Rubriek: In het seizoen

Groenten, fruit en ook vlees (wild!) en vis worden van over de hele wereld ingevlogen en het hele jaar door te koop. Maar toch gaan we je vertellen welke producten je iedere maand van eigen bodem kunt kopen.

Duurzame Hollandse Nieuwe

Een mooi berichtje voor die 63% van de Nederlanders waar ik het vanochtend over had. Zij willen graag meer informatie hebben over hoe milieuvriendelijk hun eten is. Dan heb ik een goede tip voor ze: eet Hollandse Nieuwe!  

Lees verder...

Recept Asperges met zalm en basilicumsaus

Het is een beproefde combinatie: asperges met zalm. En het ziet er natuurlijk ook prachtig uit, dat wit met roze. Deze combinatie met basilicumsaus heb ik nog niet geproefd, maar ik kan me heel goed voorstellen dat het heerlijk is. Laten we er daarom niet al teveel woorden aan vuil maken, en gewoon die keuken

Lees verder...

Recept Aspergesalade met Hollandse garnalen

Vanaf overmorgen is het de Week van de Zee dat dit keer als thema ‘goede vis’ heeft. Duurzame visvangst is hard nodig om sommige soorten tegen uitsterven te beschermen. Ook het seizoen waarin je de vissen vangt is daarbij van belang, immers in het paringsseizoen kan je de vis beter niet vangen, omdat ze anders geen

Lees verder...

Recept Aspergetaartjes

Afgelopen week werd ik bedonderd toen ik witte asperges kocht. In het kistje vooraan lagen mooie dikke asperges van AAA-kwaliteit, die heerlijk ‘piepten’. Maar thuis vond ik in mijn tasje dunne en kromme asperges met een elastiekje dat Peru als herkomstland verraadde. Tip van de dag is dus: controleer wat ze in je tasje stoppen!

Lees verder...

Recept Groene asperges met salsa van gegrilde sla

Ik verwonder me soms om de invloed van licht op groenten. Neem nu het verschil tussen witte en groene asperges. Die laatsten groeien in het licht, terwijl de witte juist onder plastic blijven om hun witte kleur te behouden. Maar niet alleen de kleur verschilt, ook de smaak is heel anders als je de varianten

Lees verder...

Recept Asperges met Hollandaisesaus

We zitten nu volop in het aspergeseizoen. Deze begon de tweede week van april en zal op 24 juni, Sint Jan, eindigen. Bij veel foodbloggers zag ik dat de eerste keer dat ze dit seizoen asperges aten, ze dat bijna allemaal op traditionele wijze  met gekookte ham en een eitje deden. Tijd dus voor nog wat andere lekkere

Lees verder...

Het aspergeseizoen is weer begonnen

Ze liggen al een tijdje in de winkels en op de kramen op de markt, maar die komen vooral uit Peru. Vanaf vandaag is het aspergeseizoen officieel geopend. Iedere tweede donderdag van april wordt de startdatum gevierd. Natuurlijk is dat zomaar een datum. Maar gemiddeld genomen zouden de asperges nu uit de Nederlandse koude grond moeten

Lees verder...

Goed voornemen voor 2009: bewuster eten

Het nieuwe jaar is van start gegaan. En dat is altijd een mooie gelegenheid om je leven eens goed onder de loep te nemen en te kijken wat je zou willen veranderen. Voor veel mensen is dat hun gewicht. Anderen kijken liever naar hun uitgavenpatroon en willen meer gaan bezuinigen en sparen. En weer anderen

Lees verder...

Boete voor te vroege Hollandse Nieuwe

Net als voor asperges kennen we ook een seizoen voor Hollandse Nieuwe. Alleen vanaf 3 juni mag haring onder deze naam worden verkocht, om de kwaliteit van de haring te kunnen garanderen. De naam Hollandse Nieuwe wordt gereserveerd voor haringen die vet genoeg en (bijna) volgroeid zijn. Vishandelaren die voor de start van het haringseizoen

Lees verder...

Het is weer aspergetijd!

Zoals dat gaat met seizoensproducten, is er altijd een datum waarop het seizoen begint en een datum waarop het seizoen eindigt. En dat geldt ook voor asperges. Het seizoen start traditiegetrouw op de tweede donderdag van april en eindigt met St. Jan, dat is op 24 juni. Van minister van Landbouw, Natuur en Visserij Gerda Verburg mag

Lees verder...

Goedkope wintergroenten

Het is winter, tenminste dat vertelt de kalender ons. Het weer denkt er daarentegen iets anders over. En dat heeft ook gevolgen voor het eten dat we op tafel zetten. Niemand lijkt meer zin te hebben in lekkere Oud-Hollandse gerechten als zuurkool, witlof, spruitjes, boerenkool of andere stamppotten. Deze groenten worden nauwelijks meer verkocht. Het

Lees verder...