Recept Andijvie op z’n Portugees

Op zoek naar een lekker recept met andijvie nam ik ook een kijkje bij de Vlaamse Odin, dat De Wassende Maan heet. Ook deze levert groentetassen en heeft een leuke database met recepten online staan. En daarin leer je dan dat Belgen eigenlijk nauwelijks andijvie eten. Wel de familie ervan, de Belgische andijvie ofwel witlof. En ondanks dat ‘wij’ bij de onderburen als culinaire pubers te boek staan, geven ze toch wat ‘Hollandse’ recepten, want vooral het idee om andijvie te stoven spreekt De wassende maan wel aan.
Maar ik kies nu voor het recept Andijvie op Portugese wijze.

Het recept bevat nog wel wat handelingen, maar ik heb deze zo gegroepeerd dat het goed te doen moet zijn.
In dit recept stoof je de andijvie in wat citroensap. Dat doe je door eerst de andijvie te blancheren. Zet hiervoor een grote pan water op en breng dit aan de kook. Kook daarin de andijvie heel kort, zeg maximaal een minuut. Schep de andijvie uit het kokende water en dompel ze dan direct onder in ijswater of doe ze in een vergiet onder de koude stromende kraan. Hierdoor zal de andijvie niet meer zo snel verkleuren.
Houd het water nog kokend om daarmee de tomaten te ontvellen. Dat doe je door deze kruislings in te snijden, ze maximaal 10 seconden onder te dompelen en ook deze even in koud water te laten schrikken. Je zult zien dat je het velletje er dan heel makkelijk afkrijgt.
Zet intussen ook een pannetje water op waarin je de eieren hard kookt.
Dan verwarm je wat boter in een ruime pan en stoof je daarin de andijvie (even laten uitlekken, maar er mag nog best wat vocht op zitten). De andijvie leg je dan in een ingevette ovenschaal.
Intusesn neem je moten visfilet en deze pocheer je. Dat betekent dat je ze gaart in net niet kokend water, in dit geval moet je ze niet helemaal garen, want ze gaan nog in de oven. De vis laat je uitlekken en leg je in een ovenschaal.
De hardgekookte eieren pel je en snijd je door en leg je ook in de ovenschaal.
Dan maak je een tomatensaus met de gepelde tomaten (en zonder de natte zaadlijsten daarvan). Deze pureer je met citroensap en de kruiden uit het recept. Voeg langzaam olie toe tot er een gebonden saus ontstaat. Giet over de vis, bestrooi met kaas en laat de kaas mooi goudbruin kleuren in een hete oven of onder de grill.
Lees hier het recept voor de lijst met ingredienten na.

Andere lekkere recepten met andijvie zijn:
*
Stamppot andijvie
* Andijvietaart met blauwschimmelkaas
* Salade van andijvie, appel en kaas
* Andijvierolletjes met paddenstoelen en sherry

 

Lees ook:Recept Stamppot andijvie
Lees ook:Recept Rolletjes van andijvie met paddenstoelen en sherry
Lees ook:Recept Salade van andijvie, appel en kaas
Lees ook:Recept Andijvietaart met blauwschimmelkaas
Lees ook:Recept Aardappelgratin Dauphinoise

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Recept Andijvie op z’n Portugees

 1. viviane

  Hoezo…ze eten in belgie nauwelijks andijvie??? dat zijn dan mensen die ook geen andere groenten eten denk ik? Ik ben Belgische en bijna 60 inmiddels…ik eet al andijvie vanaf mijn kleuterdagen! Op allerlei manieren klaargemaakt. In bechamelsaus, met ui gestoofd, met kaassaus, rauw als sla met een mayonaise aangemaakt, door de aardappelpuree (eventueel een handje kaas en wat mosterd erdoor), kropjes in hun geheel gekookt en dan zoveel mogelijk vocht eruit, dan vullen met een plak gekookte ham en wat kaas en in de oven afbakken….enz enz enz…..
  Trouwens,het fenomeen Belgische andijvie is mij totaal onbekend. Endives is gewoon het franse woord voor witlof…???? en heeft echt niks met andijvie te maken.

    /   Reply  / 
  1. Edith Dourleijn Auteur

   Tja, Vivianne, dat las ik op de (inmiddels aangepaste) site van De wassende maan allemaal. Inmiddels staat er een heel andere tekst bij andijvie. Maar leuk dat jij zo creatief bent met een van mijn favoriete kindergroenten!

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>