Kookboeken voor studenten

De scholen zijn weer begonnen. En ik weet er alles van. Sinds 2 weken sta ik voor de klas. Om jongeren op een hogere hotelopleiding het een en ander te leren over koken. En dat is leuk. Leuk om te zien dat er een aantal bijzitten die graag koken. Leuk om te zien dat iedereen bereid is om iets te leren, ook van elkaar. En leuk omdat koken nu eenmaal leuk is.

Ook op mijn deurmat werd duidelijk dat het schoolseizoen weer begonnen is. Maar liefst 3 kookboekjes die voor studenten, mensen met een klein budget, of mensen die alleen voor zichzelf moeten koken lagen er. Gemene deler: eenvoudige recepten.
 

Studentenkookboek
Dit is een direct te herkennen als een Vlaamse uitgave: het studentenkookboek gaat over wonen ‘op kot’. Het is een leuk en fris kookboekje, fleurig vormgegeven en bordevol tips. Snelle recepten, die zijn ingedeeld naar thema: kost uit de kast (voorraadkoken), kliekjeskost, katerkost, liefdeskost en troostkost. De recepten zijn uitgebreid beschreven en er staan handige tips naast voor de beginnende kok. Handige how-to-tips, tips voor goedkopere versies van het recept, tips om het recept juist te pimpen en tips om je gerechten te bewaren.
De recepten bieden een leuke mix van klassiekers (ragout, spaghetti bolognaise, nasi bijvoorbeeld), typische gerechten van nu (frittata, risotto) en allerlei kleine hartige en zoete gerechten voor een feestje. Als ik student was zou ik het wel willen hebben!

Lekker koken met een klein budget
Vergelijkbaar is het kookboek Lekker koken met een klein budget. Het richt zich alleen niet specifiek op studenten. Ook nu zijn de recepten ingedeeld naar thema: soep en stoemp (stamppot dus), seizoensgroenten, vreemdgaan in de keuken (gerechten van over de hele wereld), een recepten die weinig of juist veel tijd, maar weinig geld kosten. Ook nu worden de zoetigheden en feestjes niet vergeten. Evenmin de handige tips en aanvullingen.

Lekker koken voor jezelf
Eenvoudiger van opzet en formaat is Lekker koken voor jezelf van Anna Decock (prachtige achternaam, he?). Dit is vooral een bundeling van recepten, zonder al teveel poespas. Na salades en soepen volgen pasta’s, wokgerechten en eenvoudige ovengerechten. En net als je denkt dat dit allemaal van die typisch lichte en vrouwelijke gerechten zijn, volgen de hoofdstukken waarin vis en vlees centraal staan. Om te eindigen met kliekjes: sauzen en dips van restjes (groenten) en lekkere luchgerechten op basis van kliekjes.

Dat is toch weer een aangenaam stapeltje kookplezier, nietwaar?

boek: 
Studentenkookboek  [Standaard uitgeverij, isbn: 9789002240256]
Lekker koken met een klein budget van Dominique Wynter [Standaard uitgeverij, isbn: 9789002252013]
Lekker koken voor jezelf van Anna Decock [Standaard uitgeverij, isbn: 9789002239885]

Meer culi-boeken vind je in de rubriek Kookboeken.

Lees ook:De Kliekjes studentenkookpocket
Lees ook:Kookboeken om niet te koken?
Lees ook:Koken voor studenten: pasta met spinazie
Lees ook:Bapas of Biertapas – 2 Kookboeken over tapas bij bier
Lees ook:Koken voor studenten met een kookboek: tomatensoep

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>