Het Aardbeienacademieboek

Sinds een jaar of drie ben ik lid van de Aardbeienacademie. De Aardbeienacademie? Yep, de Brabantse aardbeienteler Jan Robben verkoopt namelijk niet alleen heerlijke aardbeien, maar ook een enorm assortiment aan aardbeienplanten. En daarvoor heeft hij de Aardbeienacademie opgericht. Een collectief van aardbeienliefhebbers die graag zelf hun plantjes vertroetelen en ervaringen, tips en advies uitwisselen.

Elk jaar een straatje
Zo ga ik elk voorjaar weer richting Oirschot om nieuwe plantjes te kopen. Je kunt je plantjes ook bestellen in de Campuswinkel, dan worden ze bezorgd. Maar voor ons is het het kleine reisje echt waard. Want niets leuker dan een rondleiding van Jan zelf en uitleg over de nieuwe soorten die er jaarlijks bij komen. Vorig jaar genoten we oa van de witzoete Ananasaardbei, de Honeoye (voor de jam), de Everest (oogst van juni tot de vorst!) en veel meer. Want elk jaar koop ik een straatje van 10 verschillende plantjes. Omdat ik niet kan kiezen. Op zijn website, via Twitter en Facebook geeft Jan advies over het telen, overwinteren, ongedierte etc. Nou ja, je merkt, ik ben fan van Jan! 

Aardbeienacademieboek
En nu gaat Jan zijn langgekoesterde droom vervullen; een eigen aardbeienboek! “Al meer dan 10 jaar was ik van plan om een boek te gaan schrijven, over aardbeien. Nee, geen kookboek, hoewel culinaire inspiratie zeker wel deel uitmaakt van de inhoud. Ook geen boek louter voor de echte professionals, hoewel die er vast ook door geïnspireerd kunnen worden. Het wordt een boek voor iedereen die van aardbeien houdt en deze wellicht zelf probeert te telen.

Het moet een boek worden wat de basis kan zijn voor talloze succesvolle aardbeienparadijsjes, in kleine achtertuintjes of op balkons, tot schooltuintjes en grotere stadsdaktuinen. Voor bewustwording in het kader van ‘weten wat je eet’, over genieten van werken in en met de natuur, over aardbeirassen die je nooit in de winkel kunt kopen en over curieuze aardbeienweetjes.”

Crowdfunding
De streefdatum om het boek helemaal kant-en-klaar te hebben is 15 oktober 2014. Maar, een echt goed boek maken is een kostbare aangelegenheid. Daarom heeft Jan besloten om dat via crowdfunding te doen. Je betaalt dan een bepaald bedrag naar keuze en krijgt daar iets concreets voor terug. Lees hier hoe de crowdfunding in zijn werk gaat. Als je op Facebook actief bent kun je via de pagina  ‘Aardbeienboek ‘ op de hoogte blijven van de voortgang van het boek. Dat is dan tevens een goed podium om Jan van constructieve en leuke suggesties te voorzien. Daar wordt hij blij van! Hoe meer inspiratie hoe beter!

Jouw ervaring
Om het boek zo interessant, mooi en leuk mogelijk te maken is Jan zeer geïnteresseerd in jouw leuke of minder leuke belevenissen met aardbeien. je mag die met hem delen via [email protected].

Bijvoorbeeld:
1. Hoe ben je er toe gekomen om zelf aardbeien te gaan telen?
2. Teel je verschillende rassen en welke vind je het lekkerst?
3. Hoe bevalt het zelf telen van aardbeien?
4. Waar moet voor jou de ideale aardbei aan voldoen?
5. Doe je het werk zelf of helpen de kinderen of iemand anders mee?
6. Hoe vergaat het de aardbeien als je op vakantie bent?
7. Hoe eet je de aardbeien het liefst?
8. Wat zijn de grootste problemen om de aardbeien rijp te krijgen?
9. Hoe teel je ze, in de grond, in potten of anders?
10. Welke leuke ervaringen met aardbeien wil je delen?
11. Heb je nog andere dingen betreffende aardbeien die je wil delen?

Een selectie van de reacties zal worden opgenomen in het nieuwe boek. Onder alle inzendingen verloot hij op 1 maart 5 mini-aardbeienboompjes t.w.v. € 35,-

Lees ook:Liefde voor Aardbeien
Lees ook:Doe mee met de Aardbeienacademie
Lees ook:Recept: kwarkcake met roomkaas en aardbeien
Lees ook:Zelfgeoogst
Lees ook:Recept Aardbeiensoep met basilicum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>