Herman redt de slagers

Staat het beroep van slager op uitsterven, net als oude ambachten zoals de scharensliep en de touwslager? Als het aan Herman den Blijker ligt, gaat dat niet gebeuren. Zijn nieuwe kookboek Vlees! is een warm pleidooi voor de ambachtelijke slager – en de warme band die een vleeslustige thuiskok met zijn slager zou moeten voelen.

Ga op zoek naar een slager, adviseert Herman den Blijker. Bij de supermarkt kun je geen goed vlees kopen, in de styrofoam bakjes ligt geen drooggerijpt 5-rib of pianostuk. Bij een echte vakman (of –vrouw) kun je als hobbykok al je vragen stellen. Sterker nog: ze zijn blij met je vragen, want ze kunnen hun vakkennis etaleren.

Grote letters, grote foto’s

Zo begint het nieuwe kookboek van Den Blijker: informatie over vleesdelen, de techniek van het barbecueën, garingsstadia en rijpen. Fijne informatie in grote letters met grote foto’s, eigenlijk artikelen voor mensen die niet echt houden van lezen. Ook ging Herman op reis naar Uruguay en de Verenigde Staten, om te kijken waar zijn eten vandaan komt. Ook dat zijn kloeke artikelen met prachtige groto foto’s.

Saus, boter, bijgerecht

De technieken stoven en braden komen het meest aan bod, met een aantal bijgerechten zoals huzarensalade en gebakken sla. De sauzen en boters zijn vooral klassiek, zoals een pepersaus en een Bordelaisesaus met merg. Eigenlijk staan er niet zoveel vlees-recepten in het boek, maar de bereidingen die hij beschrijft zijn basis en duidelijk uitgelegd, zodat je er met je eigen fantasie heel wat van kunt maken. Vlees! gaat alleen over rundvlees en kalfsvlees, dus we kunnen uitzien naar een volgend deel over kip, of over varkensvlees. Herman compleet op de boekenplank in de keuken en alle slagers volop aan het werk: dromen mag altijd, toch?

Vlees!
Herman den Blijker en Jaap van Rijn
29,99
ISBN 978-90-215-5754-0

Lees ook:Herman den Blijker helpt weer
Lees ook:Nieuw tv-programma Herman den Blijker
Lees ook:Kookboek Peen & Ui
Lees ook:Nieuw tv-programma Herman den Blijker ‘Hermans kookeiland’
Lees ook:Herman den Blijker stuurt restauranteigenaren met vakantie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>