Interview over nieuwste kookboek van Sergio Herman

Dat we hier bij koken.blog al jaren de mooiste, lekkerste en bijzonderste kookboeken opgestuurd krijgen om jullie over vertellen, dat is geen geheim. Soms glipt er een kookboek onder de radar door, of komt het om een andere reden niet op ons aanrecht terecht. Desire van Sergio Herman is zo’n kookboek.

Maar we zijn niet voor een gat te vangen, daarom vroegen we een kookliefhebber het hemd van het lijf over dit bijzondere kookboek.

.  

Hoi Elsa, wil je jezelf voorstellen?
Ik ben een lekkerbek en dol op koken. Waarom…..dat weet ik eigelijk niet. Ik sta graag in de keuken, probeer dingen uit die ook wel eens grandioos mislukken, en ga ook graag uit eten. Ik vind het te gek om “nieuwe” dingen te proberen. Zo heb ik een rookkast voor buiten, èn een kleintje voor op het fornuis. Ik kook graag op een kampvuur en gebruik ook met regelmaat de wonderbag, dit is een soort hooikist.
[lees hier Elsa's gastblog over de wonderbag]

En is je kookboekencollectie ook zo avontuurlijk?
Kookboeken zijn voor mij pure ontspanning, ik lees er graag in. Ik kook zelden een recept na, want dat gaat meestal mis bij mij. Ik lees over combinaties van smaken en structuren en daar ga ik dan mijn eigen gang in.
De laatste jaren heb ik ongeveer 12 meter aan kookboeken verzameld, geteld heb ik ze niet maar het zijn er enorm veel. Het is begonnen met het kookboek van mijn moeder, een oud huishoudschool kookboek met alle basiskooktechnieken. De interesse in andere landen en culturen zorgde ervoor dat ik kookboeken kocht uit verschillende landen. Later ben ik ook kookboeken gaan kopen van chefs die ik enorm waardeer of boeken met specifieke kennis over producten en of technieken.

Desire, het laatste kookboek Desire van Sergio Herman was van tevoren te bestellen. Waarom heb je dit gedaan? Je kon het niet eerst even inkijken.
Ik ben fan van Sergio. Zo simpel is het. Je ziet dat hij ook in zijn boeken een ontwikkeling maakt van een gewoon kookboek naar wat ik nu in handen heb. Van te voren wist ik niet dat het zo zou uitpakken…..dat is een gok. Maar de investering is meer dan de moeite waard geweest.

Kan je in 1 zin vertellen waarom?
Desire lees je niet, maar je eet het……je proeft het…..je ruikt het….. Dat maakt dit Desire zo bijzonder.

Vertel, wat voor soort kookboek is het?
Het is echt een hebbeding om dagen lang in te bladeren, soms alleen om te kijken naar de prachtige foto’s. Desire heeft een mooie sobere uitstraling, is simpel van opmaak en heeft uitklapbare foto’s van een meter breed die van bovenaf zijn genomen.
De hele uitstraling doet mij een beetje denken aan een oud boek dat ik vroeger had, een herbarium met prachtige tekeningetjes en foto’s. Ik merk ook dat ik de bladen met veel respect omdraai…heel apart…… Je merkt dat er heel veel liefde in dit boek is gestopt. Heel anders dan Sergiologie dat bestaat uit vertellingen op papier en in geluid over het werk en de passie van Sergio Herman. En dat is maar deel 1 van Desire.

Vertel eens meer over deel 2!
In deel twee lees je over het laatste jaar van restaurant Oud Sluis, dat op 1 december 2013 sloot en 3 Michelinsterren had. Journaliste Mara Grimm schreef in dagboekvorm hoe dit laatste jaar verliep. Dit deel van Desire gaat met mij mee naar bed, maar moet nog even wachten tot mijn andere boek uit is (nog 84 blz).

En de recepten? Ga je ze namaken? 
Echte recepten staan er niet in, wel wordt uitgelegd hoe de gerechten tot stand zijn gekomen, voor welke bereiding er is gekozen. Het is daarmee een kookboek die je weg wijst naar mooie combinaties, eigenlijk precies zoals ik ze graag heb. Dus indirect zal ik vast eens een “Sergio Herman” op tafel zetten. Maar dan op mijn eigen wijze.

.

Meer weten? Het boek Desire van Sergio Herman en Mara Grimm is in beperkte oplage (1600 NL, 400 En) uitgegeven door uitgeverij: Minestrone en kost 149,50. 

.

DESIRE | Sergio Herman from Minestrone Cookbooks on Vimeo.

.

 

Lees ook:Sergio trilogie
Lees ook:Webshop voor Sergio Herman
Lees ook:Recept Stamppot met savooie kool van Sergio
Lees ook:Sergio’s Foodfest
Lees ook:Actie – Win kookboek Dagelijkse kost van Jeroen Meus

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>