Beste kookboek 2011 – categorie Chefs

Op naar de derde categorie, Chefsboeken. En daarin staan kookboeken van niet de minste. Ferran Adria, jarenlang met zijn El Bulli tot beste chef ter wereld gekozen, en diens opvolger René Redzepi van NOMA. En daartussen staat dan onze eigen Ramon Beuk, met zijn kookboek over zijn eerste bezoek aan zijn geboorteland Suriname sinds jaren.  De categorie Chefs dus. En oja, staat hier het kookboek dat jij het beste van 2011 vond hiertussen, dan kan je hier stemmen!

Daarin zijn de volgende kookboeken genomineerd:
* Terug naar mijn roti
* Thuis koken met Ferran Adria
* Noma
Over de eerste en de laatste heb ik je al veel verteld hier op koken.blog.nl, Daarom zal ik iets meer aandacht besteden aan het kookboek van Ferran Adria.

[reclame aan]
Kom jij trouwens ook nog naar de Kookboekenruil, a.s. zaterdag 12 november bij Oldenhof in Hilversum? Uit een groot deel van mijn collectie recensieboeken en uit een collectie oude kookboeken uit de jaren 70 en 80 mag je een kookboek meenemen, mits je er een ander kookboek voor achterlaat. Hier meer info!
[einde reclame]

     

Terug naar mijn roti
Ik vond het een ontwapend en eerlijk verslag van de (her)ontdekking van zijn roots. Ramon Beuk vertelt je in Terug naar mijn roti, zowel het kookboek als de tv-serie, over hoe hij na jaren Suriname ervaart. Tot zijn eigen verbazing wordt hij er meer door gegrepen dan hij vantevoren verwachtte. Met recepten die hij een hippere twist gaf, hetgeen bij andere Surinamers in Nederland niet zo goed viel, heb ik wel eens begrepen. Ik vond het juist verfrissend. Lees hier mijn uitgebreide recensie van een tijdje geleden.

Thuis koken met Ferran Adria
Heb je je wel eens afgevraagd wat de koks in een restaurant zelf die avond eten? Je zou het eens moeten vragen. En je zal vast verrast worden. Want ze eten bijna nooit dingen van de eigen menukaart, maar heel eenvoudige gerechten die jij de dag ervoor thuis ook hebt gegeten. En ja, dat gebeurt ook bij elBulli, jarenlang het beste restaurant ter wereld. Het kookboek Thuis koken met Ferran Adria bewijst dat.
Na de uitleg over hoe de personeelsmaaltijden bij elBulli gemaakt worden en de tips voor de inkoop, volgen de basisrecepten. Alles wordt stap voor stap uitgelegd, of je nu pesto maakt of één van de maaltijden. Want in  Thuis koken met Ferran Adria worden geen recepten gepresenteerd, maar drie-gangenmaaltijden. En wil je een keer voor grote groepen koken, dan staan ook de hoeveelheden voor 20 of 75 (=aantal personeelsleden van elBulli) personen genoemd. Heb je er als thuiskok iets aan? Ja, want handig zijn de vele foto’s die de stappen van het gerecht illustreren. Nee, want soms bestaat een hoofdgerecht alleen uit saucijsjes met tomatensaus en zoiets komt vaker voor. De groenten komen er nogal bekaaid vanaf en dat is jammer. Misschien goed voor hardwerkende koks, maar jammer voor diegenen die de schijf van vijf een beetje willen volgen, of minder vlees/vis willen eten.

NOMA
Prachtig verslag van hoe er in het beste restaurant ter wereld van dit moment gekookt wordt. En dan met alleen maar ingrediënten die in Scandinavië te vinden zijn. Letterlijk, want René Redzepi gaat op zoek in bermen en bossen naar onbekende ingrediënten. En zelfs aarde blijkt eetbaar! Lees hier mijn uitgebreide recensie van een tijdje geleden.

En?
Pfoeh, weer een lastige keuze. NOMA is prachtig. Terug naar mijn roti is integer. Thuis koken met Ferran Adria is fijn voor beginnende chefs. Ik gok op Ramon Beuk. En jij?

.

Meer kookboeken vind je in de rubriek Kookboeken.

 

Lees ook:Ferran Adria was in Nederland
Lees ook:Terug naar mijn Roti
Lees ook:En het beste kookboek van 2011 is …
Lees ook:Een dag bij elBulli
Lees ook:Beste chef ter wereld kan hamburger McDonalds niet verbeteren

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Beste kookboek 2011 – categorie Chefs

 1. Herna

  Ik ga voor thuis koken met Fearran Adria. Geen verrassing he! Heb hem zo vaak op televisie zien koken dat ik erg nieuwsgierig ben hoe de recepten zijn.

    /   Reply  / 
 2. Herna

  Het boek van Ferran Adria ia nu ook hier in Spanje te koop, in het Spaans uiteraard.

    /   Reply  / 
 3. Herna

  Jaaaa!!!!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>