Basiskookboek Koken

Mijn enthousiasme kan niet op deze week. Ik heb weer zo’n must have-kookboek voor je. Het heet eenvoudigweg Koken en het is een prachtig groot basiskookboek. En neem dat groot maar letterlijk, het past niet in mijn boekenkast zonder wat planken te moeten verplaatsen. Want een plekje verdient het zeker.

Wat is koken? Eigenlijk niets meer het beheersen van een paar kooktechnieken. Zo eenvoudig is het volgens James Peterson. 
 
 

En daar heeft hij natuurlijk ook gelijk in. James Peterson beschrijft er 10. Koken, sauteren (bakken in de pan), stomen, pocheren, frituren, braden (in de oven), stoven, grillen, barbecuën en roken. Hij beschrijft ze uitgebreid. En als, stelt hij, je weet hoe deze technieken werken, kan je ze op alles toepassen.

De recepten
In 23 hoofdstukken bespreekt hij de belangrijkste ingrediënten (vlees, vis, etc) of gerechten (brood, sauzen). Echt alles komt voorbij. Van het fileren van vis tot een prachtig overzicht van hoeveel gist  je nodig hebt bij welke rijstijd (hoe langer de rijs, hoe minder gist). Het uitbenen van lamsschouder, het voorbereiden van artisjokken, glaceren van wortels, het zijn maar een paar voorbeelden. Veel klassieke Franse recepten komen voorbij, maar ook de Amerikaanse achtergrond van James Peterson en zijn voorliefde voor de Mexicaanse keuken is in dit kookboek af te lezen.
Naast aandacht voor de warenkennis van een genoemd product worden de belangrijkste technieken om het te verwerken in de keuken duidelijk uitelegd, vaak aan de hand van meerdere foto’s. En daarmee is het aanzienlijk uitgebreider dan elk ander basiskookboek dat ik ken.

Door de luchtige manier van beschrijven en vele kleine tips tussendoor is Koken meer dan zomaar een basiskookboek. Je blijft er in grasduinen en interessante weetje opdoen. Ook meer gevorderde koks kunnen er hun hart in ophalen. Of het gewoon gebruiken als naslagwerk. Hoe ging het ook alweer? Had ik al gezegd dat ik het must have vind?

Koken, het is niet meer dan veel ervaring opdoen. Door te experimenteren met nieuwe ingrediënten en gerechten. En door te herhalen. Als je de technieken onder de knie hebt, kan je leren variëren. En dit kookboek helpt je daar zeker een handje bij!

.

boek: koken van James Peterson [uitgeverij Karakter; isbn: 9789045201535]

Lees ook:Goede basiskookboeken over bakken
Lees ook:Mezze en Moussaka
Lees ook:Dé kookboeken voor dit najaar
Lees ook:Kookboek over Sauzen
Lees ook:Neem 5 ingrediënten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>