Recept Gehaktballetjes met wodka-dille-roomsaus

Deze dagen vlak voor Sinterklaas en Kerst komen de prachtigste kookboeken uit. Maar hoe maak je daar nu een keuze uit? Volg deze week koken.blog.nl voor de nieuwste en mooiste kookboeken die pas verschenen zijn. Later deze week bespreek ik nog twee kookboeken van echte chefs, maar nu eerst aandacht voor een boek dat je maar met moeite in de winkel kunt laten liggen zo mooi ziet het er uit.

En het is niet alleen mooi, er staat zo’n unieke verzameling van winterse (!) recepten in, dat je er echt even de tijd voor moet nemen om het boek goed te bekijken. Ik heb het over Sneeuwvlokken & Haardvuur van Jane Lawson. Het recept voor deze Gehaktballetjes met wodka-dille-saus is een van de eenvoudigste recepten uit het boek, maar geeft wel een goed beeld van wat je zoal kunt verwachten in dit kookboek.

GEHAKTBALLETJES MET WODKA-DILLE-ROOMSAUS
Voor 4 tot 6 porties

Ingredienten:
* 350 gr rundergehakt
* 350 gr varkensgehakt
* 160 gr vers witbroodkruim
* 185 ml slagroom
* 1 ei
* 1 ui
* 1/4 tl vers geraspte nootmuskaat
* mespunt gemalen piment
* 1 tl fijn zeezout
* 1/4 tl witte peper
* 2 el boter
* 1 el olie
* 1 el bloem
* 435 ml runderbouillon
* 1,5 el dille
* 80 ml wodka

Bereidingswijze:
Meng het broodkruim met 125 ml slagroom en laat staan tot de kruim al de room heeft opgenomen.
Snipper de ui en meng door beide soorten gehakt, het ei, nootmuskaat, piment, zout en peper en meng goed door elkaar. Rol er balletjes van 3 cm doorsnede van.
Leg de balletjes op een bakplaat en zet deze ca 3 a 4 uur in de koelkast.
Verhit de helft van de boter met de olie en bak hierin de gehaktballetjes – in porties – rondom bruin in 4 tot 6 minuten. Leg ze op een bord, en bak zo alle gehaktballetjes.
Doe de rest van de boter met de bloem in de pan en roer goed terwijl het mengsel warm wordt.
Klop geleidelijk de bouillon en de rest van de room erdoor en zorg dat er een gebonden saus ontstaat. Roer hierbij het aanbaksel goed los.
Hak de dille en meng deze met 3 el wodka door de saus en laat deze zachtjes koken tot de saus iets ingedikt is.
Leg de gehaktballetjes met het vocht dat vrijgekomen is in de saus en warm nog ca 10 minuten mee.
Roer de rest van de wodka erdoor en breng op smaak met peper en zout.

Lekker met aardappelpuree of gebakken aardappeltjes en cranberrycompote.

Uit: Sneeuwvlokken & Haardvuur – Jane Lawson – Van Dishoeck  – isbn: 9789047510208

Lees ook:Recept Gehaktballetjes
Lees ook:Nederlandse wodka Ketel One nu ook buiten de VS te koop
Lees ook:Recept Gevulde kastanjepannenkoekjes met paddestoelen
Lees ook:Recept – Jamie’s Marokkaanse gehaktballetjes
Lees ook:Recept Soufflé met pasta

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Recept Gehaktballetjes met wodka-dille-roomsaus

  1. Pingback: Sneeuwvlokken & Haardvuur | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>