TV-tip: Truth About Food-marathon

Worden vegetariërs sterker als ze twee maanden wél vlees eten? Is aan sperma te proeven wat een man gegeten heeft? En word je gezonder als je twee weken lang alleen maar rauwe groenten, fruit en noten eet? De veelgeprezen BBC-serie The truth about food beantwoordt dergelijke vragen, met behulp van experimenten.

De zesdelige serie The truth about food werd in 2007 op BBC2 uitgezonden en was een weergaloos succes, met gemiddeld drie miljoen kijkers per keer. De formule om aan de hand van bekende aannames, volkswijsheden en mythes experimenten uit te voeren met vrijwilligers is een gouden greep. NPO Doc zendt alle afleveringen achter elkaar uit op zondag 3 augustus vanaf 12.00 uur.

Aflevering 1: Hoe eten we gezond?

Is eten zoals onze voorouders deden gezond? Voor een van de experimenten in deze aflevering lieten een aantal vrijwilligers met gezondheidsproblemen zich twaalf dagen opsluiten in een dierentuin, waar ze als voedsel vijf kilo rauwe groenten, fruit en noten kregen. Van te voren en na afloop worden allerlei dingen gemeten als bloeddruk en cholesterolgehalte. Andere tests in deze aflevering betreffen onder meer constipatie en het verband tussen knoflook eten en erecties.

Aflevering 2: Wat maakt ons sexy?

Over de intieme verbanden tussen voedsel en seks en de vele mythes hierover. Afrodisiacs worden getest, het effect van bepaalde voeding op PMS (premenstruele klachten) wordt onderzocht en enkele dappere vrijwilligers proberen te raden wat een man heeft gegeten door zijn sperma te proeven.

Aflevering 3: Hoe voeden we onze kinderen?

Wat is de invloed van wat kinderen eten op hun latere lichaam, geest en gedrag? Hoe zorg je dat kinderen gezond leren eten? En weten kinderen beter dan volwassenen wanneer ze vol zitten? In deze aflevering onder andere een experiment waarin kinderen binnen twee dagen leren dat rozijnen veel begerenswaardiger zijn dan gedroogde abrikozen en een onderzoek naar het effect van suiker op kinderen – worden ze daar nou echt hyperactief van, of zien de ouders wat ze verwachten te zien?

Aflevering 4: Hoe word je slank?

Wil je wat kilo’s kwijt? Dan lijkt de opdracht simpel: gezonder eten en meer bewegen. Maar zelfs met alle tips en trucs om af te vallen, is dat makkelijker gezegd dan gedaan. The truth about food bijt zich vast in de wetenschap van het afvallen en legt onze ‘dieetgeheimen’ onder de loep. Is het mogelijk om gewicht te verliezen zonder honger te lijden? En hoe kan het dat sommige slanke mensen kunnen blijven eten terwijl bij anderen de kilo’s eraan vliegen?

Aflevering 5: Hoe blijf je jong en mooi?

Het is bewezen dat voeding een belangrijke rol speelt bij onze gezondheid, van binnen maar ook van buiten. Van sommige voedingsmiddelen is het zelfs algemeen bekend dat ze een positief effect hebben op het lichaam. Zo zijn wortels het wondermiddel om je ogen scherp te houden en zorgt het drinken van water voor een stralende huid. Maar als dit al waar is, hoeveel moet je dan precies eten en drinken om dit effect te bereiken?

Aflevering 6: Hoe word je de beste?

Het is één van de eerste handelingen die we doen om ‘s morgens wakker te worden: koffie drinken. Behalve koffie zijn er nog veel meer voedingsmiddelen met stimulerende bestanddelen, maar wat doen deze stoffen nou eigenlijk met ons lichaam? In de laatste aflevering van The truth about food wordt onderzocht of de vetten in vis kunnen helpen om stress te verminderen. Daarnaast wordt gekeken of vegetarische atleten sterker worden als ze weer vlees gaan eten.

Lees ook:Week van de Smaak op tv
Lees ook:Food4You
Lees ook:Fabulous Food Festival 2011
Lees ook:New Food Fair in Haarlemmerstraat Amsterdam
Lees ook:Food 4 You

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>