De Kliekjes studentenkookpocket

Van kookboeken over niet koken is het maar een kleine stap naar leren koken, nietwaar? Toen ik student was, leerde ik mezelf koken met behulp van de Allerhande (gratis) en de Volkskeuken (we hadden een abonnement op de Volkskrant). Er waren toen zeker wel speciale studentenkookboeken, maar daar had ik het geld toen niet voor over. En waarom weet ik niet, maar cadeau kreeg ik ze ook niet..

Nu kan ik mijn ‘schade’ inhalen met De Kliekjes studentenpocket
  

Deze pocket is het logische vervolg op de succesvolle Kliekjeskookboek en Kliekjesscheurkalender. En nu is er een handige editie voor kleine (in budget en ruimte) keukens. En als je leert minder weg te gooien,

Kleine keukens
De Kliekjes studentenpocket begint met handige tips voor de kleine keukens. Stapelbaar servies, lege flessen bewaren op het balkon, een snijplank over je gootsteen voor meer ruimte, regelmatig afwassen, dat werk. Ook leuk zijn de tips om het afwaswerk te beperken: gebruik brood als bestek. En natuurlijk tips voor die voorraad die je aan het einde van de maand nog aan eten kan helpen.

En dan gaan we koken
Eerst met restjes brood. Croutons in de Caesarsalade, broodtaart, wentelteefjes, pizzabroodjes en mijn favoriet, tostis’s, zijn de leukste tips. Dan restjes groenten. Die roerbak je als hedendaagse student, of maakt er natuurlijk soep van. Of je gooit alle groentenrestjes in een pan voor een groentensoep. Kan het hele huis meeëten! En zo volgen ook tips voor aardappels, pasta, rijst en couscous en zuivel, vlees en vis. 
En tot slot volgen nog een aantal studentikoze verwenrecepten. Pizza van Turks brood, Snijbonenschotel met shoarma en Marsijs toe. Die eerste en laatste zijn zeker klassiekers, ook die heb ik jaren geleden al voorbij zien komen!

Handig
Wat ik het leuke aan De Kliekjes studentenpocket vind, is dat er vreselijk veel tips in staan. Over het bewaren van je ingrediënten. Over dat je heus producten kunt eten ook al is de THT-datum verstreken. Gewoon even je zintuigen gebruiken om te kijken of het product nog in orde is. En er staan veel tips en ideeën voor recepten in. Die moet je dan alleen nog even Googlen, maar dat kunnen de hedendaagse studenten vast wel!

Ik vind het bijna jammer dat ik geen studenten ken, anders had ik ze dit leuke kookboek cadeau kunnen geven. Uit welk kookboek heb jij leren koken?

.

boek: De Kliekjes studentenpocket van Puck van Kerkhoven [uitgeverij De boekenmakers, isbn: 9789077740965]
Meer culiboeken vind je in de rubriek Kookboeken.

Lees ook:Kookboeken voor studenten
Lees ook:Culinaire cadeautjes
Lees ook:De grote Kliekjesscheurkalender 2010
Lees ook:Koken met kliekjes
Lees ook:Weekend van de Rollende Keukens

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “De Kliekjes studentenkookpocket

 1. Herna

  Ik heb ze nog steeds en gebruik ze soms nog wel: Elseviers kookpocketboek en Margriet Kookboek.Allebei gekocht in 1968.

    /   Reply  / 
  1. Edith Dourleijn

   Het Margriet kookboek, daar heb ik er 2 van. Die van mijn oma (ongedateerd, dus eerste druk??) en die van mijn moeder.. Heb ze al lang niet meer ingekeken, maar vroeger wel veel gedaan. Vooral voor kooktijden van groenten. Grappig om te zien is hoe recepten over de tijd toch variëren.

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>