Recept Gebonden aspergesoep

Helemaal vergeten ben ik, om je te zeggen dat je de schillen van de asperges en het houterige kontje niet gelijk moet weggooien. Deze kan je namelijk heel goed nog gebruiken om een lekkere bouillon van te trekken, die je daarna omtovert tot een gebonden aspergecrèmesoep.

De aspergecrèmesoep maak je van het kookvocht van de asperges en de schillen het het houtige achterste stukje. Deze doe je bij elkaar en laat je een tijd trekken.
Intussen maak je een roux van 50 gram boter en 60 gram bloem. De boter laat je smelten in een pannetje, even laten uitbruisen, maar niet laten verkleuren en dan zeef je de bloem boven de pan en roer je deze door de boter. Even laten bakken tot de roux haar vocht verliest en klaar. Laat de roux afkoelen.
Als de schillen hun smaak aan het kookvocht hebben afgegeven, haal je deze eruit (even door een grote zeef gooien) en meng je de roux door het kookvocht. Deze hoeveelheid roux is voor ongeveer 1,4 liter soep, dus meet even hoeveel bouillon je hebt getrokken. Proeven en eventueel nog wat bijkruiden met bouillonpoeder (kip, rund of groenten), peper en zout.
Om de bloemige smaak te laten verdwijnen, laat je de soep nog ca 20 minuten zachtjes koken. Heb je nog wat asperges over, dan kan je deze in stukjes in de soep meewarmen.
Vlak voor het opdienen schenk je nog een scheutje room door de soep voor een extra fluwelen smaak en een iets wittere kleur van de soep.

TiP: Je kunt de schillen en het achterste eindje ook tegelijk met de asperges meekoken. Leg ze dan onderin de pan, dek ze af met een theedoek, leg daarop de asperges en bereid deze volgens het basisrecept. Op deze manier versterk je de smaak van de asperges, maar het nadeel is dat de asperges niet meer zo wit op tafel komen.

Deze week staat koken.blog in het teken van asperges. Naast dit basisrecept om witte asperges te bereiden, zullen leuke varianten daarop worden prijsgegeven. Met de bovenstaande bouillon van de schillen kan je ook deze risotto maken. En je aspergemenu is pas echt compleet met deze desserts op basis van asperges.

Lees ook:Recept Witte asperges met risotto
Lees ook:Recept champignonsoep
Lees ook:Recept: Witte aspergesoep, maar dan verfijnd
Lees ook:Basisrecept witte asperges
Lees ook:Recept: gigagezonde groentekroketjes

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Recept Gebonden aspergesoep

  1. Pingback: Het aspergeseizoen is weer begonnen | Koken

  2. Pingback: Recept Asperges met Hollandaisesaus | Koken

  3. Pingback: Recept Aspergesalade met Hollandse garnalen | Koken

  4. Pingback: Recept Groene asperges met salsa van gegrilde sla | Koken

  5. Pingback: Recept: Witte aspergesoep, maar dan verfijnd | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>