Waarom ik geen meesterbakker ben

Het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt staat voor de deur. Ik verheug me echt op de eerste aflevering van zondag 6 september. De voorpret is al begonnen, want via de Facebookpagina van Heel Holland Bakt worden de kandidaten van dit jaar aan de hand van filmpjes voorgesteld. Ik probeer al een voorzichtige inschatting te maken van wie ver gaat komen en wie niet. Of ik mezelf daar ooit in die tent zie staan om kans te maken op de titel meesterbakker? In mijn dromen zeker, maar ik kan je 3 goede redenen geven waarom ik nog lekker moet blijven oefenen.

MAX/Roland Reinders

1. Ik ben veel te eigenwijs
Eigenwijsheid kan ook in je voordeel werken, maar geloof me, dat is bij mij juist niet het geval. Voorbeeldje? Het invetten van de taart- of cakevormen wil ik nog weleens vergeten of ik doe het met de Franse slag. Een klein veegje boter en klaar. Dat moet toch voldoende zijn? En het dan raar vinden dat de taart of cake niet mooi omhoog is gekomen en het een compacte massa is geworden. Dankzij Rutger, de winnaar van seizoen 1 van Heel Holland Bakt, weet ik inmiddels dat je bij wijze van spreken het hele pakje boter gebruikt bij het invetten. Of ik zijn tip ter harte heb genomen? Wat denk je?

2. Ik ben te ongeduldig
Kun je je de superheldentaart van Menno uit seizoen 2 nog herinneren? Met eindeloze precisie werd toefje voor toefje de hele taart gedecoreerd. Met een prachtig resultaat, maar ergens halverwege was ik, als ik dat had moeten doen, al afgehaakt. Ik wil snel resultaat zien en ben van de grote halen snel thuis. Prima voor de huis-tuin-en-keukenkoekjes en -taarten, maar als ik indruk wil maken op de jury dan kom ik met mijn ongeduld niet ver. Ik zal Janny en Robèrt niet imponeren met een bananenbrood, appelflap of muffin.

3. Ik ben onnauwkeurig
Bakken komt aan op secuur werken. Ik hussel de hoeveelheden van verschillende ingrediënten nog weleens door elkaar, vergeet essentiële dingen in huis te halen of weeg het niet goed af. Een grammetje meer of minder? Ach, dat zal toch niet zoveel uitmaken? En dan hebben we het nog niet eens over het voorbereiden van het bakproces. Reken bij mij niet op keurig afgemeten ingrediënten in allerlei losse bakjes die ik een voor een toe kan voegen. Baksels worden altijd wel kritisch geëvalueerd, maar vervolgens vergeet ik waar het recept vandaan kwam, wat beter kon en wat ik de eerste keer al anders heb gedaan dan het recept.

En jij? Ben jij wel een meesterbakker in de dop? Of zijn de bovengenoemde punten net zo herkenbaar voor jou als voor mij? Maar weet je wat het gekke is. Ondanks mijn minpunten en eigenwijsheid, ongeduldigheid en onnauwkeurigheid bak ik wel graag. En dat doe ik al met al niet eens zo slecht. Slechts één keer heb ik een baksel weg moeten gooien. Ik mag dan geen kandidaat zijn voor Heel Holland Bakt, maar als het gaat om Heel Dafne Bakt dan kom ik wel als winnaar uit de strijd. Dan maar zonder aanmoedigingen van Martine en het kritische oordeel van Janny en Robèrt. Ik bak er niet minder om!

Lees ook:Rutger bakt feestelijk
Lees ook:Heel Holland Bakt
Lees ook:Rutger Bakt
Lees ook:Dubbele bakweek!
Lees ook:Tartelettes met mangocurd en frambozen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>