Kookboeken om niet te koken?

Het was een maf toeval, maar echt gebeurd. Op dezelfde dag vielen de kookboekenboek Kook ze! Niet en Ik haat koken.. bij mij op de mat. Beide gaan over het zo min mogelijk koken, maar dat is eigenlijk dan ook de enige overeenkomst. Alhoewel, ze richten zich beide wel op mensen die wel van lekker eten houden.

Zal ik ze eens naast elkaar leggen?

Het uiterlijk is al verschillend. Kook ze! Niet valt op door de spierwitte kaft met zilveren letters. Ik haat koken.. springt er juist uit door de kleurrijke illustratie. Eerlijk gezegd vind ik de titel van de eerste wat prettiger. Ik hou juist van koken (en van lekker eten), dat zal het wel zijn. Maar ook ik heb dagen dat ik geen inspiratie heb en dan toch lekker wil eten. Niet koken is dan een titel die mij meer aanspreekt.

Ik haat koken
De ondertitel luidt al direct “… maar ik ben gek op lekker eten“. De recepten en teksten zijn van Janny van der Heijden, een gevierde culi-collega met jarenlange ervaring. Beetje raar dat er dus in de inleiding zoiets staat als : Het zal nooit mijn hobby worden. Waarschijnlijk is dit het standpunt van illustratrice Lyndsay Bekouw?
Recepten volgen, ingedeeld naar thema. Het ontbijt (veel smoothies), gerechten die moeten vullen of die juist snel klaar moeten zijn, groente, brood enzo, hapjes en natuurlijk (?) ontbreken de lichte maaltijden en het hoofdstuk over chocolade niet. De recepten zijn echt leuk, en beloofd wordt dat ze foolproof zijn. Maar toch, die titel he?

Kook ze! Niet
Dit is een boekje in de serie culinaire bookazine Kook ze! van de Belgische culifotograaf en -uitgever Tony LeDuc. Hij vroeg een rijtje culi-collega’s om mee te werken, en dat deden ze grif. De ondertitel van dit kookboek is “… zelf opengemaakt” en dat laat precies het thema van Kook ze! Niet niet zien. Koken met pakjes en zakjes. En zonder vuur.
Na een korte beschrijving van bereidingstechnieken zonder vuur, zoals koud marineren, drogen, blenderen, worden een paar topproducten uit blik en pot centraal gezet. En dan volgen verhalen. Een vergelijking van afgehaalde gerechten. Over de met uitsterven bedreigde tonijn. Over niet koken. Over kookprogramma’s. En tot slot worden we nog verwend met recepten waarvoor je het fornuis niet aan hoeft te steken. Inspirerend!

Kortom, de verschillen zijn groter dan de overeenkomsten. Ik ben wel benieuwd welke jouw voorkeur heeft!

.

boek:
Kook ze! Niet [uitgeverij Minestrone, isbn: 9789490028275]
Ik haat koken.. van Janny van der Heijden & Lindsay Bekouw [uitgeverij Karakter, isbn: 9789045203430]
Meer culiboeken vind je in de rubriek Kookboeken.

Lees ook:Kookboeken voor studenten
Lees ook:Recept Slingerspaghetti
Lees ook:Foodbloggers koken met alcohol
Lees ook:Koken maakte ons menselijk!
Lees ook:Recept Appelmoes

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Kookboeken om niet te koken?

 1. Herna

  Mijn voorkeur gaat naar: ik haat koken.

    /   Reply  / 
  1. Edith Dourleijn

   En waarom, Herna? Wel vanwege de titel? ;-)

     /   Reply  / 
 2. Pingback: De Kliekjes studentenkookpocket | Koken

 3. Herna

  Nee,niet vanwege de titel. De inhoud van ik haat koken heeft leuke recepten (denk ik) en de schrijfster heeft veel ervaring.
  Het andere boek gaat o.a. over koken uit pakjes,blik,pot en daar heb ik niets mee.

    /   Reply  / 
  1. Edith Dourleijn Auteur

   Ah, als ik die indruk heb achtergelaten.. In Kookze! Niet gaat het zeker om spullen uit blik. Maar dan wel de beste spullen uit blik. Eigenlijk van die producten waar je goed naar op zoek moet gaan. Waardoor het, vind ik, toch ook weer een leerzaam en nuttig boek is. En verder nemen ze het thema heel letterlijk: er staan alleen recepten in, waarbij geen vuur aan te pas komt. Vind ik wel een leuke vondst. En handig voor op de camping… ;-)

     /   Reply  / 
 4. Herna

  Dat het boek leerzaam en nuttig is geloof ik direct. Er zullen best veel mensen blij mee zijn. Maar ik zou het niet kopen. Als ik het boek zou zien,zou ik het misschien wel leuk vinden. Het is een van de weinige kookboeken waarvan ik niet denk…oh,jammer,woon in Spanje,kan het niet kopen!

    /   Reply  / 
  1. Edith Dourleijn

   Ik ga gewoon met de volgende kookboekrecensie weer proberen je dat gevoel te geven! ;-)

     /   Reply  / 
 5. Herna

  Dat komt zeker goed!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>