Paddenstoelen de beste vleesvervanger?

De niet-eetbare vliegenzwam Bron: Wikipedia

De niet-eetbare vliegenzwam
Bron: Wikipedia

Als graag uit-etende vegetariër heb je het niet altijd makkelijk. De keuze is vaak beperkt, en meestal ook hetzelfde. Tenminste, dat vinden de bezoekers van Nederlands oudste vegetarisch forum Vegatopia. Met afstand staat de geitenkaassalade op de eerste plaats van de Vegaflop-verkiezing. Gek worden ze ervan, de vegetariërs, dat dat soms hun enige keuze is. Terecht, want hoewel erg lekker, je kunt dit gerecht ook zelf eenvoudig maken. In een restaurant wil je toch graag dingen eten die je zelf niet zo snel zou maken.

We zagen in de top 6 ook twee gerechten met paddenstoelen staan. Naast kaas en eieren, worden paddenstoelen vaak gezien als de ultieme vleesvervanger. Maar waarom eigenlijk?

Wat zijn paddenstoelen?
Eerst maar eens deze vraag beantwoorden. Paddenstoelen zijn schimmels. Klinkt misschien onsmakelijk, maar het zijn wel eetbare schimmels. Er gaat zelfs een discussie of paddenstoelen wel planten zijn of dat ze toch tot het dierenrijk gerekend moeten worden. Feit is dat we ze als sinds mensenheugenis eten. Feit 2; wat we van de paddenstoelen is eten is eigenlijk de vrucht. Het mycelium, het deel dat onder de grond groeit, is de eigenlijke paddenstoel.

Paddenstoelen als vleesvervangers
Als mens hebben we naast water, koolhydraten, vet, vitamines en mineralen ook eiwitten nodig. Zonder eiwitten kunnen we onze cellen niet opbouwen, onze spieren niet onderhouden en geen hormonen aanmaken. Kortom, eiwitten vormen de bouwstenen van ons lichaam. Een aantal van de aminozuren in eiwitten kunnen we niet zelf aanmaken, en moeten we dus via ons eten binnen krijgen.
Vlees, vis, eieren en zuivelproducten bevatten deze noodzakelijke aminozuren. Vegetariërs kunnen kiezen uit soja en andere peulvruchten, maar ook granen en noten zijn leveranciers. In paddenstoelen zitten ook eiwitten, relatief veel als het vergelijkt met andere groente. Maar eigenlijk niet voldoende om de enige eiwitleverancier te zijn. Het advies is daarom: combineer paddenstoelen daarom altijd met andere eiwitrijke ingrediënten voor een volwaardig menu. Pasta met paddenstoelen (en cacao!), gevulde portobello’s met kaas (recept volgt), risotto met eekhoorntjesbrood (en prosecco!) etc.

Milieuvriendelijk en veelzijdig
In de natuur zijn paddenstoelen de natuurlijke opruimers. Ze eten zowel plantaardig als dierlijk ‘afval’. Nuttig dus. Maar we kunnen ze ook kweken. Van steeds meer paddenstoelen weten we hoe we dat voor elkaar moeten krijgen. Sinds de jaren 70 worden in Nederland champignons gekweekt, en sinds een paar jaar ook andere soorten paddenstoelen.
Als we allemaal een dag minder vlees eten scheelt dat heel veel CO2-uitstoot. Je kunt dan gerust kiezen voor een gerecht met paddenstoelen. De mogelijkheden zijn eindeloos, kijk maar eens in ons archief voor lekkere recepten.

 

De vegaflop top 6

——————————————————————————————

Lees ook:Vegetarische week op koken.blog
Lees ook:Lezing Mark Bittman – De dikke vegetarier
Lees ook:Recept Lasagne van verschillende soorten paddenstoelen
Lees ook:Brad wil vegetarische opvoeding, Angelina niet
Lees ook:DIY: Zelf paddenstoelen drogen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>