Anatolie – de avontuurlijke Turkse keuken

Eens in de zoveel tijd valt er een kookboek op de Kokenblog deurmat die direct de aandacht trekt. Anatolië is er daar een van. Niet alleen door de aaibare cover, sfeervolle foto’s en prachtig design. Maar vooral door de heerlijke verhalen en dito recepten. Er ligt altijd een stapeltje kookboeken op mijn nachtkastje, maar die moeten nu wijken voor dit exemplaar. Dit wordt de komende periode mijn net-voor-het-slapengaan literatuur! We zijn dan ook blij te kunnen melden dat we een exemplaar van Anatolië mogen weggeven. Zie hier op onze website en via onze Facebookpagina!

Herinneringen ophalen
Het ophalen van herinneringen gaat bij mij vaak gepaard met herinneringen aan diners, hapjes en eetmomenten. Daarom is dit boek voor mij bij voorbaat al een voltreffer. In Istanbul ben ik namelijk al een paar keer geweest. De eerste keer met collega’s. Zonder enige voorkennis reisden we af en belandden we in een hotel in het meest toeristische deel van de stad. Om vervolgens alle grote bezienswaardigheden te bezoeken, samen met alle andere toeristen te dineren onder de welbekende brug en onze souvenirs te kopen in de Grand Souk. We hadden een geweldig weekend en genoten enorm. Maar bleven een is-dit-alles-gevoel houden.

Turkse bruiloft
Hoe anders was het een paar jaar later toen we werden uitgenodigd door een vriend – die geboren en getogen is in Istanbul – om daar zijn bruiloft te komen vieren. Uiteraard plakten we er een paar dagen aan vast. Het werd een reis om nooit te vergeten. Hij nam ons mee naar de échte bijzondere en mooie plekjes van Istanbul. Er ging letterlijk een andere wereld voor ons open. We zaten uren op een bankje aan de rand van het park met uitzicht over de monding van de Bosporus, we namen de veerboot naar nabijgelegen eilandjes, vierden een majestueuze bruiloft met uitzicht op de Bosporusbrug en aten de heerlijkste lokale gerechten. De gevulde aubergines in het park, de sigara boregi op de hoek van de straat, de sardientjes met de voeten in het water en het uitbundige diner tijdens het bruiloftsfeest. 

Met Anatolië kan ik nu eindelijk aan de slag om al mijn herinneringsgerechtjes zelf te maken. Verschillende soorten boreks, met feta en spinazie, met lam en met rund. De sardientjes en gevulde aubergines. Ze staan er allemaal in.

 

Somer Sivroiglu
Auteur Somer Sivrioglu is geboren en getogen in Istanbul en momenteel eigenaar van het Australische restaurant Efendi. David Dale is een veelzijdig journalist: hij was zowel politiek verslaggever, culinair recensent, correspondent in New York en heeft meerdere boekpublicaties op zijn naam staan. ‘Turken houden van goed eten. Bij het ontbijt praten ze al over wat ze ’s avonds zullen eten’, aldus Somer Sivrioglu.

Met dit rijk geïllustreerde kookboek ontdek je de avontuurlijke Turkse keuken. Sivrioglu en voedingsdeskundige David Dale beschrijven en tonen 140 traditionele en eigentijdse recepten, van de grootse banketten uit het Ottomaanse Rijk tot de pittige snacks in de voedselkraampjes in de straten van Istanbul, van de beroemde ontbijten aan de verre oostgrens tot de mezzes met vis in de Egeïsche kuststreek. Ook worden de rituelen, mythen, de grappen en de volkswijsheden die schuilgaan achter 3000 jaar geschiedenis van de Anatolische kookkunst prijsgegeven. Daarnaast is Anatolië een ode aan het hedendaagse Turkije, dat met de vele schitterende foto’s op een indrukwekkende manier in beeld wordt gebracht.

Anatolië, de avontuurlijke Turkse keuken
Omvang: 360 pagina’s
Uitgeverij: Good Cook
Formaat: 25,3 x 26,7 cm, gebonden
ISBN: 978 94 6143 120 2
Prijs: € 35,00

Meer kookboeken vind je in de rubriek Kookboeken 

Lees ook:WINNEN: Anatolie – de avontuurlijke Turkse keuken
Lees ook:Gastroseksueel woord van het jaar 2008?
Lees ook:Vrijdag Couscousdag
Lees ook:Aardbeienvlaai van vroeger
Lees ook:Recept Turkse bal gehakt met knapperig rode kool

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>