Recept Kip uit de pot

De afgelopen twee dagen besprak ik de boeken MEAT en Gebraad. In beide boeken is het bereiden van vlees (en een beetje vis) tot kunst verheven en het zijn mooie boeken als je respectievelijk iets van vlees of braden wilt weten, en je hebt daar nog geen boek over. Maar nu ligt er een boek van een heel ander kaliber naast me, dat juist vanuit de Kunst naar vlees kijkt: Carnivoria. Later meer over dit boek, nu eerst boodschappen doen en straks de keuken in om dit recept uit het boek uit te proberen.

Ik hou het bij het recept Poule au pot, van het in Nederland meest gegeten dier uit het boek: kip, maar dan moet je wel beloven dat je de hele kip eet en niet alleen de kipfilet, beloofd?

POULE AU POT
Stoofschotel met kip voor een heel gezin

Ingredienten:
Voor de bouillon:
* 1 hele kip, liefst eentje die onder de beste omstandigheden heeft mogen opgroeien
* peper en zout
* 1 wortel
* 1 stengel bleekselderij
* 1 ui
* 1 teen knoflook
* bouquet garni
Voor de rest van het gerecht:
* bosje jonge worteltjes
* bundel jonge prei
* enkele meiraapjes
* pond nieuwe aardappeltjes
* kervel

Bereidingswijze:
Bestrooi de kip met peper en zout en bind ‘m (haar?) in een stevig stuk kaasdoek.
Snijd alle groenten grof, laat de teen knoflook heel.
Leg de ingepakte kip in een soeppan en doe alle groenten, het bouquet garni en 1 tl zout erbij.
Zet alles net onder water en breng aan de kook.
Draai het vuur laag en houd het waternet niet kokend en pocheer zo de kip in 40 a 50 minuten gaar.
Maak intussen de andere groenten schoon.
Zeef de bouillon en zet opnieuw op het vuur. Doe de andere groenten erbij en gaar ze in de bouillon.
Ontvel de kip en snijd ze in grove stukken.
Leg de kip met de gare groenten in diepe borden en schenk er wat bouillon over.
Garneer met gehakte kervel.

Uit: Carnivoria -  Mayke Swemle, Janneke Vreugdenhil,Mark van Wageningen - Waanders – isbn: 9789040086373

Lees ook:Recept Zomerse kruidenrisotto met krokante parmaham
Lees ook:Recept Hachee
Lees ook:Recept uit Moro Londen: Soep van geroosterde pompoen met kaneel
Lees ook:Recept Boeuf à la Bourguignonne van Elizabeth David
Lees ook:Recept De kunst van het koken: Boeuf a la Bourguignonne

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Recept Kip uit de pot

  1. Pingback: Carnivoria | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>