Kijktip: Koken voor de wereld

Tv-programma’s over koken en eten – in de breedste zin van het woord – zijn voor mij altijd een reden om thuis te blijven. Nou ja, om de recorder in te stellen dan. Soms zijn ze slechts 1 aflevering kijken waard, maar vaak verslind ik de hele serie. Masterchef Australie en Nieuw-Zeeland zijn momenteel favoriet. Die kijk ik dan weer handig online. Op 17 mei zit ik ook weer klaar voor de tv. Dan start op de NTR een nieuwe serie, Koken voor de wereld. Daarin beginnen vijfentwintig koks met diverse achtergronden een restaurant in een oude parkeergarage in Amsterdam Zuidoost. Wat koken ze? Waarom juist dát? En het belangrijkst: wordt het een succes? Klinkt goed. Ik zet mijn timer vast aan.

Van parkeergarage tot restaurant
In samenwerking met Stadsdeel Amsterdam Zuidoost, een projectontwikkelaar en restaurant Fifteen in Amsterdam is de oude parkeergarage Develstein omgebouwd tot het zogenaamde ‘World of Food’. Als bezoeker heb je de keuze uit meer dan twintig verschillende culinaire tradities. Hier krijg je geen standaard patatje of pizzapunt, maar gerechten ter plekke klaargemaakt door kleine wereldse ondernemers.

Start van het experiment
De animo was groot toen in 2013 de inschrijving voor de startende ondernemers werd geopend. De cateringbranche is in Zuidoost van oudsher sterk vertegenwoordigd, maar het aantal restaurants is beperkt. Het idee om als kok voor jezelf te beginnen onder de vlag van een groot multicultureel culinair experiment sloeg aan. Vanaf 29 mei 2015 is het zover: het nieuwe restaurant wordt feestelijk geopend.

Uiteenlopende verhalen
In zes afleveringen laat de NTR een aantal verhalen zien die achter het initiatief schuilgaan. Zoals dat van Egyptenaar Ahmed, die voor de liefde naar Nederland kwam en voor wie de Egyptische keuken het best gesymboliseerd wordt door vis en vegetarisch. Of dat van de Surinaams-Nederlandse Ileen, die met haar Moksi Alesi de markt wil veroveren. Pongvit en Eddy combineren Thais streetfood met Drentse nuchterheid. En Yvette, ‘de mama van Zuidoost’  wil de Caribische keuken op de kaart zetten. Deze en andere culinaire ondernemers zijn gevolgd op weg naar hun sprong in het diepe.

Koken voor de wereld
Vanaf 17 mei, 16.25 uur, NTR
Een productie van De Beeldbrigade/Bijker Film&TV in opdracht van de NTR.

De ondernemers van World of Food leren kennen? Bekijk de Facebookpagina

Lees ook:World Food Festival
Lees ook:World Food Café: Snel en simpel
Lees ook:Verhalenvertellers gezocht!
Lees ook:Fenix Food Factory: the place to be
Lees ook:Jamie Oliver zoekt nieuwe koks

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>