Recept Jam maken (zonder suiker)

In deze tijden van overvloedig mooi zacht fruit van eigen bodem, kan je niet genoeg recepten krijgen om deze te verwerken. En dat geldt ook voor adresjes waar je dit fruit kunt kopen, en vaak zelf kunt plukken. Daarvoor geef ik je vanavond tips als ik het boekje Proef het land! bespreek, waarin dit recept om zelf jam te maken staat.

De gebruikelijke geleisuiker wordt in dit recept vervangen door honing. Maar dat betekent wel dat de jam niet slechts 4 minuten hoeft te koken, maar ongeveer 3 a 4 uur. Hoezo ambachtelijk? 

BLAUWE BESSENJAM
Maar dit recept kan je ook gebruiken voor allerlei ander fruit

Ingrediënten:
* 1 kilo blauwe bessen *
* 200 gr honing, liefst van een imker (uit de buurt)
* evt scheutje citroensap

* Neem bessen waarvan ongeveer een kwart nog niet helemaal rijp is. Deze bevatten nog genoeg pectine die je nodig hebt om de jam te binden. Of voeg er een paar rijpe pruimen aan toe, die bevatten ook veel van deze pectine.

Bereidingswijze:
Maak je jampotten schoon een heet sopje van sodawater. Laat ze uitdruipen op een schone theedoek. Maak ook een trechter waarmee je de jam in de potjes kunt gieten goed schoon.
Giet de bessen en honing in een grote (!) pan en breng het al roerend aan de kook.
Laat de jam zo’n drie a vier uur koken. Proef regelmatig met een schone lepel (pas op: heet!) of de jam zoet genoeg naar je smaak is. Voeg tussentijds eventueel kleine beetjes extra honing toe.
Gebruik ovenwanten om de jam door de trechter in de potjes te gieten.
Doe de deksel op de potjes, en laat ze 5 minuten op hun kop staan.
Bewaar de jam op een koele en donkere plaats.

Uit: Proef het land! – Renske Werner – Fontaine – isbn: 9789059562936

Koop dit boek bij BOL.com

———————————————————————————————————-

Lees ook:Recept Tompouche met blauwe bessen
Lees ook:Recept: Yoghurttaart met rozen, bramen en bloemen
Lees ook:RECEPT: De lekkerste tomatenketchup
Lees ook:Honey jumble cookies
Lees ook:Recept: blueberry pancakes #Foodblogswap

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Recept Jam maken (zonder suiker)

  1. Pingback: Proef het land! | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>