Rubriek: Koken doe je zo

Recept roerei

En? Is de omelet van gister nog gelukt? Of heb je te wild geroerd en werden het roereieren - die we eigenlijk beter kennen onder hun engelse naam: Scrambled Eggs? De Franse naam van roereieren is wellicht minder bekend en luidt Oeufs brouillés. Al schijnen ze niet hetzelfde resultaat te beschrijven. Ik leerde roereieren maken door een flinke klont

Lees verder...

Is mijn ei nog vers?

In deze week voor Pasen vol recepten met eieren is het ook handig om te weten hoe je kunt testen of je eitje nog vers is. Natuurlijk kan je op de verpakking kijken tot hoe lang je ei houdbaar is, maar als je deze niet meer hebt, volg dan deze tip eens op.  

Lees verder...

Recept omelet

Zoveel passie als Elizabeth David had voor een doodgewone omelet, die kan ik niet overtreffen. Een deel van haar columns zijn niet voor niets gebundeld in een boekje dat 'Een omelet een een glas wijn' heet. In het titelverhaal vertelt ze hoe het Hôtel de la Tête d'Or vermaard was om zijn omeletten. Iedereen dacht

Lees verder...

Recept: ei en cocotte

'En cocotte' is niets anders dan de Franse naam voor 'in een bakje'. Iedereen aan tafel krijgt dus zijn eigen gerechtje en kan dat – van te voren! – helemaal naar eigen smaak aanpassen. De basis is eenvoudig en het is bijna net zo makkelijk als een eitje koken.

Lees verder...

Recept: gemarmerd ei

Weet je al hoe jij jouw eitje wilt met Pasen? Is een gekookt eitje jouw favoriet, maak 'm dan eens op deze manier. Dat ziet er spectaculair uit en het kost niet eens zoveel extra werk. Je kookt eerst het ei heel kort zodat de buitenkant van het eiwit al iets stevig is en een

Lees verder...

Een ei hoort erbij

Volgende week is het Pasen en dan eten we traditiegetrouw veel eieren eten. Maar waarom eten we met Pasen eigenlijk zoveel eieren?

Lees verder...

Het recept voor een moderne stamppot

Vorig weekend vonden tegelijk het WK Snert koken en het WK Hollandsche stamppot plaats. De winnaars ervan zijn inmiddels bekend en hun recepten ook. Vorig jaar was de Boerenkool-stamppot met truffels de winnaar, dit jaar gaan we met hutspot aan de slag. Het bijzondere van het gerecht van de winnaar (zie foto) zit 'm vooral in de

Lees verder...

Spinazie en vis: schadelijk? NEE!

Dat is een vraag die de gemoederen in voedingsland bezighoudt. Het Voedingcentrum ('eerlijk over eten') denkt dat de combinatie van vis en spinazie zeer schadelijk is voor ons mensen en raadt het eten van Iglo's Kombino af. Kombino is een diepvriesproduct dat een nieuwe variant is op de vissticks, alleen wordt er nu wat groente

Lees verder...

Nooit meer huilen om een ui

Nu ja, we moeten er nog ongeveer 10 jaar op wachten, maar hij komt er aan: de huil-loze ui! Wetenschappers in Nieuw-Zeeland weten nu hoe ze het gen dat het tranentrekkende enzym aanstuurt moeten uitschakelen. Zes jaar geleden is dit gen ontdekt door een Japans onderzoeksteam en in Nieuw-Zeeland zijn ze sinds 2002 in de ban

Lees verder...

Al het nieuws van koken.blog in je mailbox?

Wil je al het nieuws van koken.blog.nl iedere dag bijhouden, maar snap je niets van RSS of heb je geen zin om zomaar op willekeurige momenten van de dag te checken of er nieuws is? Laat dan alle berichten naar je emailen. Helemaal onderaan in de rechterbalk kan je bij 'Updates in email' je emailadres achterlaten. Nog

Lees verder...

Goedkope wintergroenten

Het is winter, tenminste dat vertelt de kalender ons. Het weer denkt er daarentegen iets anders over. En dat heeft ook gevolgen voor het eten dat we op tafel zetten. Niemand lijkt meer zin te hebben in lekkere Oud-Hollandse gerechten als zuurkool, witlof, spruitjes, boerenkool of andere stamppotten. Deze groenten worden nauwelijks meer verkocht. Het

Lees verder...

Waar komt jouw ei vandaan?

Naar aanleiding van het berichtje dat in één van de restaurants van Jamie Oliver geen eieren uit diervriendelijke houderijen op tafel kwamen, maar uit legbatterijen, hier een korte uitleg over hoe je zelf kunt zien waar jouw eieren vandaan komen.

Lees verder...

Zelf oliebollen bakken

Van oliebollen bakken weet ik helemaal niets. Maar er is nu een heus boek over oliebollen met allerhande informatie over deze gefrituurde deegbol. De bakkers IJs van Columbus, die al jaren volgens het Nederlands Bakkerij Centrum de lekkerste oliebollen bakken, hebben samen met Paul Rodenburg 'De oliebol' samengesteld. Hierin betogen ze dat pas sinds halverwege de 19e

Lees verder...

Recept Grog

Spierpijn alsof je een heel voetbalveld hebt omgeploegd en er daarna nog een partijtje in de regen op hebt gespeeld, keelpijn alsof er een rasp langs je keel is gehaald, hoofdpijn alsof er van binnenuit iemand met een hamer en beitel je schedel aan het splijten is en zoveel snot alsof het lijkt dat je

Lees verder...

Fijne en vooral smakelijke Kerst toegewenst

De eerste maand van koken.blog zit er al bijna op, maar wat een feestmaand was het! Strakjes zitten we allemaal lekker aan de kerstdis en is het hier even rustig. Maar kom snel terug want ook tussen Kerst en Oud en Nieuw hoef je niet van het laatste culinaire nieuws verstoken te blijven, die vind

Lees verder...