Groen, gezond en lekker eten met SLA kookboek

Van salades krijg ik nooit genoeg! Zomer of winter, het staat 9 van de 10 keer bij mij op tafel tijdens de lunch. In restaurants durf ik me er nog niet altijd aan te wagen omdat deze dan of enorm tegenvallen qua inhoud of een enorme dot dressing de wat slechtere kwaliteit groente moet verbloemen. Helaas hebben wij in Arnhem nog geen salad bar zoals SLA in Amsterdam, maar gelukkig is er wel het kookboek SLA waardoor ik thuis zelf aan de slag kan met groen, gezond en lekker eten.

Salades met een +

Voor wie het eten van sla gelijk staat aan het knagen van groenvoer moet zeker eens door dit boek bladeren, het zijn salades +. Maar daarnaast zijn er ook tal van recepten voor sappen, hummus, soepen, warme gerechten en taarten. Allemaal vrij van suiker, tarwe en koemelk. De boodschap van SLA: verander je manier van denken over eten en je verandert jezelf. Voor wie geïnteresseerd is in een gezonde leefstijl is het absoluut een aanwinst in je boekenkast. Voor wie hier helemaal niets mee heeft: vergeet de boodschap van SLA, maar probeer het gewoon een keer. Gevarieerde recepten worden je op een presenteerblaadje aangereikt die bovendien een stuk beter voor je gezondheid zijn dan de voorverpakte zaken. Ik wil nu niet gaan preken, want ieder moet doen waar hij of zij zich prettig bij voelt, maar gezond eten zorgt er bij mij wel voor dat ik me veel lekkerder in mijn vel voel zitten.

Lijst met ingrediënten voor basisvoorraad

Waar ik nog weleens tegenaan loop is dat ik ‘s middags besluit om een recept te maken, maar dan vervolgens geen tijd meer heb om bij verschillende winkels mijn ingrediënten te halen. Gelukkig wordt mijn basisvoorraad steeds groter en komen dit soort momenten steeds minder vaak voor. SLA geeft in het boek een lijst met ingrediënten die je in huis zou ‘moeten’ hebben. Als je dit eens per week aanvult, hoef je de rest van de week nauwelijks meer boodschappen te doen. Kijk, da’s handig. Ook wordt in het boek uitleg gegeven over verschillende gebruikte ingrediënten en hoe je ze eventueel kunt vervangen. Geen granaatappelazijn in huis of kun je het nergens kopen? Appelcider kan ook!

Supergevarieerd kookboek

SLA is een supergevarieerd kookboek met gerechten voor allerlei momenten. Dus echt niet alleen maar sla, maar ook inspiratie voor het maken van humus of soep. Mijn favoriete recept uit het boek is overigens by far boekweitrisotto met gepofte rode biet en geitenkaas. De keren dat ik het inmiddels heb gegeten zijn volgens mij niet eens meer op twee handen te tellen. Dit gerecht telt als enige ‘vreemde’ ingrediënt rijstroom, maar dat kan ik gewoon bij onze XL supermarkt halen. Niets staat me dus in de weg om dit veel en vaak te eten. Een andere aanrader uit dit boek zijn de boekweitwraps. Zo handig op momenten dat je niet thuis kunt lunchen en iets mee moet nemen. Vullen, verpakken en klaar. En eigenlijk kun je daar ook alles tussen stoppen wat je nog in huis hebt liggen.

Ontdekken van nieuwe ingrediënten 

Nog niet gemaakt, maar heel benieuwd naar is de vegan cheesecake met pompoen en sinaasappel. Of de maaltijdsoep met geroosterde bloemkool, knolselderij en aardpeer. En dan vooral vanwege de aardpeer. Ik moet eerlijk bekennen dit nog nooit te hebben gegeten. Dat brengt mij ook direct bij het allerleukste van het boek. Het ontdekken van nieuwe ingrediënten. Voor de boekweitrisotto heb je ghee nodig. Nooit in huis gehad, maar sinds ik het heb ontdekt verheug ik me iedere keer op het fruiten van ui en knoflook in ghee. Die geur is goddelijk! Nu ghee eenmaal een plek in mijn keukenkastje heeft gekregen wil ik eigenlijk niet meer zonder. Er zijn nog een heleboel recepten die ik niet heb gemaakt en eerlijk is eerlijk, sommige vallen niet zo bij mij in de smaak zoals de gazpacho van groene groente, maar dat inspireert mij dan wel weer om te kijken of ik het naar mijn eigen smaak kan maken.

SLA
Ida de Haart
Prijs: 24,99 euro
ISBN: 9789021559698
Kosmos Uitgevers

Lees ook:Win het kookboek Smaakvol
Lees ook:Haal meer uit je kast
Lees ook:Het kookboek van 2012 – Jasmijn kiest voor werelds eten
Lees ook:Lekker en gezond koken met Mathijs Vrieze
Lees ook:Kookboek voor keukenklunzen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>