Budgetkoken in crisistijd – Jamie vs Merlien

Hoewel er goed nieuws was en we economisch gezien weer (een snufje) groeien, zullen veel mensen dat nog niet in hun portemonnee merken. Die moeten nog steeds ieder eurodubbeltje omdraaien en goed nadenken waaraan dit te besteden. Ook als het om eten gaat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit najaar zijn er twee kookboeken verschenen die deze mensen daarbij een handje willen helpen. De Nederlandse Merlien Welzijn schreef Koken voor 4 personen voor € 5 en met een waar pr-offensief werd Bespaar met Jamie (Oliver) gelanceerd. Ondanks dat ze hetzelfde thema hebben, konden de verschillen niet groter zijn.

Laten we beginnen met de dame.

Koken voor 4 personen voor €5
Merlien Welzijn weet als geen ander wat het is om met een klein budget rond te moeten komen. Ze groeide op in een eenoudergezin dat rond moest komen van een bijstandsuitkering. Haar creatieve vader wist toch iedere keer iets lekkers en gezonds op tafel te zetten. Dat bracht haar op het idee voor de website Bijstandsgerechten en nu is er haar kookboek Koken voor 4 personen voor €5.
Het sober uitgegeven en in ietwat vormelijke taal geschreven (de lezer aanspreken met u leest meestal niet zo prettig) kookboek biedt maar liefst 31 recepten die maximaal 5 euro kosten. Ook geeft het veel tips en uitleg. Merlien Welzijn legt uit welke smaakmakers ze graag gebruikt, en hoe je slim kunt koken en inkopen. Houd je aan je boodschappenlijstje, ga op zoek naar aanbiedingen, dat werk.
Wat voor soort gerechten kun je verwachten? Het is een gevarieerde mix geworden, met pastarecepten, recepten met rijst, met aardappel en soms met noedels. Denk aan spaghetti met spinazie à la crème, een aubergineschotel, sardientjesburgers met verse groenten, gepofte aardappel met Mexicaans gehakt, en diverse soepen. Daarnaast is er ruimte voor iets luxere gerechten die tot 10 euro zullen kosten voor 4 personen.
Wat negatief opvalt is dat je met de gerechten niet aan de 200 gram groenten per dag komt, en dat de hoeveelheid vlees varieert van 250 gram tot maar liefst 500 gram voor een gezin. Een leuke aanvulling is de uitdaging die Ron Blaauw is aangegaan: ook hij leverde twee gerechten die niet meer dan 10 euro mochten kosten in bij Merlien Welzijn. Het zijn – eerlijk is eerlijk – ook direct de meest aansprekende van het hele kookboek.

Bespaar met Jamie
Op Twitter gingen de grappen al: Bespaar me Jamie. Het is natuurlijk een goede stunt van deze multimiljonair om zijn kookboekenserie uit te breiden met een budgetboek. Een selectie foodbloggers en culischrijvers kreeg verspreid over 4 dagen kleine jute zakjes met in elk 3 euro opgestuurd. De laatste dag kregen we de uitleg en 5 recepten uit Bespaar met Jamie. In dit kookboek strijdt Jamie Oliver een dubbele strijd: hij wil je laten zien hoe je goedkope maaltijden kookt en dat ze echt lekker en goedkoper zijn dan afhaalmaaltijden.
De recepten zijn eenvoudig ingedeeld: Groenten, Kip,  Rund, Varken, Lam en Vis. Inspiratie komt vanuit de hele wereld en leuk is de vondst om uit te leggen hoe je een groot stuk vlees kunt braden en de restjes op andere dagen te verwerken. Vergeleken met het hierboven beschreven kookboek lijken de gerechten voor wat betreft hoeveelheden vlees-groenten iets meer in balans. Het kookboek eindigt met een overzicht van het aantal calorieën per recept.
Naast recepten geeft Jamie Oliver ook leuke tips. Om je braadvet te bewaren in een potje in de vriezer en in andere gerechten (gebakken aardappeltjes!) te verwerken. Om zelf tafelzuur te maken van restjes groenten. En allerlei bewaartips voor pepertjes, verse kruiden,  etc. Helaas is het voor een internationaal verkopend kookboek niet te doen om prijzen te geven bij de recepten.

Welke keuze maak je?
Met Bespaar met Jamie haal je natuurlijk een onvervalste Jamie in huis. De recepten zijn rijk aan ingrediënten, smaken en tips. Ook meen ik niet eerder zo’n uitgebreide selectie van vegetarische gerechten in één van zijn boeken gezien te hebben (50 pagina’s!). Jamie is ruim dubbel zo duur als Merlien, maar ook dubbel zo dik. Dat geeft hem meer ruimte om allerlei foto’s, maar ook tips en trucjes te laten zien.
Het fijne van Koken voor 4 personen voor € 5 is dat je echt zeker weet dat je goedkoop uit bent, voor de kruidenkast die Jamie Oliver gebruikt zal je zeker eerst nog een tijdje moeten sparen.  Merliens recepten sluiten goed aan bij de eetwereld van de gemiddelde Nederlander en hebben af en toe een duidelijk Surinaams randje (vlees wassen met azijn bijv.).
Dus zeg het maar! Voor welke zou jij gaan?

.

Het boek Koken voor 4 personen voor € 5 van Merlien Welzijn wordt uitgegeven door Karakter en kost € 12,95. Bespaar met Jamie (Oliver) is een uitgave van Kosmos en kost € 29,95.
– Meer lekkere boeken vind je in de rubriek Kookboeken

——————————————————

Lees ook:Tip cadeau voor Kerst: Computerkoken met Jamie Oliver
Lees ook:Jamie Oliver’s American Road Trip
Lees ook:Weer een dochter voor Jamie Oliver
Lees ook:Daar is Jamie weer
Lees ook:Kookboek Jamie’s super food: om je vingers bij af te likken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>