten om te binden met 2 el water in een vijzel en vijzel tot een pasta.
Rooster in een droge koekenpan het fenegriekzaad.
Meng de specerijen voor de curry (behalve het mosterdzaad) en zout en wrijf hiermee de stukken kip goed in. Meng ook het rijstmengsel door de kip.
SNipper de ui en snij de knoflook in dunne plakjes.
Verhit de olie in een braadpan en bak hierin de ui en knoflook zachtjes glazig. Voeg ook het mosterdzaad, het pandan-, en kerrieblad toe en bak tot het mosterdzaad gaat springen in de pan.
Bak de stukken kip mee (eventueel in porties).
Voeg het zout en 1 liter warm water toe en schraap alle aanbaksels los van de bodem.
Breng de vloeistof aan de kook en laat het kip op laag vuur in ongeveer 20 minuten gaar stoven.

boek: Serendip – Peter Kuruvita – Fontaine – isbn 9789059563186 : te koop bij bruna

Lees ook:Serendip
Lees ook:Recept Curry met bloemkool
Lees ook:Recept Alioli
Lees ook:Recept Zelf mosterd maken
Lees ook:Recept Geroosterde winterpeen

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Recept Kipcurry uit Sri Lanka

  1. Pingback: Nationale antipakjesavond | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>